GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
30 Ocak 2017 Pazartesi 19:42

CHP İzmir’de referandum zirvesi: Hangi kararlar alındı… Kim/ne mesaj verdi?

İl Örgütü 12 Şubat’ta resmi startı verilecek referandum çalışmaları öncesi bir araya geldi. Toplantıda önemli kararlar alınırken, Genel Sekreter Sındır, Başkan Kocaoğlu, İl Başkanı Güven, vekiller ve PM üyelerinden çarpıcı mesajlar geldi.

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü, 12 Şubat Pazar günü eski genel başkanlar, eski milletvekilleri, il ve ilçe eski başkanları, belediye eski başkanlarının, parti meclisi eski üyelerinin de hazır bulanacağı geniş katılımla gerçekleştireceği toplantı öncesinde yol haritasını hazırladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 18 maddesi oylanan ve referandum yolu açılan anayasa değişiklik teklifi için ‘hayır’ kampanyası yürüteceğini ilan eden ve resmi startı 12 Şubat’ta verecek olan İl Örgütü toplantıda bir araya geldi.

Toplantıya Genel Sekreter Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Başkanı Asuman Ali Güven, Milletvekilleri Mustafa Balbay, Tacettin Bayır, Atilla Sertel, Özcan Purçu, Tuncay Özkan, Zekeriya Temizel, Ali Yiğit, PM Üyeleri Sevda Erdan Kılıç, Mustafa Moroğlu, Prof. Dr. Özkan Yıldız, Yüksek Disiplin Kurulu Üyeleri Şehrazat Mercan ve Mahir Polat, il yöneticileri ve ilçe başkanları katıldı. 

12 ŞUBAT ÖNCESİ BELEDİYE BAŞKANLARI ZİRVESİ VAR!
Toplantıda referandum sürecinde İzmir’in stratejisinin nasıl olması gerektiği masaya yatırıldı. İlerleyen günlerde belediye başkanlarının da katılacağı bir toplantı düzenlenecek olması sebebiyle kesin bir program hazırlanmazken, genel merkez dışında il yönetiminin bu konuda bir inisiyatif almaması gerektiği yönünde fikir birliği oluştu.

4 NOKTADA SEÇİM BÜROSU AÇILACAK!
Toplantıda kentin 4 noktasında seçim koordinasyon merkezinin açılması kararı alındığı öğrenildi. Partililerden metropolde, Bakırçay, Menderes, Yarımada bölgelerinde büro açma önerisi gelirken, bu teklife ilk başta sıcak bakılmadığı belirtildi. Fakat daha sonra çalışmaların CHP adı altında yürütülmemesi ve tüm ‘Hayırcı’ kesimi kapsaması için parti logolarının yer almaması noktasında anlaşma sağlandı. Vatandaşlar çalışma ofislerine gelerek soru sorabilecek, bilgilendirme broşürleri edinebilecek. 

İL VE İLÇE BAŞKANLARI 5 ŞUBAT’TA ANKARA’YA GİDİYOR
Programın taslağının ise 4 Şubat’taki Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’deki katılacağı açılışın ardından belirleneceği öğrenildi. İl ve ilçe başkanlarının 5 Şubat’ta Ankara’da genel kademeyle bir araya geleceği ve 12 Şubat’ta da İzmir’de startın verileceği öğrenildi. Şu an için sadece Genel Merkez’den çalışmalar için materyal ve broşür beklendiği ifade edildi.

KİM/NE MESAJ VERDİ?



ODAKLANMALIYIZ

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven toplantının amaç ve özelliklerini anlattıktan sonra parti içi birlikteliğin seçime yansımalarının olacağını söyledi. Güven’in, “Birlikte, beraberce bu yarışı yürütelim. Genel başkanımız İzmir’e önümüzdeki hafta gelecek. Onu en iyi şekilde karşılamamız gerekiyor. Artık parti içinde kim ne demiş, ne yapmış bunu bir kenara bırakalım. Odaklanmamız, başarı olmamız gereken bir referandum süreci var” dediği öğrenildi.

KAZANAN CHP OLACAK!
Toplantıda konuşan Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Şehrazat Mercan’ın, “Eğer referandumdan ‘hayır’ oyu çıkarsa burada partimizin büyük faydasına bir iş olacak. En kazançlı biz çıkacağız. CHP olarak her alanda mücadele etmeliyiz. Diğer siyasi partilere gidenler, görüş sorunlar, onlarla temas kuranlar var. Bunlara gerek de yok. Zaten MHP 'hayır' diyecek. Biz başka partinin çalışma sisteminden çok kendimiz ile ilgilenmeliyiz” dediği öğrenildi. Mercan’ın sözlerinin ardından bazı isimler partinin ön plana çıkartılmaması istedi. Toplantıda, referandum sürecinde vatan, bayrak, aile, çocuklar ve gelecek gibi konuların ön plana çıkartılması gerektiği dile getirildi.



Genel Sekreter Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da YDK Üyesi Mercan'ın sözlerinden sonra, “Bu sözleri meydanlarda, toplantılarda söylemeyin” dedi. Sındır’ın ayrıca toplantıda partinin her konuda birlik beraberlik içinde olması gerektiğini söylediği öğrenildi.

