GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
16 Ocak 2016 Cumartesi 02:09

CHP’de yeniden Kılıçdaroğlu dönemi, gözler artık PM yarışında!

Büyük kurultayın ilk İzmir Milletvekili Balbay yeter imzayı toplayamayınca sandığa tek aday olarak giden Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçildi. Partide gözler 500 adaylı PM yarışına çevrildi!

EGEDESONSÖZ – 1 Kasım Genel Seçimleri’nin ardından parti içi yarış sürecini işleten Cumhuriyet Halk Partisi’nde büyük gün geldi-çattı!

Kongre takvimini tamamlayan 940 ilçe ve 81 ilde başkanları, yönetimleri ve delegeleri seçen CHP’nin 35.Olağan Kurultayı Ankara Arena Spor Salonu’nda yapılıyor. 

- FOTO GALERİ: CHP'DE KURULTAY HEYECANI... 

Maratonun ilk günü Arena’da başkanlık seçimi heyecanı yaşandı. Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve İstanbul Eski Milletvekili Umut Oran’ın hafta içinde çekildikleri yarış için gözler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan çok İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’daydı…

İzmir Milletvekili Balbay adaylığını resmileştirmek için gerekli 128 imzayı bulamayınca Kemal Kılıçdaroğlu tek başına girdiği seçimde yeniden CHP Genel Başkanı oldu.

990 OY ALDI 
Kılıçdaroğlu adaylık için 1100 delegenin imzasını aldı. Gece yarısı biten oylama sonunda kullanılan 1238 oyun 990'ı geçerli sayıldı. Kılıçdaroğlu geçerli oyların tümünü alırken, sandıktan 248 geçersiz oy çıktı.

‘KEMAL ATATÜRK’ İDDİASI
248 geçersiz oyun büyük bölümünde delegelerin oy pusulasına Kemal Atatürk yazdığı iddia edildi. CHP kulislerinde bu Kemal Kılıçdaroğlu’na bir tepki olarak değerlendirildi.
 
Kurultayda ilk güne Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun ülke gündemini değerlendirdiği ve AK Parti ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan çarpıcı konuşması damga vururken, öngörülen 3 maddelik değişiklik için tüzük komisyonu ve sonuç bildirgesi için de ikinci bir komisyon oluşturdu.

CHP’de gözler artık çarşaf liste modeliyle yapılacak Parti Meclisi seçiminde olacak. Başvuruların Cumartesi akşamı sonlanacağı ve 60 kişilik kadro için 500’e yakın partilinin aday olması beklenen seçim yarın yine Arena’da yapılacak.

Tüzükte 3 madde değişti
Kurultayın ilk gününde tüzükte yapılacak üç maddelik bir değişiklik, delegenin onayına sunuldu.  Buna göre, milletvekili seçimlerinde "kontenjan aday" uygulaması bir dönemle sınırlandırıldı. Bir aday, iki dönem üst üste kontenjandan yararlanamayacak. Bir diğer değişikliğe göre de seçimlerin bir yasama yılı dolmadan yenilenmesi durumunda, milletvekili adayları ön seçim şartı uygulanmadan, merkez yoklamasıyla belirlenebilecek. CHP'nin tüzükte yapmayı düşündüğü diğer bir değişiklik ise Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeliklerinin yapısına yönelik. Değişikliğe göre, Genel Başkan MYK'ya atayacağı kişi sayısına kendisi karar verecek. Mevcut tüzüğe göre CHP MYK'sı 17 kişiden oluşuyor.

Değişikliğin onaylanması durumunda "MYK 17 kişiden oluşur" ifadesi, "MYK bir genel sekreter ve genel başkan yardımcılarından oluşur" şeklinde değişecek.

KURULTAY'DA NELER YAŞANDI? 

Partililer Ankara Spor Salonu’na sabah erken saatlerinde akın etti… Oturum Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu duyurusuyla başladı.

Kurultayda divan başkanlığına salonun büyük desteğini alan Murat Karayalçın seçildi. 

