GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
25 Mart 2023 Cumartesi 13:41

CHP’den seçmen listesi uyarısı: Şüpheniz varsa bildirin!

CHP İzmir İl Başkanlığı ve ilçe başkanlıklarında oluşturulan hukuk komisyonu seçmen listelerine itiraz etme tarihi henüz dolmadan vatandaşlara uyarılarda bulundu. Adreslerde oturmadıkları veya yaşamadıkları halde fazladan listelere kaydedilen kişilerin tespit edilmesi halinde il ve ilçe başkanlıklarına ihbar edilmesi istendi.

EGEDESONSÖZ- Yüksek Seçim Kurulu’nun  14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde geçerli olacak seçmen listelerini askıya çıkartmasının ardından başlayan süreç devam ediyor. Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'nce elektronik ortamda hazırlanan muhtarlık bölgesi askı listeleri ile Yurt Dışı Seçmen Kütüğü, Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) Siyasi Parti Portalı (SİPPORT) üzerinden siyasi partilerin de erişimine açılmış,  ayrıca seçmen listelerinin talepleri halinde ve tutanak karşılığında siyasi partilerin genel merkez yetkililerine, siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına gönderilmek üzere elden teslim edilebilmesine olanak tanınmıştı.

Seçmen kayıtları "www.ysk.gov.tr" adresinden sorguya açılırken “hayali seçmen” konusuna dikkat çeken CHP İzmir İl Başkanlığı da vatandaşların dikkatli olması için çağrıda bulundu. E- Devlet ve muhtarlıklar üzerinden de kontrol sağladıktan sonra, adresinde oturmadıkları veya yaşamadıkları halde, hayali ya da fazladan şekilde seçmen listelerine kaydedilen isimlerin seçmen listelerinden kaydının silinmesi talebi için seçim kurullarına müracaatların yapılabileceği bildirildi. Seçmen listelerinde başkaları için yapılacak itirazların partilerin ilçe başkanlıkları vasıtasıyla yapılabildiğinin altı çizilirken şahsi başvuruların kendileri dışında başka bir yer üzerinden yapılamayacağı ifade edildi.

DİLEKÇELER HAZIR!
“Sahte seçmen varlığının bildirimi” adı altında hazır dilekçe hazırladıklarını belirten Konak Belediyesi Meclis 2. Başkanı ve İl Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Esat Arslan vatandaşlara çağrıda bulundu. Konak’ta ilçe başkanlığı olarak konuya hassasiyetle yaklaştıklarını belirten Arslan, “İtiraz için son iki gün kaldı. Bir vatandaş bulunduğu konutta ya da binasında hayali seçmen tespit ettiğinde doğrudan kendisi başvuru yapamıyor. Bu konuda yetkili olan siyasi partilerdir. Siyasi parti üzerinden ihbarda bulunarak başvuru yapabilir. Seçim Kurulları, vatandaşın kendi şahsi durumu dışında başkalarıyla ilgili taleplerini, isteklerini kabul etmediği için biz de bu konuda hazırlık yaptık” diye konuştu.

VATANDAŞLIK GÖREVİMİZİ UNUTMAYALIM
CHP İzmir Hukuk Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Av. Onur Temiz ise vatandaşların seçmen listelerindeki durumu ve yerini kontrol etmesini istedi. Muhtarlıklar ve e-devlet sisteminde görünen bina ve konutlardaki sahte seçmenin tespit edilmesinin aynı zamanda bir kamusal vatandaşlık görevi olduğunu da anlatan Temiz, “Partimizin il başkanlığında oluşturulan hukuk komisyonundaki avukat arkadaşlarımızla sadece bu konuda değil seçimlere yönelik tüm konularda titizlikle çalışıyoruz. İl Başkanımız Şenol Aslanoğlu’nun bilgisi ve oluru dahilinde tüm süreçlere anında müdahale edebilecek durumdayız. Aramızda çok tecrübeli ve bu konuda uzun yıllar çalışmış hukukçular da bulunuyor. Seçmen listelerinde olası yanlışlığın tespit edilmesi; mükerrer oy kullanma dahil tüm şaibeli durumları ortadan kaldıracak hamledir. Vatandaşlarımız ülkemiz için oldukça hassas olan bu seçim sürecinde görevlerini de ihmal etmesinler istiyoruz” dedi.

Öte yandan vatandaşlar için  hazırlanan ve bir üst yazıyla seçim kuruluna gönderilecek itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer veriliyor:

“298 sayılı Seçim Kanunu’nun 122. Maddesi ve 140/1 sayılı Yüksek Seçim Kurulu Genelgesi’nin 9/1. Maddesi gereği şahsımın, seçim kuruluna itiraz hakkının bulunmaması ve söz konusu hayali olma ihtimali bulunan fazla seçmen kayıtlarına itiraz hakkının belirtilen bu mevzuat kapsamında siyasi partilere bırakılmış olması sebebiyle partinizce bu hususta ilçe seçim kuruluna itirazda bulunulmasını bir vatandaşlık görevi olarak saygıyla arz ve talep ederim”