GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
3 Nisan 2019 Çarşamba 10:39

CHP İzmir’den geçersiz oy ve katılım raporu: Kaybedilen ilçelerde…

Parti Okulu İzmir Koordinatörü Abdullah Aydemir, 31 Mart yerel seçimlerin ardından 30 ilçeyi mercek altına aldı. Partisinin kaybettiği ilçelerde geçersiz oyların yüksek oranına dikkat çeken Aydemir ayrıca yarım milyon seçmenin sandığa gitmemeyi tercih etmesi üzerinden de önemli bilgiler verdi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de 31 Mart yerel seçimleri geride kaldı. Sandık sonuçlarının birçok ilde olduğu gibi İzmir’de de çeşitli yansımaları oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kanadından da AK Parti cephesinden de bazı ilçelerdeki sonuçlara itirazlar geldi.

CHP Parti Okulu İzmir Koordinatörü Abdullah Aydemir çarpıcı bir rapor hazırlayarak önemli veriler sundu. Geçersiz oylar ve sandığa gitmeyen yarım milyon civarı seçmen üzerinden açıklamalarda bulunan Aydemir yaptığı analizi paylaştı.

SEÇMEN HANGİ BÖLGEDE HANGİ SEBEPLE SANDIĞA GİTMEDİ?
İzmir’de seçmenin sergilediği tavır hakkında konuşan Aydemir, “Seçim sonuçları henüz resmi olarak açıklanmasa da açıklanan sonuçlar “Bir oy, bir oydur!” söyleminin ne kadar önemli olduğu bir kere daha göstermektedir. Birkaç oy ile belediye başkanlığını kazanan tarafın belirlendiği ya da değiştirdiğini görmektedir. YSK’nın resmi olmayan sonuçlarına göre İzmir’de kayıtlı 3 milyon 253 bin 745 seçmen var. 31 Mart 2019 günü yapılan seçimlerde kayıtlı olan 518 bin 96 seçmen oy kullanmaya gitmedi. Bu sayı toplam seçmenin yüzde 15,9’unu oluşturmakta. 2018 yılında yapılan seçimde kayıtlı seçmenin yüzde 10,7’si yani 346 bin 102 seçmen oy kullanmamıştı. Seçmen artışı da göz önüne alınarak geçen seçime göre bu seçimde yaklaşık 140 bin seçmenin bir sebepten oy vermeye gitmediği ya da gitme gereği duymadığı görülmekte. Bence, 500 bin üzerinde seçmenin oy vermeye gitmesi durumunda seçim sonucunun nasıl değişebileceği hakkında ayrıca kafa yormak gereklidir. Bu seçmenlerin hangi bölgede ve hangi sebeple sandığa gitmediğini bilmekte fayda vardır” dedi.

İZMİR’DE YÜZDE 2.9 GEÇERSİZ OY VAR
Aydemir sözlerini sürdürdü ve “Ayrıca bu seçimde bir de çok sayıda geçerli sayılmamış Geçersiz oylar var.  İzmir’de ilçe belediye başkanlığı için kullanılan 2 milyon 735 bin 649 oyun 78 bin 815 tanesi geçersiz kabul edilmiş. Bu da kullanılan oyun yüzde 2,9’unun geçersiz olduğunu gösteriyor. Bu oran geçen seçimde yüzde 1,8’dir. Yani geçersiz oy oranı geçen seçimdekine oranla ciddi anlamda artmış. Benim gördüğüm; geçersiz oylardaki bu artışın diğerlerinin yanında iki önemli sebebi var. Birincisi; seçim kanunu değiştirilip durdu. Kuralların yanında uygulamada değiştirildi. Önceden farklı zarflarda kullanılan oylar bu seçimde tek bir zarf içinde kullanıldı. Bu da sandık kurullarının oy sayım işlemlerinde kargaşaya sebep oldu, zorlaştırdı. Her şey birbirine karıştı. İkincisi; YSK tarafından yayınlanan 138 sayılı genelgedir. Sandık kurullarının çalışma usul ve kurallarının yanında oy verme ve oy sayım döküm işlemlerinin nasıl uygulanması gerektiğini açıklayan bu genelge benim 2009 yılından bu yana gördüğüm en karışık, en anlaşılmaz genelgedir. Zaten bu nedenle eksik ve anlaşılmaz konular hakkında YSK ayrıca kararlar alarak yayınlamak zorunda kaldı” açıklamasını yaptı.

KAYBETTİĞİMİZ İLÇELERDE GEÇERSİZLER YÜKSEK
Aydemir partisinin kaybettiği ilçelerde geçersiz oyların yüksekliğine dikkat çekerken hazırladığı tabloyu paylaştı. Aydemir, “Geçersiz oy oranının en yüksek olduğu yüzde 6 ve üzerinde olan ilçelere bakıldığında ilk sıralarda yüzde 6.9 ile Kiraz ve yüzde 6 ile Beydağ geliyor. Geçersiz oy oranının en düşük olduğu ilçeler ise sırasıyla yüzde 2.1 ile Urla ve yüzde 2.2 ile Karşıyaka’dır” dedi. Aydemir ayrıca katılım grafiği hakkında da bilgi verdi. Aydemir, 30 ilçe toplamında yüksek katılımın olduğu tabloyu kamuoyuna sundu.  

Geçersiz oy tablosu:

Katılım tablosu: