GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
27 Şubat 2016 Cumartesi 11:50

CHP İzmir’de ‘Cerattepe’ zirvesi: Yüksel, Artvinlileri ağırladı

İzmir Artvinliler Kültür Derneği, CHP İl Başkanı’na konuk oldu. Yüksel’e yeni görevinde başarı dileyen heyet, tepkilere neden olan Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine karşı yapacakları etkinliklere destek istedi.

EGEDESONSÖZ – CHP İl Başkanı Alaattin Yükseli İzmir Artvinliler Kültür Derneği’ni ağırladı.

Dernek Başkanı Emir Alioğlu ile beraberindeki heyetin İl Başkanlığı ziyaretinde CHP PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç ve il yöneticileri de hazır bulundu.

Dernek Başkanı Emiralioğlu, Başkan Yüksel’e görevi için tebriğe ve tepkilere neden olan Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine karşı yapacakları etkinliklerde destek istemeye geldiklerini söyledi.



‘YANDAŞ DOĞAYI TALAN EDİYOR’
Emiralioğlu şöyle konuştu: Sayın il başkanımızı geçmiş dönemdeki önemli görevlerinden zaten tanıyorduk. Yeniden il başkanlığına seçilmesinden dolayı tebrik ediyor, başarılar diliyoruz. Bizler de dernek yönetimine yeni seçildik. Bu ziyarette, il başkanımıza Artvin'i anlatalım, Cerattepe' de yaşananları birinci ağızdan kendisine aktaralım istedik. Cerattepe'de yandaş bir iş adamı doğayı talan etmek, dereleri kurutmak istiyor. Yapacakları inşaatlarla suyun akış yönünü değiştirecek, dinamitlerle doğayı ve canlıları katledecekler. Sayın Başbakanımızın, Cerattepe'den giden heyete şimdilik inşaatların ve maden yapımının durdurulduğu ve mahkeme kararının bekleneceği sözü var. Ancak daha bu sözün üzerinden iki gün geçmeden Cerattepe'de ki doğa katliamını durduran mahkemenin hakimleri bu davadan alındı ve bizim şimdiden endişelerimiz artmış durumda. Yandaş firmanın bütün inşaat makineleri hala orada... Her an yeniden başlayabilirler ama bizler Türkiye'nin her yerindeki Artvinliler olarak Cerattepe'yi, doğayı korumaya devam etme konusunda çok kararlıyız. Bu bağlamda İzmir'de yapacağımız organizasyon ve eylemlere Sayın Yüksel'i ve partililerini de destek vermeye davet etmeye geldik.

ÖNEMLİ OLAN BÖLGE HALKININ SAHİP ÇIKMASI!
Başkan Yüksel de "Göreve yeni seçilen dernek başkanımızı ve yöneticilerini ben de kutluyor, ortak çalışmalarda birlikte olacağımıza inanıyorum" diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:  Artvin'de yaşananlara duyarsız kalmak mümkün değil. Zaten Cerattepe'de maden çalışmalarının başlayacağını duyduğumuz andan itibaren hem oradaki örgütümüzle hem de Genel Merkezimizle, hep yakından ilgilendik ve bu direnişe destek verdik. Dünya'nın neresinde olursa olsun, doğaya zarar veriliyorsa biz karşı çıkar, mücadele veririz. Bu tür mücadelelere bölge halkının sahip çıkması son derece önemli… Tıpkı Cerattepe'deki Artvinliler gibi kendi dağınıza, ormanınıza, derenize sahip çıkarsanız, o zaman bu mücadelede başarılı olursunuz. Bizlerde İzmir'de, Urla Ovacık'ta RES için katledilmeye çalışılan çam ormanına, Göllüce'de talan edilmek istenen meralara, Kemalpaşa Akalın'da çocukların okulunun dibine yapılmak istenen taş ocağına karşı direndik. Oradaki halkta, köylüde bu direnişe sahip çıktı ve tüm dünya sesimizi duydu.  Bu bölgelerdeki mücadelemiz şimdilik başarılı ama ne olacağı kesin belli değil, takip ediyoruz.

