GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
9 Ağustos 2018 Perşembe 11:38

CHP İzmir'in vekili erken seçim için tarih verdi!

İzmir Milletvekili Ednan Arslan meclis kulislerinde dillendirilen yerel seçimlerin erkene alınması ihtimali için, “4 Kasım ya da 11 Kasım tarihlerini söylüyorlar. CHP’nin bu konudaki tavrı nettir. AKP, MHP ve HDP’nin erken seçim için iş birliği yapması gerekir” dedi.

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Vekil Arslan, partisindeki olağanüstü kurultay tartışmaları ve başarıya ulaşamayan imza toplama hareketi için önemli açıklamalarda bulundu.

Yeni döneme dair örgütlere önemli mesajlar veren Arslan,parti içine yönelik birçok konuda net ifadeler kullandı.

Arslan, 2019 yılında gerçekleşmesi planlanan yerel seçimler özelinde ise çarpıcı bir çıkışa imza attı.

1 İMZA BİLE DEĞERLİDİR!
Arslan değişim talebi konusunda konuşurken, “Biz 24 Haziran seçim sonuçlarını, nedenlerini araştıramadan bir anda değişim isteyen arkadaşlarımızın imza toplama süreci kamuoyu önünde yapıldı. Bir imza sayısı polemiğine girildi. 1 imza bile olsa bence değerledir. Bu partinin evladı bir eleştiri dile getirmiş, öz eleştiri verilmesini istemiş. Son derece hakkıdır. Ama biz bunu ‘değiştir’ olarak algılarsak böyle tablolar ortaya çıkar. Ben bu süreçte basına demeç vermedim. Değişim isteyen arkadaşlarla da görüşüyorum, istemeyenlerle de görüşüyorum. CHP’nin zaten farkı burada ortaya çıkıyor. Bizim AKP’den, MHP’den farkımız bu” dedi.

CHP HEZİMET YAŞAMADI
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) milletvekili sayısının artmasına rağmen AK Parti’nin eski dönemden daha az sayıda temsil ediliyor olmasına değinen Arslan, “MHP tarihi misyonuna uygun davransaydı bugün iktidar partisi meclis başkanını da, komisyon başkanlarını da, gündemi de belirleyemiyordu. Muhalefet kanadı birlikte hareket etse AK Parti azınlıkta. Muhalefet mecliste başarılıdır, cumhurbaşkanlığı seçiminde başarılı olamamıştır. Biz öngörmüş olduğumuz oyu aldık. Muharrem Bey’in bu bantta bir oy alacağını genel başkanımız ve biz deklare ettik. Ama Meral Akşener ve diğer adayların çok az oy alması cumhurbaşkanının seçimi kazanmasına yol açtı. CHP hezimet yaşadı gibi bir algı yaratılıyor. Tablo öyle değil” diye konuştu.

AK PARTİLİ KAYA’YA: İZMİR’DE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE 30 İLÇEYİ ALACAĞIZ, KİMSE MERAK ETMESİN!
AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya’nın CHP’nin olağanüstü kurultay tartışmaları için sarf ettiği  ‘hallerine üzülüyorum’ cümlesine karşılık veren Arslan, “Atilla Kaya kendi haline üzülsün. Biz İzmir’de büyükşehir belediyesi ve 30 ilçeyi alacağız. Kimse merak etmesin. Seçim sonuçlarını iyi analiz etsin. Edemiyorsa biz söyleyelim. Onların burada bir CHP’li belediyeyi alma şansları yok. Biz onların elindeki ilçeleri alacağız” açıklamasında bulundu.

