GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
13 Nisan 2016 Çarşamba 12:55

CHP İzmir’den yeni tüzüğe ‘2 dönem’ ve ‘ihanet’ önerisi!

Haziran ayında yapılacak tüzük kurultayı öncesi İzmir’in önerileri masada! Örgüt adaylık için 2 dönem kuralı önerisinde bulunurken, başka partiden aday olduktan sonra partiye dönüşlerin de zorlaştırılmasını istedi. Öte yandan Genel Sekreter Sındır’dan süreç değerlendirmesi geldi.

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkan seçildiği ve üst yönetiminde de değiştiği olağan kurultayın ardından tüzük kurultayına hazırlanıyor.

Süreçte Genel Merkez il ve ilçe örgütlerinden gelen tüzük önerilerini masaya yatırıyor.

İzmir Örgütü de yeni tüzüğe katkı koymak için bir komisyon oluşturmuş, ekipte PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç, İl yöneticileri Birgül Değirmenci, Esin Doğan Metin, Niyazi Arslan, Eski Milletvekili Sabri Ergül, , İl Eski Yöneticisi Barış Erel, Milletvekili Adayı Ali Hıdır Uludağ, Kazım Umdular, Nilay Kökkılınç ve Mehmet Türkbay yer almıştı.

Komisyon yaklaşık 1 aylık mesainin ardından çalışmalarını tamamlandı. Kapsamlı mesaide ilçelerden gelen öneriler il yönetiminin fikirleriyle harmanladı ve bir rapor hazırlandı.

Önümüzdeki günlerde Genel Merkez’e sunulacak raporda yer alan bazı öneriler ortaya çıktı.

CHP İzmir Tüzük Komisyonu’nun oluşturduğu listede çok sayıda öneri yer alırken ‘2 dönem kuralı’ ve ‘ihanet’ maddesi dikkat çekti.

2 DÖNEM KURALI!
CHP İzmir Örgütü milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel ve meclis üyeliği görevleri için AK Parti tüzüğünde yer alan 3 dönem kuralını geliştirerek 2 dönem sınırlaması önerisinde bulundu. Buna göre iki dönem üst üste milletvekili, belediye başkanlığı, il genel ve meclis üyeliği görevinde bulunanlar üçüncü dönem aday olamazlar. Ancak arada bir dönem görev yapmazlarsa aday olabilmeleri önerildi. Ayrıca ön seçim ve aday yoklaması adayların belirlenmesinde ilk tercih olması önerildi.

İHANET’ MADDESİ
Öneri listesinde diğer dikkat çeken madde ise başka partiden aday olduktan sonra tekrar partiye dönüşün zorlaştırılması ve bu durum için yaptırım uygulanmasını öngörüyor. CHP İzmir tarafından yeni tüzük için yerel ve genel seçimleri öncesinde partiden aday olamayan isimlerin başka partilerden aday olması sonrasında tekrar af dileyerek partiye döndüklerinde kolay affedilmeyerek caydırıcılığın artırılması, parti kurumsal kimliğinin güçlendirilmesi, yapılacak olan ilk seçimlerde aday gösterilmemesi önerisi yapıldı.



CHP’nin bu konuda 2014 yerel seçimlerinde ağzı yanmıştı. Partinin aday göstermeyi düşünmediği isimlerden Konak Eski Belediye Başkanı Hakan Tartan, Aliağa Eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, Menderes Eski Belediye Başkanı Ergun Özgün, Urla Eski Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu,  Ege-Koop Başkanı Hüseyin Arslan, CHP Torbalı Üyesi Dr. İbrahim Öz de DSP’den, Kınık Belediye Eski Başkanı Süleyman Kaya da Doğru Yol Partisi’nden aday olmuştu.

CHP İzmir Tüzük Komisyonu tarafından yapılan diğer önerileri ise şöyle:

- İlçe belediye başkanlarını disiplin kuruluna MYK yerine, il yönetim kurulu tarafından sevk edilmesi önerildi.

- MYK ve PM dışında etik kurulunun kurulması ve kurulda yer alacak isimlerin partinin önde gelen kanaat önderleri ve parti büyüklerinden oluşması önerildi.

- MYK’nın Genel Başkan’ın önerisi ile Parti Meclisi tarafından seçilmesi önerildi.

- Ankara, İstanbul ve İzmir’in il başkanlarının doğal MYK üyesi önerildi.

- Elektronik yolla üye başvurusu yapılması önerildi.

- Sandık bazlı örgütlenmeye önem verilerek, temsilcilerinin önseçimlerde ve kongrelerde oy kullanabilmesi önerildi.

- Parti içinde yapılan eğitimlere katılan, aidatını ödeyen, partinin kurumsal kimliğine ve tüzüğüne uygun davranan, parti çalışmalarına katılan üyelerin yetkin üye olarak kabul edilmesi. Bunun dışında kalan pasif üyelerin ise partide aday olma ve aday belirleme gibi haklarına dönemsel sınırlamalar getirilmesi önerildi.

- İlçe Yönetim Kurulları’nın sayısının nüfusa göre değişmesi önerildi.

- Milletvekili, belde ve belediye başkanları atamasında Merkez atamasının yüzde 10’u geçmemesi önerildi.

- PM üyelerinin seçimi ve Genel Başkan seçiminin aynı anda belirlenmesi önerildi.

İZMİR’İN ÖNERİLERİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Tüzük kurultayı hakkında konuşan CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır,  önerilerin genel merkeze gelmeye devam ettiğini söyledi.


Birçok ilde çok sayıda öneri yapıldığını belirten Sındır, “Gelmeyen illerimiz de kısa sürede hazırlarlar ve önerilerini genel merkezimize iletirler. İzmir’in önerileri bizim için çok önemli. Kesinlikle gerçekleşeceği konusunda bir şey diyemem ama öneriler mutlaka ciddiye alınıp, üzerinde çalışılacaktır. İzmir örgütümüzün bize sunduğu önerileri mutlaka önemle değerlendireceğiz” dedi.