İKTİDARA KIZILDERİLİ ATASÖZÜYLE GÖNDERME
Yüksel, Cerattepe'de yaşananları, bir Kızılderili atasözünü AK Parti’ye uyarlayarak eleştirdi ve “Son balık öldüğünde, son nehir kuruduğunda, son ağaç kesildiğinde AKP İktidarı paranın yenmediğini anlayacak” ifadelerini kullandı.

CHP İl Başkanı, “Cerattepe'de Artvinlilerin gösterdiği duyarlılık ve mücadele sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın takdirini ve desteğini kazanmıştır. Zaten bu haklı direniş ve verilen büyük desteği gören Başbakan da Cerattepelilerle görüşerek şimdilik bir çalışma yapılmayacağına söz verdi. Ama sayın Başbakan daha öncelerde de birçok söz vermişti. İnanıyorum ki kendisi bu sözleri tutmak istiyordur ancak, karar mercii ya da son sözü söyleyecek kişinin o olmadığını ve Saray'dan gelecek isteklere hayır diyemeyeceğini biliyoruz. AKP'nin adalet zihniyeti kendisini Cerattepe'de de göstermiştir. Sayın Başkanın ifade ettiği gibi, Cerattepe'de bu katliama dur diyen mahkemenin iki hakimi, hemen bir kulp bulunarak davadan alınmış ve başka yerlere tayin edilmiştir. Tüm AKP baskısına karşın, halktan ve adaletten yana karar veren cesur hakimleri, hemen görevden alarak, yerlerine kendi istedikleri kararları verecek isimleri atıyorlar. Bunun adına da adalet, demokrasi ve millet iradesi gibi kulplar takıp, millete yutturmaya çalışıyorlar. Biz CHP olarak, Cerattepe'nin ve Artvinlilerin yanındayız ve bu mücadeleye destek vermekten vazgeçmeyeceğiz. Dernek yöneticilerimizin düzenleyecekleri eylemleri de haklı görüyoruz ve yanlarındayız. Ama bu eylemlere siyasi partilerin katılım sağlamasını, AKP'liler ve Kaçak Saray çarpıtarak, bu haklı mücadeleleri etkisizleştirmeye, bilerek yanlış anlatmaya çalışıyor. 'Bakın bunlar şu partili, bunlar şunun taşeronu' gibi saçma sapan cümleler kurabiliyorlar. Onun için bizler bu mücadelelerinizi, mecliste, basında destekleyerek, eylemlerinizi vatandaşlarımıza duyurarak yaparsak size daha büyük fayda sağlarız kanaatindeyim. Son olarak derneğiniz vasıtasıyla, yaşadığı doğaya, toprağa, suya sahip çıkan tüm Cerattepe halkına saygılarımı ve tebriklerimi yolluyor,  haklı mücadelelerinde sonuna kadar yanlarında olacağımıza söz veriyorum” diye konuştu.

DOĞAYI VE İNSANI HİÇE SAYANLARIN KARŞISINDAYIZ!
CHP PM Üyesi Kılıç ise, bir hukukçu olarak, hukuka güvenmeye devam ettiğini ancak, AK Parti’nin adaletine ve Başbakan’ın sözüne güvenilmeyeceğini çok öncelerden, tüm ülkeyle birlikte öğrendiklerini ifade ederek  "Cerattepe'deki talanı durduran hakimlerin farklı görevlere tayın edilmesi kabul edilebilir bir şey değil. Göreceksiniz yeni gelecek hakimler, pek sanmıyorum ama iktidarın ve yandaş firmanın aleyhinde bir karar verirse, onlarında akıbeti aynı olacaktır. Sonuç ne olursa olsun, CHP tüm kurulları ve gücüyle Artvinlilerin haklı mücadelesine destek vermeye, doğayı katleden, insanı hiçe sayan anlayışa karşı durmaya devam edecektir" dedi.