GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
10 Temmuz 2024 Çarşamba 18:56

CHP'li Arslan'dan elektrik zammı tepkisi: İzmir'in kasasından 450 milyon çıkacak!

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, torba yasa görüşmelerinde elektrik fiyatlarına gelen zamları eleştirdi. Arslan, "Bu torba yasada görüştüğümüz 28'inci madde geçerse hesap yaptım İzmir’in kasasından 450 milyon lira çıkacak. 40 verip 1 alan İzmir’in bir de bu şekilde cebinden 450 milyon lirasını alarak hizmet etmesini bekleyeceksiniz" dedi. 

EGEDESONSÖZ- CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, torba yasadaki maddelerin görüşüldüğü toplantıda açıklamalarda bulundu. Elektirik fiyatlarının vatandaşı zora sokacağından bahseden Arslan, "Bakın 240 kilovatsaat elektrik enerji kullanan bir kişinin bundan sonraki Temmuz 2024 itibariyle faturası 495.29 liradır, haziranda 358.91’di. 2022’de 224 liraydı. Bakın enerjinin fiyatı dünyada ve Türkiye’de ucuzluyor. Biz şu an Temmuz ayı itibariyle eksi 28 enerji enflasyonun olduğu bir yerde fatura 2 katına çıktı. Vatandaşın cebinden alıyorsunuz, görevli tedarik şirketinin cebine koyuyorsunuz yapmayın bunu" dedi. 

İZMİR'İN CEBİNDEN 450 MİLYON ÇIKACAK!
Elektrik fiyatlarındaki artışları eleştiren Arslan, “Gene bir torba yasayla karşı karşıyayız. Tabi bu torba yasayı hazırlayan arkadaşlar gerekçede bir tasarruftan bahsediyor olsalar da aslında birçok maddenin tasarrufla hiç alakası yok. Tasarruf, kaynağın az kullanılması, verimli kullanılması, doğru kullanılması demek. Ben öyle anlıyorum. Ama maalesef öyle değil. Mesela bu 28’inci madde sokak aydınlatmalarının bedelini kimin ödeyeceği meselesi yani bunu merkezi bütçeden değil de belediye bütçesinden ödenmesi… Yani ne değişiyor nasıl bir tasarruf oluyor burada. Ben bunu anlayabilmiş değilim. Ama asıl buradaki mesele şu belediyelerin cebinden yatırım bütçelerinden alıyoruz. Sayın Yaşar Kırkpınar seni İzmir’e şikayet ediyorum. Hesap yaptım İzmir’in kasasından 450 milyon lira eğer bu madde yasalaşırsa çıkacak. 40 verip 1 alan İzmir’in bir de bu şekilde cebinden 450 milyon lirasını alarak hizmet etmesini bekleyeceksiniz.  Bu teklifi getirirken nasıl geldi aklınıza bilemiyorum. Ama bu sokak aydınlatmasının kilovat saati kaç para diye hiç baktınız mı? En pahalı elektrik sokak aydınlatmasında… 3.89 enerji bedeli en pahalısı. Sarayda bile 2. 67 TL… Sokak aydınlatma 3. 89. Kim ne iş yapıyor bu sokak aydınlatmasına da 3.89 kilovat saatini biz merkezi bütçeye veyahut da belediyelerden tahsil ediyoruz. Önce bu sokak aydınlatmalarının kilovat saat bedellerini düşürelim. Peki elektrik üretim A.Ş kaç paraya satıyor elektrik kilovat saatini? Devletin olan, bizim olan elektrik üretim A.Ş, 49 kuruştan görevli tedarik şirketlerine ben elektrik vereceğim. Görevli tedarik şirketleri sokak aydınlatmasına benden 3.89 alacak. Ne güzel iş ya 2023 yılında 3 kere enerji bedellerinde indirim oldu. Pandemi de 4 bin lira olan megavat saat 2 bin liralara kadar düştü. Ama bizim faturalarımıza yansımadı. Ne yaptık peki? Enerji bedeli düştü, dağıtım bedeli arttı. Bu dağıtım bedeli kimin cebine giriyor? Bu dağıtım bedeli görevli tedarik şirketleri özelleştiği için onların kasasına gidiyor paralar. 2023 yılında bu şekilde yapmış olduğumuz fatura da yapmış olduğumuz hileyle enerji bedelini düşürüp dağıtım bedelini artırmak suretiyle şirketlerin cebine kaç para girdi? 108 milyar TL girdi. Enerji bedelini düşürerek sübvanse yoluyla şirketlerin cebine para aktarıyorsunuz. Dağıtım bedellerini aktararak gene şirketlerin cebine para aktarıyorsunuz. Ya şu EPDK’nın yapısını 21 görevli tedarik şirketinden birer tane adam getirip koysak bu uygulamayı yapmaya cesaret edemezler. Ama biz yapıyoruz" dedi.

