GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
3 Mart 2024 Pazar 08:56

CHP Gaziemir adayı Işık söz verdi: Kavga etmeyen başkan olacağım

CHP’nin Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, Gaziemir Belediye Bakanı Halil Arda döneminde Meclis’te yaşanan kavga ve tartışmalardan rahatsız  olduğunu söyledi. Işık, “O tartışmaların temelinde iletişim problemi vardı. Siyasi bir gol atmak için siyasi tavır içinde olursanız, kavgadan kurtulamazsınız. Kavga eden bir başkan olmayacağım ve önergelerin oybirliğiyle geçtiği bir meclisimiz olacak” ifadelerini kullandı

EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi Gaziemir Belediye Başkan adayı Ünal Işık, SONSÖZ TV’de Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı.

Gaziemir’de iki dönem Belediye Meclis üyesi olarak görev yapan Işık, “16 aday adayıydık ve benim 16’da 1 aday olma şansım vardı. Partide emeği olan birisiyim ama torpilim yoktu” dedi.

DİĞER ADAY ADAYLARINDAN BENİ AYRICALIKLI KILACAK ÖZELLİĞİM YOKTU
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın, kurultay delegesi olmadığı halde değişim hareketinde Genel Başkan Özgür Özel’i desteklemesi nedeniyle yeniden aday gösterilmesi bekleniyordu. Ancak Parti Meclisi, Ünal Işık’ı aday gösterdi.

Işık, “Anketler mi sizi gösterdi, yoksa parti yöneticileriyle yakınlıklar, ilişkiler mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“2014 ve 2019 seçimlerinde Belediye Meclis üyesi seçildim. Grup Başkanvekilliği görevinde bulundum. Komisyonlara başkanlık ettim. Partide emeğim var. Biz 16 aday adayıydık. Biri şu andaki belediye başkanımız, 15’i de benim gibi yeni dosya alan kişilerdik. Benim şansım, 16’da 1’di. Tüm aday adayları birbirinden kıymetli, Gaziemir’e hizmet etmiş ya da hizmet edecek kapasitede insanlardı. Bunların arasında kendimi ön plana çıkaracak ne bir tanıdığım vardı, ne de bir torpilim vardı. Ben Gaziemir CHP örgütünde emeği olan birisiyim. 2010 yılından bu yana sokak sokak gezmiş, partim için çalışmış biriyim. Ayrım yapılırsa, ancak bundan dolayı olabilir diye düşündüm. Bunun dışında, beni diğer aday adayı arkadaşlardan ayrıcalıklı kılacak hiçbir farklı özelliğim yoktu. Örgütümüzün kabullendiği bir aday olarak, genel merkezin kriterlerine de uygun olduğumu düşünüyorum. Beni bu göreve layık gördükleri için de parti yöneticilerimize, örgütümüze teşekkür ediyorum. Adaylaşmış olmam gurur verici bir olay. Aday gösterilince, örgütüm adına çok sevindim. Çünkü bu örgütün içerisinde gerçekten örgütün kabullendiği, birlikte omuz omuza mücadele ettikleri bir arkadaşlarının başkan adayı olarak gösterilmesi, benden sonra da aday olmayı bekleyen arkadaşlara da umut ışığı oldu diye düşünüyorum. Örgütten gelen birisi olarak bu yolu açmış olmaktan ayrıca mutluluk duyuyorum.”

ÖNERGELERİMİZİN OYBİRLİĞİYLE GEÇMESİNİ ARZU EDİYORUM
Yerel seçimlerde adayların ön planda olduğunu, CHP’nin diğer partilerle ittifak yapmadığını ancak bu yerel seçimde ittifakın toplumda olacağına inandığını belirten Ünal Işık, “Toplumsal ittifakın sandığa çok iyi yansıyacağını düşünüyorum” dedi. Kavga etmeyen bir başkan olacağının sözünü veren Işık, “Belediye meclis üyeleriyle, belediye çalışanlarıyla, siyasi partilerle, devletle,  esnafla, muhtarla kavga etmeyen bir belediye başkanı olacağım, bunu yüzde 100 uygulayacağım. Hedefim, bazı siyasi kararlar dışında tüm kararları, meclisten oybirliğiyle geçirmek olacak. Gaziemir lehine tüm önergelerin meclisten oybirliğiyle geçtiği bir meclisimiz olacak. Sivil toplum örgütlerini, muhtarları, yurttaşlarımızı da bunun içine katacağım. Gaziemir ile ilgili alınacak her kararda herkesin katkısının olması için çaba harcayacağım. “Birlikte yönetelim, birlikte keyif alalım” sloganımı her yerde söylüyorum” dedi.

