GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
20 Kasım 2018 Salı 09:12

CHP Menderes Aday Adayı Öztürk: Tarımın ilçesinde ortalık toz duman

CHP Menderes Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Öztürk; ilçenin öne çıkan tarım sektörüne ilişkin sorunları değerlendirdi ve çözüm önerilerini anlattı.

Menderes'in İzmir, bölge ve ülke açısından önemli bir tarım üretimi potansiyeli taşıdığına vurgu yapan Öztürk;  tarım ve hayvancılıkla öne çıksa da,ilçenin bu alanlarda gerekli çözüm ve proje desteği göremediğini belirtti.  Menderes'in bir tarım ilçesi olmasına rağmen ortalığın toz duman olduğunu ve somut adımlar atılamadığını söyleyen Mustafa Öztürk; özellikle lise düzeyinde mesleki teknik eğitim kapsamında 'tarım eğitimi'nin verilmediğine dikkat çekti. 

TARIM ENSİTÜSÜ KURULMALI...
Menderes'in cefakar bir çiftçi ve tarım girişimcisi profiline sahip olduğunu söyleyen CHP Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Öztürk, " Toprağımızın zenginliği, halkımızın gayretiyle önemli bir potansiyel taşıyoruz. Girişimcilerimiz kendi gayretleri ile yol alıyor. Ancak eğitimden, destek projelerine kadar pek çok adım atmak zorundayız. Her şeyden önce;  ilçemizdeki Mesleki Teknik Eğitim Lisesinde tarım bölümü açılmalı. Bunu çok önemsiyorum. Bir sonraki aşama da, Tarım Teknolojileri Enstitüsü olmalı. Yüksek öğrenim düzeyinde tarım eğitimi kurgulamalıyız. Teknik elemanımızı, mühendisimizi yetiştirmeliyiz. Bu alanda, şehrimizin ve bölgemizin iş gücünü yetiştirecek zenginliğimiz var. Menderes bu konudaki en doğru adres. " diye konuştu. İlçede seracılık alanında  önemli bir örtü altı  yetiştiriciliği yapıldığını belirten Mustafa Öztürk; ürün çeşitliliği açısından da zengin bir alana sahip olduklarını söyledi.

CHP Menderes Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÇALIŞTAYLAR, ÇALIŞMAZSAN HİÇ...
Geçtiğimiz yıllarda tarım ve hayvancılık çalıştayları ile sorunlar masaya yatırıldı. İlgili kurumların ve sektör temsilcilerinin biraraya gelerek oluşturdukları bu beyin fırtınalarını elbette önemli buluyorum. Ancak, çalıştaylar, çalışmazsanız bir işe yaramıyor. İlçemizde;  tarım ve hayvancılık faaliyetlerini artırmak, katkı sağlamak ve üretimi teşvik için artık somut adımlar atılmalı. Örtü altı çalışmanın organize seracılık bölgesine dönüştürme noktasındaki kararlar hayata geçirilemedi mesela. Orta ve uzun vadede, Menderes'in diğer değerlerini de harekete geçirecek bu projeler mutlaka hayat bulmalı. halkımızın yüzde 50'sine yakını geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kesme çiçek ve özellikle mandalina yetiştiriciliği, zeytin ve bağ yetiştiriciliği mutlaka teşvik edilmeli.  Sulama kanallarının iyileştirilip aktif hale gelmesinden; örgütlü üretime geçişe kadar yapılacak çok iş var." 

TARIM KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ
Menderes'in; tarım kooperatifçiliğinin ana adresi olma özelliğinde olduğunu vurgulayan CHP Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Öztürk; konuyla ilgili açıklamasına şu sözlerle devam etti; " İlçemizde, 30'a yakın tarım kooperatifi var. Mutlaka Tarım Kooperatifleri Birliği'nin kurularak güçlerin birleştirilmesi gerekli. Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'nun bu alandaki adımları, örgütlü üretime verdiği destek günümüzün en doğru yerel kalkınma projesi olarak tarihe geçti. Bu alandaki çalışmalar, Menderes'te de yapılmalı. Eğer; bize görev verilirse, tüm bunlar için elimizden geleni ardımıza koymayız. Yerelde sürdürülebilir kalkınmanın en etkin modeli olan kooperatifçiliği tarım alanında  aktif hale getirmek için çalışacağım. Elbette bununla da sınırlı kalınmayacaktır. Çünkü, pazarlama ağı ortak üretimin en önemli ayağıdır. Yerel yönetimler, bu alanlarda ön açıcı olmalıdır, sistem ve model geliştirerek sektörün hizmetine sunmalıdır. Havanda su dövmek, tarımın memleketinde toz duman içinde kalmak zamanı mutlaka geride kalacak. Menderes, toplum belediyeciliğine, CHP yaklaşımına kavuşacak."