HDP’DEN CHP’YE GEÇENLER OLSAYDI, AK PARTİLİLER FEVERAN EDERLERDİ!
İzmir’de HDP’li 50 kişinin AK Parti’ye geçiş yaptığı yönündeki haberlere dair konuşan Arslan, “HDP’den CHP’ye geçiş olsa AK Partili vekiller,  ‘görün, iş birliği yapıyorlar, üyeler de birleşmeye başladı’ diye feveran ederlerdi. Olabilir. İnsanlar düşüncelerini değiştirebilir, parti değiştirebilir. AKP’den de CHP’ye gelenler var. Doğruyu görüp gelenler var. Ama CHP’yi terörle yan yana getirmek isteyenler var. Biz bu cumhuriyeti kuran partiyiz. Biz kimseyi ötekileştirmedik. Biz dili, dini, ırkı ne olursa olsun herkesin CHP çatısı altında siyaset yapmasını isteriz. Bizdeki tartışmaların temeli de aslında budur. Çok seslilik ve renklilik vardır. Ama iktidar partisinin çözüm sürecini bir kenara bırakıp, zamanında yaptıkları iş birliklerini unutmak bu ülkenin insanının aklıyla alay etmektir. Biz o zaman ‘terörle müzakere edilmez, mücadele edilir. Bu işin çözüm yeri meclistir’ demiştik. Bizim geldiğimiz noktada HDP ile bir organik bağımız olmamasına rağmen böyle gösterilmesi yanlış. CHP, ‘HDP’ye oy verin’ diye çağrı yapmadı. Ama seçmenler arasında öyle gözüküyor, HDP, İYİ Parti’ye hatta geçmişte AK Parti’ye oy veren de oldu. Bunu HDP’ye bir siyasi yardım olarak topluma sunmak yanlış bilgilendirmedir” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK İHTİMALLE MHP ÇIKAR, ‘ERKEN YEREL SEÇİM ÜLKE İÇİN FAYDALIDIR’ DER VE SÜREÇ BAŞLAR
2019 yılında yapılacak yerel seçimlerin erken bir tarihe alınması ihtimalinin kulislerde konuşuluyor olması üzerinden açıklama yapan Arslan, “Bizim içimizde karışıklık olursa, İYİ Parti’nin de kurultayı varken iktidar partisi bu fırsatı kaçırmaz. Onların bu durumlarda kar zarar hesapları var. Tamam ama nasıl olacak? Desteği kim verecek? Destek alırlarsa HDP’den alacaklar. Başka türlü erken seçim olamaz. Seçimlerin zamanında yapılması gerekiyor. Belediye başkanlarının 5 yıl için planları var. Onların süresinden çalmanın çok mantıklı olduğunu düşünmüyoruz. 24 Haziran için de ‘erken genel seçim olmamalı’ diyorlardı. Ama sonuçta oldu. Büyük ihtimalle MHP çıkar, ‘erken yerel seçim ülke için faydalıdır’ der ve süreç başlar” dedi.

SADECE GENEL BAŞKAN DEĞİŞTİRMEKLE BAŞARI GELMEZ!
‘Genel başkan değiştirmekle sorunların aşılacağını düşünmüyorum’ diyen Arslan, “CHP bir kadro hareketidir. Örgütteki herkes bulunduğu ortamda eşgüdüm içinde ortak akılla, eylemle, birliktelik gösterir, çalışırsa başarılı oluruz. Sadece genel başkanı değiştirmekle başarı olmaz. Parti programımızın, tüzüğün gözden geçirilmesi gerekir. Aday belirleme yönteminin tekrar masaya yatırılması gerekiyor. Bizim parti programımız diğer partilere göre daha iyi. Geçmiş yıllarda CHP’nin yayınladığı seçim beyannameleri kopyalandı. CHP’nin parti politikalarında da sorun yok. Ama sosyolojik tabanımızla iletişimi güçlendirmeye ihtiyaç var. Türkiye’de yoksulluk yönetiliyor. Yoksulluğu yok etmemiz lazım” açıklamasında bulundu.

EN KÖTÜ ÖN SEÇİM EN İYİ ATAMADAN DAHA İYİ SONUÇ VERİR
Tüzük üzerinden konuşan Arslan, ön seçim özelinde önemli mesajlar verdi ve “Bir imza süreci sonuçlandı. Yeniden bir imza toplama hareketine girmeyi çok doğru bulmuyorum. İmza veren birkaç dostumla sohbet ettim, ‘aman… Sakın ha! Yorulduk. Bu sefer ben de destek vermem’ diyor. Genel seçimlerde bir liste hazırlandı. Bu listeyi kim hazırlarsa hazırlasın, eleştirilir. Sorumluluğu biraz üyeye verirsek, başarısızlık olacağını düşünmüyorum ama sorun olursa genel merkezin, ‘size bıraktık, siz seçtiniz’ deme şansı olur. En kötü ön seçim en iyi atamadan daha iyi sonuç verir. Bizim bunu tüzükte tek yöntem olarak anayasamıza yazmamız gerekiyor. Yıllar sonra bu partide ön seçimi getiren genel başkandır. Genel başkana haksızlık yapmayalım. Eksikti. Ama eksik de olsa parti gündemine getirip, uygulayan genel başkandır. Genel seçimlerde yetki genel başkana verilmişti. Eğer zaman yeterli olsaydı ben genel başkanın bir ön seçim yapacağını düşünüyordum” dedi.