DOĞALGAZ SORUNUNDAN ÖNCE ATM SORUNUNU SÖYLEYEN YURTTAŞLAR VAR
Göreve, toplumla diyalog sorununu halletmekle başlayacağını anlatan Işık, “Toplumun her kesimini kapsayan diyalog sorununu hallettikten sonra diğer sorunları çözmekle işe başlayacağım. Mülkiyetten kaynaklı sorunlarımız var. Büyükşehir’le çözülecek imar sorunlarını aşacağız.  Ulaşım sorununu acilen çözmemiz gerekiyor. Akçay Caddesi üzerindeki yoğunluğu yüzde 40 oranında azaltacak, Gaziemir’in her iki girişinden açılacak çevre yolunun yapılması gerekiyor. Bununla birlikte Sarnıç’ta, Emrez’de, Aktepe’de, Binbaşı Reşat Bey’de, 9 Eylül’de mülkiyet sorunları var. Bunu da devlet kurumlarıyla ve meclisimizde bulunacak diğer partilerin meclis üyelerimizle birlikte çözüm yollarını arayacağız. Bizim grubumuz dışındaki meclis üyesi olacak arkadaşlarımızın da bu konuda çaba sarf edeceklerinden hiç kuşkum yok, çünkü hepsi çok kıymetli insanlar. Gaziemir’e hizmet için yola çıktım. Göreve başladığımızda, parmağımızı şıklatarak çözebileceğimiz sorunları hallederek işe başlayacağım. Mesela birkaç mahallemizde ATM yok. Küçük bir sorunmuş gibi görünüyor ama bankalarla görüşüp pekala çözülebilecek bir şey. Doğalgaz sorunundan önce ATM sorununu söyleyen yurttaşlarımız var.  Aktepe mahallesinden para çekmek için insanlar Gaziemir merkeze geliyorlar. Tansaş’ın yanına ATM koyan bankaya, Emrez’e de bir ATM koyma zorunluluğu getirebilirim. Taziye evi ihtiyacı var” dedi.

100. YIL KÜLTÜR MERKEZİ’Nİ HALKA SORACAĞIZ
Hayata geçirmek istediği projeleri anlatan Ünal Işık, şunları söyledi:

“Bir kere Sevgi Yolu’nu yenileyeceğiz, çok daha güzel hale getireceğiz. Gaziemir’e yakışan bir Sevgi Yolu olacak. Nostaljik bir tramvayla hem ulaşımın sağlanacağı, hem de estetik görünümlü bir Sevgi Yolumuz olacak. Atıf bey mahallesindeki pazaryerini yenileyeceğiz. Çok katlı, çok amaçlı otoparkımız olacak. 100. Yıl Kültür Merkezi projemiz var, Büyükşehir ile ortaklaşa yürüttüğümüz… Bu projenin yapılmasına ben de destek vermiştim ancak, Atatürk Kültür Merkezimiz var, içi yenilendi. İkinciye gerek var mı, deniyor. Doğrudur, bence de gerek yok. Bu projeyi gözden geçireceğiz. Bu konuda vatandaşlarımızın, sivil toplum örgütlerinin, belediye bürokratlarımızın fikirlerini alarak bir karar vereceğiz. Vatandaşımız neyi istiyorsa, onu yapacağız. En sağlıklı kararı hangisiyle alacaksak, anketse anket, halk oylamasıyla halk oylaması, mutlaka yurttaşlarımıza soracağız. Daha pek çok projemiz var ancak onları lansmanda paylaşmak istiyorum.”