VATANDAŞIN CEBİNDEN ALIYORSUNUZ!
Artan faturalara dikkat çeken Arslan, "Şimdi Temmuz 2024’te zam yaptık. Neye zam yaptık? Enerji bedeli 48 kuruştu 49 kuruş oldu. Ama bizim faturamız ne oldu bizim faturamıza yüzde 38 zam geldi. Neye zam yaptık peki 48’den 49’a geldi. Bir şey yansımaması lazım faturaya dağıtım bedellerini biz 0,86 kuruştan 1.37 kuruşa çektik, arttı. Size şunu soruyorum ya bu görevli tedarik şirketleri milletin olan dağıtım şebekeleriyle dağıtılan bu işte nasıl bir sıkıntısı var da sırtına mı taşıyorlar bu elektriği… Enerji bedeli artmadan faturamız arttı. Bunu da AK Parti yaptı siz yaptınız. Sizin iktidarınız yaptı. Bakın 240 kilovatsaat elektrik enerji kullanan bir kişinin bundan sonraki Temmuz 2024 itibariyle faturası 495.29 liradır, haziranda 358.91’di. 2022’de 224 liraydı. Bakın enerjinin fiyatı dünyada ve Türkiye’de ucuzluyor. Biz şu an Temmuz ayı itibariyle eksi 28 enerji enflasyonunu olduğu bir yerde fatura 2 katına çıktı elektrik faturası. Vatandaşın cebinden alıyorsunuz, görevli tedarik şirketinin cebine koyuyorsunuz yapmayın bunu… Bu sokak aydınlatmasıyla ilgili lütfen önce bir tarifeyi düzenleyin niye 3.89 liradan ödüyoruz biz bu parayı? Belediye dekoratif direklerle aydınlatma yaparsa onun parasını belediye ödüyor. Ödemiyoruz işte görevli tedarik şirketi, devlet ödemiyor. Merkezi bütçeden ödemiyor. Sokak sağlıklaştırma yaptım güzel görüntülü dekoratif direklerle aydınlatma yaptığım zaman bunu parasını ödemiyor. Hiç baktınız mı? Tasarruf diyorsunuz ya led dönüşümü ne yaptınız sokak aydınlatmalarında? Gelin hep dönüşümünü konuşalım. Yüzde kaça geldi led dönüşümü? Bunları bir konuşalım bunları tartışalım biz bunları yapmadan peki 3.89’dan standarda uydu, standarda uymadı diye vatandaşın cebinden belediyenin bütçesinden para alarak tasarruf yaptığımızı düşünüyoruz. Ya devlet de bizim belediye de bizim hazine de bizim bakanlık da bizim… Ama şu görevli tedarik şirketlerinin yaptığınız kıyağı biraz da şu vatandaşlara yapın. Biraz da vatandaşları düşünelim. Şimdi çıkacak diyecek ki arkadaşlardan biri ya zaten biz 240 kilovata kadar sıfır 49 kuruştan veriyoruz. Zaten piyasa takas fiyatları 2 TL aradaki parayı sübvanse ediyorsunuz. Hazinenin kasasından veriyorsunuz. Öyle yapacağınıza dağıtım bedellerini düşürün enerji bedeline uygun noktaya getirin sübvanse edip, bu görevli tedarik şirketlerini zengin etmekten vazgeçelim” açıklamasını yaptı.