GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
22 Kasım 2023 Çarşamba 14:07

CHP İl Başkanı Aslanoğlu’ndan yerel seçim mesajı: Tunç Soyer anketten çıkar!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, pandemi ve deprem felaketlerine rağmen yaptığı hizmetleri, yatırımları sıralayan CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “İzmir, benzer illerle kıyaslanmalı. Tunç Soyer başarılıdır. Yeniden aday gösterilmelidir. Tunç Bey, yapılacak anketten de çıkacaktır” dedi.

EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, SONSÖZ TV’de Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başarılı bir belediye başkanı olduğunu, anketten çıkacağını belirten Başkan Aslanoğlu, Tunç Soyer hakkında başlatılan soruşturmayla ilgili olarak “Tartışmak istedikleri şeyin sadece Tunç Soyer olduğuna inanmıyorum. Atatürk’ün sözlerini yargılamak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

O SÖZLER, ATATÜRK’ÜN NUTUK’UNDAN ALINMIŞTIR
İçişleri Bakanlığı’nın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Vahdettin ile ilgili söylediği sözlerden dolayı hakkında soruşturma açılmasını değerlendiren CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Soruşturma, bir garabettir. Atatürk’ün sözlerini sorguluyorlar. Tunç Soyer’in kendine ait sözler mi o sözler? Memleketin geldiği durumla ilgili Atatürk’ün tespitleridir. Orada Vahdettin’in neler yaptığını Nutuk’ta tek tek yazmıştır. Bizler İlkokuldan bu yana Vahdettin’in ülkeyi terk ettiğini okuruz. Şimdi nereden çıktı Vahdettin’in anısına hakaret durumu? Aslında Tunç Soyer üzerinden hepimize, bu ülkenin tüm Atatürkçülerine, bu ülkenin tüm çağdaş aydınlanmayı savunan herkese verilen mesajdır. Hayır kardeşim; sizin bu savunduğunuz şeylerin hepsiyle hesaplaşacağız. Sizleri baskıyla, zulümle, adaletle; ki adalet olmayan bir mekanizmada sizi mahkemelerde süründürerek, sizleri bu eski düzene alıştıracağız, demek istiyorlar. Bunlar Fesli’nin öğrencileri. Feslinin öğrencileri, Feslinin savunduğu şeyleri savunuyorlar şimdi. Biz hepimiz bugün tüm yönetim kurulu arkadaşlarımla birlikte, Atatürk’ün Nutuk’ta söylediği her şeye ve bunu söyleyen Tunç Soyer’e sonuna kadar da sahip çıkacağız. Tartışmak istedikleri şeyin, ya da mahkeme salonlarında tartıştıracakları şeyin, sadece Tunç Soyer olduğuna inanmıyorum. Atatürk’ün sözlerini yargılamak istiyorlar. Sonuna kadar arkasındayız. Mesele, sadece Tunç Soyer meselesi değildir. Orada Tunç Soyer’in kendisine ait bir sözü yok ki. Orada sadece Atatürk’ün sözleri var. Tartışacaksak, hep beraber bir kere daha tartışalım. Evet; Vahdettin ülkenin koşullarını değil, ülkesini değil, o zamanki adıyla tebaasını da hiç düşünmemiştir. Sadece kendini düşünmüştür. Kendi çıkarları için hareket etmiştir. Nutuk’ta böyle yazar ve biz de Nutuk’ta yazanı savunuruz.”