MYK’DAKİ DEĞİŞİKLİK NASIL OLACAK?
Arslan ayrıca, “Genel başkanımız değişikliğin isimler üzerinden olamayacağını biliyor. Genel başkanın MYK’da yapacağı değişiklik isim üzerinden değil, partinin yapısal sorunlarını çözmek şeklinde olacaktır. Avrupa’daki modelleri inceleyerek yeni bir yapılanma olacak. Bu değişik sorunları da çözecek. Yıllardan beri aynı yöntemlerle sonuç alamadığımız genel başkan da biliyor. CHP yeni bir program, yeni bir tüzük ve yol haritasıyla ilerleyecektir” diye konuştu.

ŞIK BULMUYORUM, BİZ DE, ‘CUMHURBAŞKANI DEĞİŞSİN’ DERİZ!
AK Partili Kaya’nın, süreçte 3 kez değişim vurgusu yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu için, ‘Önce kendisi değişsin’ şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine net ifadeler kullanan Arslan, “Aziz Kocaoğlu İzmir siyasetinde marka olmuş birisi. Başarılı bir belediye başkanı. Rakibinin bile ‘cüzdanımı emanet ederim’ dediği dürüst bir insan. Başkan Kocaoğlu bizim partimizin İzmir’deki bir numaralı koltuğunu emanet ettiğimiz birisi. Düşüncesini açıklaması kadar doğal bir şey olabilir. Bunu AK Partili bir vekilin malzeme olarak kullanmasını garipsiyorum. Değişimi onlar kendilerinden başlatsın. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 16 yıldır her seçimi kazanıyor. Neden değiştirmiyorlar? Aziz Kocaoğlu da her seçimi kazanıyor. Biz de o zaman ‘cumhurbaşkanını değiştirin’ deriz. Bu değişime karar verecek olan ben değilim. Atilla Kaya hiç değil. Aziz Bey’i eleştirebilir. Yerelde yaptığı icraatlarından dolayı eleştirebilir. Aziz Bey her şeyden önce bizim ağabeyimiz. Göz bebeğimiz gibi korumamız gereken biri. Başka bir partilinin ‘değiştir’ demesi karşısında biz belediye başkanımızı değiştirmeyiz. Atilla Kaya 2019’da İzmir’deki sonucu görecektir. Mecliste beraber görev yapıyoruz. İnşallah İzmir için artı değeri nasıl yaratırız diye çalışırız. ‘CHP’nin İzmir büyükşehir belediyesi başkanı değişsin’ sözlerini şık bulmuyorum. Herkes kendi partisindeki işine baksın” dedi.

ALINACAK İLÇELERİ TEK TEK SAYDI!
Yerel seçimlere yönelik AK Parti ve İYİ Parti’nin İzmir için iddialı açıklamalarda bulunmasına değinen Arslan, “Biz 24 Haziran seçimlerinde birkaç ilçe hariç birinci parti olduk. Biz CHP olarak yerel seçimlerde, verilerde onu işaret ediyor, belediyelerin hepsini alacak güçteyiz. Bizim öyle belediyelerimiz var ki onların oraları alması mümkün değil. Aksine biz Torbalı, Menderes ve Selçuk’u alacağız. İddialı görünmek zorundalar. Olmaları da gerekir. Ama görünen öyle değil. Biz İzmir’de genel seçimde yüzde 42 buçuk oy aldık. Yerel seçimlerin dinamiği farklıdır. At başı giden bir seçim yarışı yaşanır ve CHP kazanır. Var olanlar devam edecek ve üstüne ekleyeceğiz. Karabağlar’daki oy farkını herhalde incelememişler. Buca’da da oy farkımız var. Bazı ilçeleri saymayacağım bile. İzmirli CHP’li yerel yönetimlerden memnun… Bizim yerelden kalkınma modeli olarak uyguladığımız programlarla başta Aziz Kocaoğlu olmak üzere ilçe belediye başkanları başarı öyküsü yazıyor. Çevremizi koruyoruz. Kentsel dönüşüm yapıyoruz, var mı bir sıkıntı? CHP’li yerel yönetimler iyi sınavlar verdi. İzmirli seçmen bilinçlidir, bunu değerlendirecektir. Biz Ankara’ya gittiğimizde şaşırdık. Bir yerden bir yere gidilemiyor. Rakip partiler iddialı konuşabilir, doğaldır” ifadelerini kullandı.  

ERKEN SEÇİM İÇİN TARİH VERDİ: 4 KASIM YA DA 11 KASIM!
Arslan ayrıca, erken yerel seçim için kulislerde konuşulan tarih noktasında bilgilendirmede bulundu. Arslan, “Erken seçim için 4 Kasım ya da 11 Kasım 2018 tarihlerini dillendiriyorlar. Bu tabi anayasa değişiminden geçer. CHP’nin bu konudaki tavrı nettir. AKP, MHP ve HDP’nin erken seçim için iş birliği yapması gerekir” dedi.