GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
16 Haziran 2023 Cuma 13:13

CHP’li Aydın mahkeme çıkışı ‘gerekçe kalmadı’ dedi... ‘Kayalar göreve iade edilsin’ çağrısı!

Menderes Belediyesi’ndeki rüşvet operasyonu davası bitimi açıklamalarda bulunan eski yargıç ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Adli kontrol kararı da bir hukuk garabetinden ibaretti. Mahkemenin bu kararında sonra artık İçişleri Bakanlığı’nın Sayın Başkanı ve sayın meclis üyemizi görevden uzaklaştırmasını haklı kılan hukuki gerekçe de kalamamıştır. Biz başkanın bir an önce göreve iadesini talep ediyoruz” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ-  Cumhuriyet Halk Partisi’nden Menderes Belediye Başkanlığı görevine seçilen ancak yolsuzluk operasyonundan gözaltına alınan ve sonrasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Mustafa Kayalar’ın yolsuzluk ve rüşvet alma suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada ilk duruşma tamamlandı.

-MAHKEMEDE NELER YAŞANDI?

Dava sonrası İzmir Adliye Sarayı önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan eski yargıç ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, dikkat çekici ifadeler kullandı.

İÇİ BOŞ İDDİALARLA… 
İktidarı hedef alan CHP’li Aydın, “ Türkiye, siyasi iktidarın her şeyi kendine göre belirlemesi anlayışının yansımalarını her gün yaşıyor. Bugün de 3 yıldır devam eden bir yansımanın sonucuyla karşımızda… Menderes halkının oylarıyla seçtiği Menderes belediye Başkanı Mustafa Kayalar‘ın tümüyle kurgudan ibaret, delilsiz, hukuk dışı, içi boş iddialarla görevden uzaklaştırdılar. Buna bir kılıf bulabilmek için de hukuku yine kendilerine araç kıldılar ve sayın başkan hakkında bir kamu davası açtılar. Bugün bu davanın ilk duruşması yapıldı. Mahkeme sanıkları ve tanıkları dinledi. Kimi eksiklikler nedeniyle duruşmanın Eylül ayında devamına karar verildi. Kanımızca mahkeme, sayın başkan hakkındaki iddiaların boş ve tutarsız olduğunu görmüştür. Nitekim Sayın Başkan ve diğer sanıklarla ilgili adli kontrol kararını kaldırdı” ifadelerini kullandı.

HUKUKİ GEREKÇE KALMAMIŞTIR
Demokrasiye karşı çağrıda bulunan Aydın, “Adli kontrol kararı da bir hukuk garabetinden ibaretti. Çünkü sayın başkanın delilleri karartma ihtimali olduğunu düşünen Menderes Sulh ve Ceza Hakimliği sayın başkanın delilleri karartmaması için yurt dışına çıkmasını yasakladı. Biz de o zamandan beri delillerin yurt dışında değil, mahkemenin önünde olduğunu söyledik. Ama bunu yapmalarının tek sebebi görevde kalırsa delilleri karartır algısı yaratmak ve böylece sayın başkanın görevden uzaklaştırılmasını sağlamaktı. Mahkemenin bu kararında sonra artık İçişleri Bakanlığı’nın Sayın Başkanı ve sayın meclis üyemizi görevden uzaklaştırmasını haklı kılan hukuki gerekçe de kalamamıştır. Biz başkanın bir an önce göreve iadesini talep ediyoruz. Seçimde kazanamadıkları belediyeyi başka yollarla kazanmaya çalışarak demokrasiye olan tavırlarını bırakmalarını talep ediyoruz. Göreceksiniz ki ne sayın başkan ne meclis üyemiz hiçbir sanık bu dosyadan ceza almayacak. Ama bu davanın sürecinin kendisi bir cezalandırma aracı olarak karşımızda kalacaktır. Herkes şunu bilsin ki Menderes halkı kendi iradesini gasp etmeye çalışmalarına hiçbir zaman prim vermeyecek.2024 Mart’ında da prim vermeyecek” diye konuştu.

DİRENCİMİZİ GÖRECEKLER 
Yerel seçimler yaklaştıkça bu tür görevden almaların artmasını bekleyip beklemediğinin sorusuna da yanıt veren Aydın, “Siyasi iktidar kaybettiği her belediyeyi idari ve hukuki baskı araçlarını kullanarak baskılamayı sürdürecek. Bunu  arttırarak sürdürecek. Kendisinden olmayan her belediye için yapacak. Biz seçime gittiğimiz günlerde bu konudaki mücadelenin daha büyüyeceğini ve sertleşeceğini göreceğiz. Ancak şunu bilsinler; CHP 100 yaşında bir partidir. Kuvayi Milliye’den çıkıp gelmiş bir partidir. Bunların yaptığı hiçbir şey bizi zerre etkilemez. Ne bir adım geri atarız, ne bir eksik söz söyleriz. Bizi höd deyince karşılarında hizaya duranlarla karıştırmasınlar. Biz CHP’liyiz, CHP’liler yedi düvele direnmiş insanların torunlarının partileridir. Bu direncimizi görecekler” dedi.