BALÇOVA GİBİ BİR YERDE BİLE UCUZ GIDA İÇİN HALKIN BAKKALI’NDA KUYRUK VAR
Tunç Soyer’in yeniden aday olma durumuyla ilgili olarak Başkan Aslanoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Adaylık konusuna gelince… Tunç Bey, başarılı bir belediye başkanımızdır. Tunç Başkan, birçok konuda başarılıdır. Bazı şeylerin arkasına sığınmak değildir bu. Bu ülke, 2019 ile 2024 arasında yaklaşık iki yıl pandemi sürecini yaşadı. Evlerimize kapandığımız dönem oldu. Bu, Bursa Belediye Başkanı için de Kocaeli Belediye Başkanı için de İstanbul için de böyleydi. 2018’den itibaren yaşadığımız ekonomik krizi de buna ekleyelim. Son bir yıl içinde mazot 5 liradan 40 liraya geldi. Bunlara rağmen neler yapılmış, onlara bakalım. Bir kere pandemi döneminde gördük, bu ülkenin tarım politikası yok. Tarım politikasını yapmak da Tarım Bakanının görevi. Bizim başkan, Başka Bir Tarım Mümkün diyerek izlenecek yolu çizmiştir, tarıma destek vermiştir. Köylünün hayvanından, suyuna kadar her şeye çözüm üretmiştir. Onun ürününe katma değer katmıştır. Halk Ekmek’ten Halkın Bakkalı’na geçildi. Balçova gibi bir yerde bile kuyruk oluyor. O halkı bir bakkalda kuyruk yapan iktidar, Tunç Soyer’in başarısız olduğunu söylüyor. O halka o gıdayı ucuza Halkın Bakkalı veriyor. O konuda başarılı mı? Başarılı. AK Partili hiçbir belediye başkanı kendi özkaynaklarıyla metro yapmazken, Tunç Soyer, kendi bulduğu kaynakla, devletten katkı almadan metro çalışmalarını yürütüyor mu? Yürütüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı daha ne yapmalıdır? Bizi raylı sistemlerle tanıştırmalıdır. Tunç Başkan, bizde hiç U yok der. Bizde M var, yani belediyenin yaptığı metro var. Ulaştırma Bakanlığının bize bir metrelik metro tüneli yoktur, bir metre demiryolu yok. İzmir, ülkenin üçüncü büyük şehri. Neden yok? Tüm bunarla rağmen Tunç Başkan, bunu da başarmış mı? Başarmış!”

BU SÜREÇTE YAPILANLAR, 25 YILDA YAPILANLARLA KIYASLANMAMALI
“Halk Taşıt uygulaması ile vatandaş elindeki kartla her yere gidebiliyor. Var olan arıtmalar büyütüldü. Bizdeki kadar arıtma, hiçbir kentte yok. AK Partili belediyelere bakın, açık ara öndeyiz. Hayaller var. Bu da yapılsa iyi olurdu falan. Hayaller güzel. Gerçeklere bakalım, gerçeklerle kıyaslayalım.  Bize benzer illerle kıyaslayalım, Konya, Kocaeli, Bursa ile kıyaslayalım. Onlar ne kadar asfalt dökmüş, biz ne kadar dökmüşüz, görelim. Mesela bizim Eskişehir Büyükşehir Beledİye başkanımız çok başarılı bir belediye başkanımızdır. Vizyonuyla, yaptıklarıyla hep konuşulur. 25 yıldır belediye başkanlığı yapıyor. Yılmaz başkanın üç yıl önce yaptıkları da hatırlanıyor, 20 yıl önce yaptıkları da. Özellikle Büyükşehir’lerde bu işler zaman alır. İki yılı pandemiyle geçmiş, iki büyük deprem yaşanmış, bir 4,5 yıldan bahsediyoruz. Bu süreçte yapılanlarla, 25 yılda yapılanları kıyaslamak adil olmaz. Bu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımızın yaptıklarını küçültmez. Bir şehri almıştır, bambaşka bir yere getirmiştir. Kemeraltı’nda bu yapılan işe bakalım. Çalışmalar başladığında arkadaşlarım beni arıyordu, başkan gel bak şu işe, her yer toz duman diye isyan ediyordu. Orada gece gündüz çalışıyor. Kemeraltı’nın iki günde, üç günde onarılacağını düşünüyorsak toplum olarak, yanlış olur. Kemeraltı’ndaki elektrik altyapısı, 40 yıl önceki altyapı. Devlet buraya şimdiye kadar neden girmedi? Çünkü zorlu bir yer de ondan. Kemeraltı’nda bu yılbaşında hep beraber muhteşem bir yılbaşı karşılayacağız. Yenilenmiş bir Kemeraltı ile karşılayacağız.”

20 YILDIR BÖYLE HAYATI YAŞIYORSAK, CHP’Lİ BELEDİYELER SAYESİNDE
“Biz son 20 yıldır böyle bir hayatı yaşayabiliyorsak, Cumhuriyet Halk Partili belediyeler sayesinde yaşayabiliyoruz. Kordon’da sabaha kadar oturuyoruz, çekirdek çıtlıyoruz, ama sabah 4’ten 6’ya kadar orası pırıl pırıl hale getiriliyor. Pırıl pırıl hale getirilmese, bir süre bu, yapabileceğiniz bir şey olmaktan çıkar. Kim yapıyor bunu? Gece 2’de evinize gideceksiniz. Baykuş seferleri olmasa, eve nasıl gideceksiniz? Yıl içerisinde kaç konsere gidebiliyorsunuz? CHP’li belediyeler konserleri, tiyatroları desteklediği için gidebiliyorsunuz. İzmir; Sanatınızı tüküreyim diyenlerin, heykelleri yıktıranların mantığında insanlar tarafından yönetiliyor olsaydı, böyle olmayacaktı.”