ADAM ADAMA MARKAJ
Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da referandumun genel ve yerel seçimlerle karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Kocaoğlu’nun, “Bu seçim normal bir seçim değil… Ülkemizin geleceği oylanacak. Evet ya da hayır bir şeyler ifade ediyor. Burada çalışması gerekenler asıl sandık yönetimleri ve görevlileridir. Ev ev, kapı kapı dolaşmalıyız. Her sandık görevlisi kendi mahallesinde, sokağında çalışacak. Üye komşusuna gidecek, onu ikna edecek. Eğer bize ihtiyaç varsa, bir kanaat önderini ikna etmemiz gerekiyorsa haber verecek biz de gideceğiz” dediği öğrenildi. Kocaoğlu’nun toplantıda adam adama markaj ve özel saha çalışması modeli üzerinde durduğu belirtildi.

GİZLİ BİLGİLER ALDIM
Toplantıda konuşan Milletvekili Aytun Çıray da referandumun önemine değinirken yapılacak oylamanın sonuçlarının herkesi etkileyeceğini söyledi. MHP’ye vurgu yapan Çıray’ın, “Siz saha çalışmalarında MHP’ye yönelik bir işlem yapmayın. Onlara bakmayın. MHP tabanı kendi arasındaki sorunu çözecek. Lidere yönelik ciddi eleştiriler var. Parti yönetiminde de ayrışmalar var. Benim de aldığım gizli bilgiler var. Bu konuda burada ayrıntılar veremem. Bize bu yönde istihbaratlar geliyor” dediği öğrenildi.

RÜŞVET VERMEYELİM AMA…
Partinin Roman milletvekili Özcan Purçu da seçim dönemlerinde toplumun ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Purçu’nun, “Ben gariban kesimleri önemsiyorum. Dar gelirli, muhtaç kesimler var. Onlarla ilgilenilmelidir. Gidip ‘rüşvet verelim’ demiyorum ama seçim günü eli dolu giden oyları alıyor. Bu konuda bir çalışma yapılmalıdır. Dar gelirli, gariban kesimin gerçeğini unutmayalım” dediği ifade edildi.

HAYIR DİYECEĞİNE “EVET” DER
Toplantıda en dikkat çeken önerilerden birisi de Milletvekili Ali Yiğit’ten geldi. Yiğit referandumda kimin nereye gideceğinin iyi planlanmasını istedi. Yiğit’in, “İl ve ilçe başkanı bulunduğu yerde hangi milletvekili ve parti yöneticisini nereye götüreceğini iyi hesaplasın. Biz de ona göre gelelim. Mesela beni namaz kılan, dindar, mütedeyyin (dine bağlı) bir yere götürürseniz ters teper. Beni görse adam ‘hayır’ diyecek yerde ‘evet’ der. Ben oralarda çalışma yapamam. Bu konular da önemli” dediği öğrenildi.

ANKET YAPILSIN
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve akademisyenlerin katıldığı bilim-kültür komisyonunda görev alan isimlerden birisi olan PM Üyesi Özkan Yıldız da “anket yapalım” önerisinde bulundu. Sık sık kamuoyu araştırması ve belediyelere yönelik proje çalışmaları ile bilinen Özkan’ın toplantıda, “İzmir’in yapısını, oy dağılımını, oranları araştıralım. Şu anda geniş bir ankete ihtiyaç var. Kimler evet diyor. Kimler hayır diyecek bunlara bakılsın. Hangi kesim ne istiyor. Referandumda oranlar nasıl olacak öğrenelim” dediği belirtildi.

STRATEJİNİZ YOK MU?
Milletvekili Tuncay Özkan’ın toplantıda içerik ile ilgili eleştiride bulunduğu öğrenildi. Özkan’ın, “Biz bugün buraya neden geldik? Niye burada bir toplantı yapıyoruz. Stratejimiz nedir? Bir çalışma şekli yok. Program yapmaya mı geldik. Bizim önümüze bir çalışma programı koymalısınız. Neler yapacağımızı anlatmalısınız. Ona göre yönlendirmelisiniz” dediği öğrenildi.

KOMİSYON KURULSUN
Toplantıda konuşan Milletvekili Tacettin Bayır da partinin referandum sürecine yönelik komisyon kurması gerektiğini söyledi. Bayır’ın, “Bir komisyon çalışsın. İçinde milletvekilleri, parti yöneticileri il ve ilçe yönetim kurullarından isimler bulunsun. Onlar saha çalışmalarını planlasınlar. Bir komisyon bize öncülük etsin” dediği belirtildi.

BURASI MYK DEĞİL
Eski Bakan Milletvekili Zekeriya Temizel de genel merkezden gelecek bilgi ve belgelere göre illerde çalışmaların şekillenmesini istedi. Temizel’in, “Burası bir MYK ya da PM değil. O yüzden biz bir karar alamayız. Genel merkezi beklemek en mantıklısı. Buradan bir karar, yapılacak iş listesi çıkmaz. Türkiye geneli yapılacakları İzmir’e uyarlamalıyız” dediği öğrenildi.

TBMM’DEKİ MÜCADELE REHBERİMİZ OLACAK
Toplantıda konuşan Milletvekili Mustafa Balbay da, TBMM’deki görüşmelerin önemine vurgu yaptı. Balbay’ın, “Referandumda bizim yaptığımız meclisteki muhalefetin etkisi olacaktır. Biz çok olumlu tepkiler aldık. Birlik beraberlik içinde tek yumruk olduk. Aramıza nifak sokmak isteyenleri de engelledik. Bizim yaptığımız çalışma, gösterdiğimiz duruş sahada referansımız olacak” dediği öğrenildi.

Öte yandan toplantıda ilçe başkanları da görüş ve önerilerini sıraladı. Başkanlar, kendileri açısından nelerin yapılması gerektiği konusunda kısa birer konuşma yaptı.