HERKES HAK ETTİĞİ ÜCRETİ ALACAK, DEĞERİ GÖRECEK
Gaziemir Belediyesi’nin işçi ve memur eylemleriyle tanınıyor olmasından büyük üzüntü duyduğunu belirten Ünal Işık, “Hep emekten, emekçiden yana tavır alan birisiyim. Ne işveren emekçinin hakkını yok sayacak, ne de işçi işverenin haklarını çalacak! Herkes hak ettiği ücreti ve değeri görecek. Bu düşüncemi belediyeye de getireceğim. Tartışmalar, memurların sosyal denge tazminatının bir kısmının kesilmesiyle başladı. Bunu haksızlık olarak gördüm. Yasa farklı bir şey söylüyor ama o yasayı hiçbir belediye uymazken, toplum lehine, emekçi lehine siyaseten risk aldığınızda bundan korkmamanız gerekiyor. Bundan ceza gelebilirdi. Gelse de başımızın üstüne, dememiz gerekirdi. Sosyal denge tazminatını kesen, Gaziemir Belediyesi dışında kesen bir belediye görmedim. Göreve geldiğimizde arkadaşlarla konuşup ne yapılması gerekiyorsa, belediyenin imkanları ortaya koyup gerekeni yapacağım” dedi.

KİMSEYİ İŞTEN ÇIKARMAYACAĞIM, ANCAK...
CHP Gaziemir Belediye Başkan adayı Ünal Işık, göreve geldiğinde bir grup işçiyi işten çıkartacağı söylemlerini değerlendirdi:

“Birkaç uç örnek dışında herkesin liyakatla işe alındığını varsayıyorum. Ben görevi devraldığımda, hiç kimse işinden, ekmeğinden olmayacak, bunun garantisini veriyorum. Benim adaylığım açıklandıktan sonra Gaziemir belediyesinde işe alımların başladığını öğrendim. Bunun yapılmaması gerekiyordu. Mevcut başkan da, önceki dönem başkan işbaşındayken, adaylığı açıklandıktan sonra işe alınanları işten çıkarmıştı. Böyle bir örnek varken, aynı hareketi kendisinin yapmış olmasına anlam veremiyorum. Bunun cevabını da mevcut başkanın vermesi gerekiyor. Başkan adayı olarak gösterilmediyseniz, büyük projeleri, işe alımları bir sonraki yönetime bırakırsınız. Adaylığımın açıklanmasından sonra işe alınan arkadaşlara, işe başlamamalarını öneriyorum. Sebebi de şu: O işe alınan arkadaşların bir kısmı, 5 yıldır mevcut başkanın yanında. O arkadaşların duygularını sömürdüler. 5 yıl içinde işe almıyorsunuz, görev süreniz biterken alıyorsunuz. Eğer Halil Arda aday gösterilseydi, bu arkadaşlar, 5 yıl daha işe alınmayacaklardı. Ben gidiyorum, benden sonra tufan denmesi, hiç hoş değil. Şu dönemde işe alınan arkadaşlardan, işe başlamamalarını bekliyorum.”

GÜLER YÜZLÜ BİR GAZİEMİR HAYAL EDİYORUM
Emrez ve Aktepe’de kentsel dönüşümün Gaziemir açısından çok büyük önem teşkil ettiğini belirten Ünal Işık, “Bir ilçe belediyesinin kentsel dönüşümü yapması mümkün değil. Kentsel dönüşüm yerine, yerinde dönüşüm ifadesini daha çok seviyorum. Bazı kentlerde adı kentsel dönüşüm olan projelerde insanlar yerlerinden edildi, dağın arka tarafına atıldılar ve onların arsalarına el kondu ve oralara pahalı villalar inşa edildi. Gaziemir’de böyle bir şeye asla izin vermeyiz. Partimizin ve Büyükşehir belediyemizin uygulamakta olduğu yerinde dönüşüm gerçekleştireceğiz. Arkamızda Cemil Tugay başkanlığında Büyükşehir Belediyemiz olacak” dedi. Işık, nasıl bir Gaziemir hayali kurduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Güler yüzlü bir kent hayal ediyorum. Gaziemirliler, belediye başkanlarını görmek istiyorlar. Bu çok net. Ben de belediyede sabah bürokratlarımızla yapacağımız toplantının ardından sokağa çıkacağım. Park bahçelerde, temizlik işlerinde, diğer birimlerde çalışan personelimizle birlikte olacağım. Şantiyede, kahvede olacağım, STK’larda olacağım. Düğüne, cenazeye katılacağım. 5 yılın sonunda, belediye ile barışık güler yüzlü bir toplum göreceğimizi iddia ediyorum. Bir başka ifadeyle, 5 yılın sonunda benim tekrar aday gösterilmem için talepte bulunacak bir Gaziemirli yurttaş topluluğu olacak, bir Gaziemir hayal ediyorum. İnsanların belediyeye şikayette bulunmak için değil, sohbet için, teşekkür için geldiği bir Gaziemir hayal ediyorum.”