AVRUPA, ÇOK ÖNEMLİ BİR KOLTUĞA TUNÇ SOYER’İ OTURTTU
Tunç Soyer’in değerini, Avrupa’nın bile fark ettiğini belirten CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Hem Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin yaptıklarını anlattık, hem de özellikle Tunç Soyer’in nasıl başarılı işler yaptığını anlattım. Bir metro yaparken, Buca metrosu gibi… Gidip o iş için para bulmanız lazım. Bunu Avrupa Birliği’nin de gördüğünü düşünüyorum. Nitekim Avrupa, Tunç Bey’in değerini gördü ki, çok önemli koltuğa Tunç Soyer’i oturttu. Tunç Soyer’in, belediye başkanlarımızın başarı olduklarını söylüyorum. O başarılı olan başkanlarımız da Sayın Genel Başkanımızın da dediği gibi önümüzdeki dönemde de devam etmelidirler. İlçe belediye başkanlarımız başarılıdır, devam etmelidir; Tunç Soyer de çok başarılıdır, devam ettirilmelidir.”

SOYER ANKETTEN BAŞARILI ÇIKACAKTIR
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, Ankara, İstanbul ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlarının yeniden aday gösterileceğini duyurduğu halde İzmir için Tunç Soyer’in adını söylememesiyle ilgili tartışmalara da değinen Aslanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir’de bazen çok kasaba siyaseti dönüyor. İzmir, üçüncü büyük metropoldür.  Nüfusumuz, pek çok Avrupa ülkesinden fazla. 4 milyon 650 bini geçti nüfusumuz. Güzel bir sahil beldesiyiz. Bazı özelliklerimizi de koruyoruz. Özelliğini koruyan 5 milyonluk bir kentiz. İstanbul, Ankara, Aydın açıklandı, İzmir niye açıklanmadı, diye soruluyor. Genel başkan, Adana’yı da açıklamadı, Mersin’i de açıklamadı, Muğla’yı da, Tekirdağ’ı da açıklamadı. Bizim 11 Büyükşehir belediyemiz var. Bu belediyelerimizden üçü, önceki Genel Başkanımız tarafından söylenmişti. Yeni Genel Başkanımız da o üç belediyenin başkanıyla devam edileceğini bildirdi. Parti Meclisi’nin de bu yönde karar vereceğini ifade etti. Parti Meclisi’nde onaylanmış İstanbul, Ankara, Aydın ile ilgili bir karar yok henüz. Ama genel hava, o üç kentin belediye başkanıyla devam edileceği yönünde. Sanki İzmir’e karşı özel bir tavır şey var, sanki İzmir’e bir şey yapacaklar, aman İzmir ile ilgili bir şeyler mi yürütülüyor, gibi konuşmalar oluyor. Genel başkanımız, efsane genel başkanımız Yılmaz Büyükerşen için de bir açıklama yapmış değil. Anketler, tabii ki yapılıyor. Genel Merkezin elinde bir yığın çalışma var. Bu anketler, çalışmalar derlenip toplanıp bir karar verilecek. Tunç Soyer’in anketlerden başarılı çıkacağını düşünüyorum. Evet; Tunç Soyer, anketten çıkar. Metropolde ve metropol dışındaki belediye başkanlarımızın adaylıklarını da anketlere göre belirleyeceğiz. Anketlerle halkın taleplerine bakacağız. Halkın teveccühü sürdüğü sürece devam etmelerini sağlayacağız. İl Başkanlığı olarak biz de dönem dönem anketler yaptırdık. Yapıyoruz da. Şu anda iki anket firmasıyla, ilçeler bazında çalışmalar yapıyoruz. Yerel seçimler öncesi belediye başkanlarımızın performanslarını ölçme çalışmasıdır bu çalışma. Partili belediye başkanlarımızın çalışmalarının halk tarafından nasıl algılandığını görmek istiyoruz. Hangi alanlarda başarılı buluyorlar, hangi alanlarda geliştirilmesi gerekiyor, bunları göreceğiz.”