GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Eylül 2023 Perşembe 09:10

CHP’li Arslan iddialı konuştu: Büyükşehir ve 30 ilçeyi ittifaksız da alırız!

CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Ednan Arslan, İYİ Parti’nin ittifak yapmayacağı, İzmir’de kendi adayıyla yarışacağını açıklamasıyla ilgili olarak, “İzmir’de CHP, hiçbir partiyle ittifak yapmadan İzmir Büyükşehir ve 30 ilçe belediyesini kazanır. Bizim özgücümüz, örgütlerimiz, kadrolarımız, aday göstereceğimiz kişiler, bunu başarabilir” iddiasında bulundu. Arslan, Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanları toplantısında, “İttifak olmayacakmış gibi çalışın” talimatını verdiğini hatırlattı.

EGEDESONSÖZ – İYİ Parti’nin 2024 yerel seçimlerinde tüm şehirlerde kendi adaylarıyla yarışacağını açıklaması, CHP’yi nasıl etkiler? Gazeteci Fatih Yapar, bu soruyu, SONSÖZ TV’deki programda CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ednan Arslan’a sordu.

Arslan’ın yanıtı, “Hiç fark etmez. Cumhuriyet Halk Partisi, İzmir özelinde, hiçbir partiyle ittifak yapmasa da Büyükşehir ve 30 ilçeyi de kazanır. Çünkü bizim özgücümüz, örgütlerimiz, kadrolarımız ve adaylarımız, bunu başarabilir” yanıtını verdi. 

Arslan, ittifak konusuna bakınışı şu sözlerle anlattı:

30 İLÇEYİ ALACAĞIMIZI SAHADA DA GÖRÜYORUZ
“İttifaklar seçim sürecinde yapılır, seçim sonrasında biter. Genel seçim ittifakıyla yerel seçim ittifakı aynı değildir. Şöyle düşünün; bir ilçe var, bu ilçede farklı partilerin adayları, birinin lehine birleşip onu destekleyebilir. Orada yerel küçük bir ittifak oluşmuş olur. Bu ittifak bizimle olabilir, ortak hareket ettiğimiz partilerden biri de olabilir. Ya da herkes kendi adayını çıkarır. Yerel dengelere bakmak lazım. Yerelde işbirliğine ihtiyaç varsa, şunlarla yan yana gelmemiz gerekiyor, denir. İzmir özelinde şöyle düşünüyorum: İzmir’de Cumhuriyet Halk Partisi hiçbir partiyle ittifak yapmadan İzmir Büyükşehir Belediyesini ve 30 ilçe belediyesini kazanır. Bizim özgücümüz, örgütlerimiz, kadrolarımız, aday göstereceğimiz arkadaşlar, bunu başarabilir. Bunu sahada da görüyoruz. Zaman zaman anketler yapıyoruz, temaslarımızla ölçüyoruz. Yerel seçimlerde adaylara oy verme eğilimi artar. Gönül verdiği partinin adayı olmasa bile başka bir partinin mensubu ama kendisine yakın gördüğü bir adaysa, yerelde o kişiye oy verir. Vatandaş kazanacak adaya oy vermek istiyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz en son seçimde de iki ilçe hariç, biz öndeyiz. Yerelde bu farkın artacağına inanıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimine baktığımızda tüm ilçelerde öndeyiz. Genel başkanımızın belediye başkanlarımızla yaptığı toplantıda verdiği talimatla biz ittifak olmayacakmış gibi çalışıyoruz. Genel başkan, ittifak yokmuş gibi herkes çalışsın, dedi. İttifak olursa, bu, işin artısı olur. Vatandaş zaten sandıkta ittifak yapıyor.”

İTTİFAK ORTAKLARIMIZ BİLMELİ Kİ, FEDAKARLIK YAPILDIYSA, CHP YAPMIŞTIR
İttifakların Türkiye genelinde nasıl olacağıyla ilgili soruyu yanıtlarken, İYİ Parti’nin kendi adaylarıyla yarışacak olmasını da değerlendiren Ednan Arslan, şunları söyledi:

“Türkiye’nin her yerinde ittifak yapılabilir, yapılamaz demiyorum. Daha önce de yapıldı. İYİ Parti’nin kendi adaylarıyla yarışacağını açıklamış olmasıyla ilgili bir değerlendirme yapmak istemem. İYİ Parti de sonuçta siyasi, kurumsal bir partidir. Kurullarından çıkan kararı uygulayacaklardır elbette. Sahadan aldıkları geri bildirimler, ya da yeni siyasi rota çizmeler, onları bu yönde hareket etmeye sevk etmiş olabilir. Bunlar doğaldır. Buna itiraz edecek halimiz yok. Altılı masanın ülkede yaratacağı huzuru, adaleti, hukukun üstünlüğünü getireceğini düşündüğümüz için böyle bir ittifak kurduk, birlikte yol yürüdük. Bizim ittifak ortaklarımızla ilgili bir şey söylemeyi doğru bulmam ancak şunu söylemem lazım. Bir fedakarlık yapıldıysa, o fedakarlığı Cumhuriyet Halk Partisi yapmıştır. Derinlemesine analiz yapmaya gerek yok, partiler kendi kurullarında o analizleri yapmıştır. Ama CHP, yapılması gereken tüm fedakarlığı yapmıştır. Bunu da ülkenin daha iyi, daha adil yönetilmesi, hukukun yeniden tesis edilmesi için elinden geldiğince, bu işin lokomotifi olarak büyük fedakarlık yapmıştır Cumhuriyet Halk Partisi ve Cumhuriyet Halk Partililer. Buradan partililerimize çok teşekkür etmek istiyorum; aldığımız tüm kararlarda yanımızda oldular. Seçim sonrası bir sonuç ortaya çıktı. Manipülasyonlar, videolarla halkı yanıltmalar var. Siyasi rakibi zor durumda bırakmak adına bunların yapılmasıyla ilgili takdiri vatandaşa bırakıyorum. Vatandaş şunu görmeye başladı. Altılı masa, Kemal Kılıçdaroğlu, bu olacakları önceden söylemişlerdi. Şimdi tek tek çıkmaya başladı. Rica minnet bir ekonomi bakanı getirdiler, aldı ipi eline, Merkez Bankası yönetimi değişti. TÜİK’in kapısına gittiğinde Kılıçdaroğlu, yapmayın, yaptığınız manipülasyondur; az gösterdiğiniz enflasyon, işçinin, emeklinin, memurun hakkını çalmaktır, dedi. Onları yoksullaştırmaktır, siz bağımsız bir kuruluş olarak enflasyon rakamını doğru açıklayın, demişti. Dinlemediler. Memur, TÜİK’in düşük enflasyonuna göre zam aldı, işçi, emekli ona göre zam aldı. Bugün mutfakta ciddi bir yangın var. Seçim öncesi ne dediysek, hepsi oldu. Çarşıya pazara gittiğimizde, bir vatandaşla sohbet ettiğimizde, siz doğru söylemişsiniz, inanmadık, iktidar partisine oy verdik diyorlar. Çünkü insanların kaygısını başka tarafa yönlendirdiler. CHP’yi başka şekilde terörle ilişkilendirmeye çalıştılar. Bu çok yanlış bir şeydi. Biz de kendimizi yeterince anlatamadık. Sonuçta geldiğimiz nokta budur, yangın yeridir.”