GAZİEMİR BELEDİYE MECLİSİ O GÜNLERİ TEKRAR YAŞAMAYACAK
Halil Arda döneminde Gaziemir Belediye Meclisi’nde yaşanan kavgaları, tartışmaları hatırlattığımız Ünal Işık, seçimi kazandığı takdirde Meclis’te kavga olmayacağını söyledi ve Meclis üye listesini de değerlendirdi:

“Belediye meclis listesi hazırlandıktan sonra çoğu zaman bir dalgalanma olur. Bizde öyle bir şey olmadı. 75 kişi meclis üyeliği için başvuruda bulundu, sonra 9 kişi dosyasını geri çekti. Hepsi meclis üyeliğini hak eden, liyakatlı insanlar. O liste hazırlanırken ne ilçe başkanlığından bir baskı geldi, ne parti yöneticilerinden, ne de başka bir yerden baskı oldu. Hazırladığımız liste, ilçe başkanımızın da onay verdiği bir dosya oldu. Dalgalanma olmadı, tam aksine sükunet geldi. Toplumun her kesiminden bir temsiliyet mutlaka oldu. Listede Gaziemir’de oturmayan, ilçemize hizmet etmeyen tek kişi dahi yok. Son dönemde yaşanan o büyük tartışmalar, bizim dönemimizde olmayacak. Asla bir kavga olmasını istemiyorum. Başında bulunduğunuz oturumu yönetemiyorsam, bunu kendime eksi puan olarak yazarım. Tartışmaların temelinde iletişim problemi vardı. Gaziemir Belediye Meclisi’ne gelmiş onca insandan hiçbirisi, Gaziemir’e kötülük olacak bir projenin altına imza atmaz. Siyasi bir gol atmak için siyasi tavır içinde olursanız, kavgadan kurtulamazsınız. Bun bunu engelleyeceğim. Bugün 4,5 saat süren meclis oturumlarını 1 saatte bitirip, sonra hep birlikte çay kahve içerek sohbete devam edeceğiz, tüm önergelerimizi oybirliğiyle geçireceğiz. Medyaya malzeme vermeyeceğiz.”

İZMİR’İN ÇERNOBİL’İNİ DÜNYA GÜNDEMİNE TAŞIYACAĞIM
27 yıldır çözülemeyen, “İzmir’in Çernobil’i” olarak da adlandırılan nükleer atıklardan Gaziemir’in mutlaka kurtulması gerektiğini belirten Ünal Işık, konuyu dünya gündemine taşıyacağını açıkladı:

“Bu sorunla şimdiye kadar sadece Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanları, meclis üyeleri, ilçe başkanları, milletvekilleri ilgilendiler. Bu sorunun üstü hep örtülmeye çalışılmış. Bunun sebebi, bence, sorunun boyutlarının ne olduğunun hiç kimse tarafından bilinmemesi. Bakanlığın bu konuya el attığı yönünde duyumlarım var ancak sürece ne kadar katkı koydular, açıkçası bilmiyorum. Başkan olduğumda bu bölgedeki kanser vakaları, sorunlu doğumların, hastalıkların araştırmasını yaptıracağım ve işin boyutlarını ortaya koyacağım. Halil Arda başkanımız duran adam eylemi başlatmıştı. Bir süre sonra, durmak yetmiyor, yürüyelim dedim. Bir hafta Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü önünde duralım, sonra gidelim bakanlığın önünde duralım dedim, ama düşüncem kabul görmedi. Bakanlığın önünde durma noktasını da geçtik. Bu sorunu, dünya gündemine taşımak istiyorum. Maalesef bu sorunun şimdiye kadar sahiplenilmediğini düşünüyorum. Bu sorunu çözmeye ülke olarak bir yöntemimizin olmadığını öğrendim. O nükleer atıkları Emrez’de toprak altından çıkardınız, nereye gömeceksiniz, nasıl yok edeceksiniz? Yine bir doğaya bırakacaksınız! Böyle bir çözüm olmaz. Bu sorunu çözmeye muktedir dünya çapında kurumlarla irtibat kuracağız. Bir süre sonra nükleer atık problemini sadece Gaziemir’in değil, Türkiye’nin gündeminden çıkarmayı hedefliyorum”