GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
15 Kasım 2022 Salı 13:07

CHP İzmir’de taht savaşları… Kulislerde kimlerin ismi geçiyor?

Seçim sürecinin başlaması ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in milletvekili olacağı yönündeki kulisler kuvvetlendi. Yücel’in istifası durumunda boşalacak koltuk için talipler artmaya devam ediyor.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - (Kulis Haber) Türkiye'de yerel seçimlere kısa bir süre kala siyasi partilerdeki milletvekilliği aday adaylarının kim olacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

Süreç içinde en merak edilen konu ise siyasi partilerin il başkanlarının seçim döneminde ne karar alacağı… İzmir’de de ilk olarak İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar milletvekilliği için aday adaylığını açıklarken, AK Parti, MHP ve CHP’li il başkanlarının alacağı karar ise henüz netleşmemiş durumda.

CHP’de, milletvekili adaylığı için görevinden istifa etmesi beklenen İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in yerine geçecek ismin belirlenmesi çalışmaları için kulis çalışmaları sürerken parti en hareketli yapı arasında bulunuyor. Yücel’in milletvekili adayı olması halinde ise il başkanlığı için aday bolluğu yaşanıyor.

İşte CHP İzmir’in başkanlığı için ismi geçenler…

İL YÖNETİMİNDEN GÜÇLÜ İSİMLER ÖN PLANA ÇIKIYOR
Deniz Yücel’in il başkanlığından ayrılmasının ardından CHP Genel Merkezi’nin kısa süreli ya da uzun süreli olmak üzere il yönetimi ile ilgili iki ayrı formülü masada yer alıyor. Formüllerin ilkinde kongre süreçlerinin tamamlanmasına kadar başkanın il yönetimi içinden seçilmesi... Diğeri ise partiyi seçim sürecinde tartışma ve gerilimsiz yönetmesi beklenen yeni ismin dışarıdan da atanabilme ihtimali masada duruyor.

Yeni dönemin taliplisi olarak il yönetiminden birçok isim ön plana çıktı. İl Başkanı Yücel’in parti örgütlerini teslim ettiği Sedrettin Coşkuner ve STK'lardan sorumlu Özkan Tice çalışmalarını sürdürüyor. Coşkuner ve Tice parti örgütlenmesi içindeki deneyimleri ile potansiyel isimler arasında bulunuyor. Partide kritik görev olan il saymanlığı görevini yürüten Leman Tunus da kulis çalışmaları yapan isimler arasında yer alıyor.

Parti içinde yeni dönemde süreci götürebilecek isimler arasında başka isimler de kulislere yansıyor. Enerji, Altyapı Projelerinden sorumlu İl Başkan Yardımcısı Görkem Duman, Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcıları Köksal Yıldırım ve İsfahan Naki, İl Başkan Yardımcısı Özcan Durmaz,  İl Başkan Yardımcıları Şener Akdemir ve Çağdaş Kaya da konuşulan isimler arasında bulunuyor.

İLÇE BAŞKANLARINDAN DİKKAT ÇEKENLER
Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte milletvekilliği adaylığı talebinde bulunması muhtemel ilçe başkanlarının istediklerini alamaması durumunda rotayı il başkanlığına çevirebilecekleri konuşuluyor. İl başkanlığı için il yönetimi dışında ayrıca parti ilçe başkanlarından da bir çok isim ön plana çıkıyor. Özellikle örgütte uzun süredir görev alan Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, Karşıyaka İlçe Başkanı Murat Serdar Koç ve Kemalpaşa İlçe Başkanı Ahmet Cemil Balyeli’nin bir yandan il başkanlığı sürecini de izlediği biliniyor.

‘AĞABEY’ FORMÜLÜ DE MASADA
İl başkanlığı için bir diğer alternatif ise “ağabey” formülünden geçiyor. Yücel sonrası için ‘birleştirici ağabey’ formülü Genel Merkez için en güçlü seçenekler arasında.

Aktif siyaset dışından birçok ismin ön plana çıktığı formül için ise kulislerde isimler şunlar;

Konak Belediye Meclisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Şamil Sinan An… Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri arasında il başkanlığı görevine de gelmeyi istediği kulislerde yer aldı.

Aktif siyaset dışından il başkanlığı için ismi geçenler arasında Şenol Arslanoğlu yer alıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘başka bir dönüşüm mümkün’ sloganı ile başlattığı kentsel dönüşümdeki kooperatif modelinde yer alan ve ilk adımı oluşturan Örnekköy İş İnsanları Kooperatifi başkanı Arslanoğlu, geçmişte Balçova Belediye Başkanlığı aday adaylığı sürecinde de yer almıştı. Aslanoğlu, yeni kooperatif modelinin uygulayıcıları arasında yer alıyor.

CHP’de geçmiş dönemlerde Parti Meclisi Üyeliği yürüten Hüseyin Saygılı da il başkanlığı koltuğunu isteyen isimlerden…  Parti içindeki iletişimini sıcak tutmak için çalışmalarını sürdüren Saygılı, geçtiğimiz günlerde de il başkanlığı için kendisinin önerilmesi durumunda görevi kabul edeceğini dile getirmişti

CHP İzmir’den 22’nci dönem milletvekili olarak TBMM’ye giren Erdal Karademir’in ismi de il başkanlığı koltuğu için anılanlar arasında. Kulislerde Karademir’in de il başkanlığına sıcak baktığı iddia edilirken, geçtiğimiz günlerde Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Ednan Arslan’ın Karademir’i ziyaret etmesi de dikkatleri çekmişti. Karademir, Parlamenterler Birliği’nin İzmir Şube Başkanlığı görevini yürütüyor.

İl Başkanlığı için ismi geçenlerin arasında ise geçmiş Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla’da yer alıyor. Birkaç ay öncesine kadar saha çalışmalarına hız veren ve parti içinde yoğun kulisler yürüttüğü iddia edilen Atilla’nın son dönemlerde il başkanlığı için ismi geri plana düştü. Atilla’nın isminin parti içinde değerlendirildiği ve görüşmelerin sürdüğü kamuoyuna yansımıştı.

CHP İzmir İl Başkanlığı için ismi geçen isimlerden biri ise Erdal Aksünger. CHP’nin 35’inci Olağan Kurultay’ında PM üyesi seçilen, MYK üyeliği görevini yapan ve Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Aksünger, bir süredir aktif siyasetten uzaklaşmasına rağmen parti örgütü içinde il başkanlığı için yüksek sesle dillendirilenler arasında yer alıyor.

Öte yandan partide ‘dışarıdan il başkanı’ formülü üzerinde yoğunlaşılması durumunda CHP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Altan İnanç, Balçova eski Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya,  Konak eski İlçe Başkanı Aytekin Tunus gibi isimler de masadaki isimler arasında bulunuyor.