Balbay 92 imzada kaldı
Kurultay öncesi en çok merak edilen soru salonda yanıt buldu. Kılıçdaroğlu’na karşı adaylığını açıklayan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay bu kararını resmileştiremedi. Adaylık için 128 imzayı divana teslim etmesi gereken Balbay, “92 imzaya ulaştık, mevcut şartlarda aday olamıyorum" dedi.

Baraj ve baskı çıkışı!
Balbay bu duyurunun ardından süreci değerlendirdi ve ilginç bir baraj çıkışı yaptı! CHP İzmir Milletvekili, “İlginç bir süreç oldu benim için. Baraja takıldım. Ülkede seçim barajı yüzde 10 CHP'de aday olma barajı yüzde 10... Ben yüzde 7'deyim. Yüksek bir oran... Sıfır baraj da doğru olmayabilir. Daha düşük baraj bize, demokrasiye daha yakışır. PM listesi için arkadaşlarımla yeniden bakacağız. Bir ilde 6 delegeden dördü ‘Sana imza vereceğiz’ dedi, sonra gelip ‘Bizi Genel Merkez'e çağırdılar, imza atmamız gerektiğini söylediler' diye konuştu. Delegeler baskı altındaydı. Genel Merkez sadece tek adayla gidilmesi için bastırdı” dedi.

Akademisyenlere destek, yeni Anayasa'nın kırmızı çizgileri ve başkanlık! 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tek aday olarak girdiği seçim öncesi kürsüye çıkarak partililere seslendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'yi topa tutan, haklarında barış bildirisi nedeniyle soruşturma açılan akademisyenlere destek çıkan Genel Başkan Kılıçdaroğlu, partisinin yeni Anayasa konusundaki kırmızı çizgilerini sıralarken başkanlık sistemine de sert sözlerle karşı çıktı. 

İŞTE KILIÇDAROĞLU'NUN KURULTAY MESAJLARI... TIKLAYINIZ... 

Salonu ayağa kaldırdı
Konuşmasının sonunda, kurultaya katılanları ayağa kaldıran Kılıçdaroğlu, "Ankara'dan Hakkari'ye, Diyarbakır'a, Mardin'e, İstanbul'a, Muğla'ya, Rize'ye, Samsun'a, Kilis'e, Yozgat'a, Çankırı'ya, Sivas'a, Çorum'a, Uşak'a, Tekirdağ'a, Kırklareli'ne selam olsun, selam olsun Türkiye" sözlerini tekrarlattı.

Kılıçdaroğlu daha sonra partilileri selamlayarak kürsüden ayrıldı.

AK Parti Heyeti terk etti
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ başkanlığında kurultaya misafir olarak katılan AK Parti heyeti, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik ifadeleri nedeniyle kurultay salonu terk etti.

Komisyonlar oluşturuldu
Kurultayda, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından komisyon çalışmalarına geçildi. Kurultayda, gündemde yer aldığı üzere Tüzük Değişikliği Komisyonu oluşturuldu. Komisyon üyeleri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Parti Meclisi üyeleri Sera Kadıgil, Gül Çiftçi ve milletvekilleri Mehmet Gökdağ ile Muharrem Erkek’le birlikte örgüt yöneticilerinden oluştu. Kurultayda, tüzükteki 3 madde üzerinde değişiklik yapılması bekleniyor.

Kurultayın ardından yayımlanacak sonuç bildirgesi için de ikinci bir komisyon oluşturuldu. Sonuç Bildirgesi Komisyonu’nun da milletvekilleri Selin Sayek Böke ve Oğuz Kaan Salıcı ile yine bazı PM üyeleri yer alıyor. Komisyonlar, spor salonunda kendileri için ayrılan odalarda çalışacak.

PM başvuruları 22.00’de bitiyor
Karayalçın, yarın seçimi yapılacak PM üyelikleri için başvuruların de bugün tamamlanmasını istediklerini belirterek, PM üyeliği başvurularının saat 22.00 itibariyle biteceğini kaydetti.



Çakmur’dan sol vurgusu!

Salonda İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı, CHP Eski PM Üyesi ve kurultay delegesi Yüksel Çakmur da bir konuşma yaptı. Çakmur’dan ‘sol’ vurgusu geldi. Çakmur, “Ülke zor günlerden geçiyor. Hükümet baskıcı ve dayanılmaz bir hale geldi. Basın, aydınlar zor durumda… CHP de bu durumda sola daha çok yaklaşmalıdır. Partide sol anlayış hakim olmalıdır. İktidarın başındaki kişi makamı, korumaları bırak halkın içine tek başına çıksın da görelim. Ne yazık ki hükümet kendi halkına zulmediyor” diye konuştu.

SALONDAN NOTLAR
Salona, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri asıldı. Balonlarla süslenen salonda, davetlilerin oturacakları yerlere Türk bayrakları, CHP flamaları ve Kılıçdaroğlu'nun posterleri konuldu. Salona, "Özgür basın varsa, özgür toplum vardır", "Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek", "Savaşın değil, barışın partisiyiz", "Türkiye bizimle özgürleşecek", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz" ve "Ey özgürlük" yazılı pankartlar asıldı. Salonda, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözü de pankart olarak yer aldı.



Türkçe, İngilizce, Kürtçe
Salona CHP örgütlerince asılan "Aşiti, Peace, Barış, bu sese kulak ver barışa ses ver" pankartı dikkati çekti. CHP yönetiminin belirlediği ve onayladıkları dışında tüm pankart ve dövizlerin kaldırılması yapılan anonslarla istenince bu pankart da kaldırıldı.

Salonda CHP'nin eski Genel Başkanları İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin ve Altan Öymen'in fotoğrafları da hazır bulundu. 



Baykal oraya oturmadı!
Salonda ilginç bir durum dikkati çekti. Salonda eski genel başkanların fotoğrafları asıldı ve katılanlar için özel bir bölüm ayrıldı. Ancak Kılıçdaroğlu'ndan önceki genel başkan Deniz Baykal eski genel başkanların olduğu bölümde değil Antalya delegelerinin bulunduğu alanda oturmayı tercih etti.

Elçi’nin mesajına büyük alkış
Bir süre önce silahlı saldırıda öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin kurultaya gönderdiği mesaj, büyük alkış aldı. Elçi gönderdiği mesajda, "Yaşamın en zor anında acımı paylaştığınız için teşekkür ederim. Gelecek günlere inancınızı yititrmeden çalışmalarınızda başarılar dilerim" dedi.



Dündar ve Gül’den mektup
Karayalçın, Genel Başkan Kılıçdaroğlu aracılığıyla kendisine iletilen tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün mektubunu da kürsüden okudu. Mektup salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. CHP Kurultayı’na ifadesiyle başlayan mektupta, şunlar kaydedildi:

"CHP'nin 35. Kurultayı, Türkiye'de medyanın en ağır baskı döneminde toplanıyor. Biz o baskıya direnen, halkın gerçekleri öğrenme hakkını savunan gazeteciler olarak 52 gündür Silivri'de hapis yatıyoruz. Tutukluluk koşullarında bile direnmeye, korkutma çabalarına inat doğru bildiğimizi daha gür bir sesle yazıp, söylemeye devam ediyoruz. Bu mücadelemizde ilk günden beri bizi hiç yalnız bırakmayan başta sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere CHP'nin tüm milletvekillerine ve vefakar örgütlerine içtenlikle teşekkür ediyoruz. Özgür ve demokratik bir Türkiye'nin inşasında bağımsız ve cesur bir basının önemini hatırlatıyor ve dayanışma duygularıyla kurultayınıza başarılar diliyoruz."

3 partiden temsilci 
Kurultaya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel de partilerini temsilen katıldı.

İnce’ye sürpriz teklif
Kılıçdaroğlu, kurultay öncesi Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile görüştü. Dün akşam saatlerinde yapıldığı öğrenilen görüşme, Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine gerçekleşti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede, Kılıçdaroğlu'nun İnce'ye Parti Meclisi üyeliği teklif ettiği, İnce'nin ise bu teklifi "Teşekkür ediyorum ancak arkadaşlarımla çalışacağım" diyerek kabul etmediği belirtildi. 

3 başkan Kılıçdaroğlu'yla görüştü
Öte yandan partide kurultay öncesi 'Parti Meclisi zirvesi' yaşandı. CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelerek temsiyet konusunu masaya yatırdı. 3 başkanın Kılıçdaroğlu'ndan Parti Meclisi'nde daha fazla temsiliyet istedikleri bildirildi. 

60 KOLTUK, 500′E YAKIN ADAY
İki günden fazla sürmesi beklenen maratonda en büyük yarış Parti Meclisi’nde yaşanacak. Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkan olması durumunda Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve PM’de önemli değişikliklere imza atacağı ifade ediliyor.

Parti kulislerinde Kılıçdaroğlu’nun, 10 isim hariç 60 kişilik PM’nin tamamını değiştirmeyi düşündüğü konuşuluyor.

Yönetime aday olan isimlerin PM’ye girebilmesi için 300’e yakın oy almasının yeterli olduğu belirtiliyor. Adaylık başvuruları kurultay salonunda yapılacak. Eski yeni milletvekillerinin yanı sıra belediyelerden, örgütlerden çok sayıda adayın çıkması, bu sayının 500’ü bulması bekleniyor.

İZMİR’DEN KİMLER OY ATACAK?
CHP İzmir’de Alaattin Yüksel’in zaferiyle sonlanan il kongresinde kurultay delegeleri de seçilmişti. İzmir Örgütü’nde 52 kişilik kurultay delegeleriyle birlikte doğal delegeler de sandık başına gidecek.

Buna göre İzmir Örgütü’nden şu isimler oy atacak…

Doğal delegeler: Milletvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu, Selin Sayek Böke, Musa Çam, Tuncay Özkan, Tacettin Bayır, Özcan Purçu, Ali Yiğit, Murat Bakan, Zeynep Altıok, Zekeriya Temizel, Mustafa Balbay, Aytun Çıray, Atilla Sertel, Kamil Okyay Sındır; Parti Meclisi Üyeleri Mehmet Ali Susam, Elfin Tataroğlu, İrfan Önal; Yüksek Disiplin Kurulu Üyeleri Mustafa Moroğlu, Selahattin Balta ve Süheyle Sumru Karaer…

Kurultay delegeleri: Levent Piriştina, Aziz Kocaoğlu, Hüseyin Mutlu Akpınar, Mustafa Güngör, Tahir Şahin, Ülkümen Rodoplu, Sema Pekdaş, Çağdaş Kaya, Umut Tekin, Saniye Nazik Işık, Şehrazat Mercan, Muhittin Dalgıç, Olgun Atilla, Ayşe Şimşek, Alattin Yüksel, Nurdan Karlıdağ, Hasan Arslan, Ulaş Gül, Abdül Batur, Halil İbrahim Şenol, Muhittin Selvitopu, Nurgül Uçar, Nazan Dönmez, Leyla Yıldız, Gaye Gürcan, Mustafa İnce, İsmet Korkmaz, Nevzat Kavalar, Mehmet Ali Çalkaya, Fikret Doğan, Yüksel Çakmur, Ulviye Üreten, Abdurrahman Batıhan, Sevda Erdan Kılıç, Günal Biçer, Zeynel Mertoğlu, Uğur Yıldırım, Şahin Fırat, Aygül Eryılmaz, Bedri Serter, Vasfi Şentürk, Ahmet Pala, Alev Boyacı, Cevat Durak, Nurşen Balcı, Erkan Büyükkaya, Ahmet Bahri Yalaz, İsmail Yetişkin, Ester Bulut, Öznur Mercan, Banu Özdemir ve Affet Uygur