GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
9 Temmuz 2024 Salı 08:39

ÇEŞTOB’tan çağrı: Sakız gibi plajlar ücretsiz yapılsın!

Çeşme’den Sakız başta olmak üzere Yunan adalarına gidenlerin sürekli artmasını değerlendiren ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Çeşme olarak, Sakız’a çok fazla insanın geçiyor olmasından biz rahatsız değiliz. Demek ki öyle isteniyor. O zaman rekabet edelim. Biz de Sakız gibi plajları halka ücretsiz açalım. Kalamarı 600 liraya değil, 250 liraya verelim” çağrısında bulundu.

EGEDESONSÖZ – Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı  Yakup Demir, SONSÖZ TV’de Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in programında, Çeşme’den Sakız’a her geçen yıl daha fazla turist geçişinin olmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Demir, “Sakız’a giden insanları neden Çeşme’de tutamıyoruz?” sorusunu yanıtlarken, Türkiye’de seyahat özgürlüğünün kısıtlandığına vurgu yaparak, “Bırakın insanlar gezip görsünler. O kadar insanın Çeşme’de kalmasını istiyorsak eğer, Sakız’a, diğer Yunan adalarına giden insanlara oralarda sunulan avantajları biz de sunalım” çağrısında bulundu.

OYSA BALIĞI, KALAMARI AYNI DENİZDEN TUTUYORUZ
Yunanistan’da plajlara girişlerin kesinlikle ücretsiz olduğunun altını çizen Başkan Demir, “Bizde beach’lere 500 lira, 600 lira ödeyerek girilebiliyor. Bir de 2 bin lira harcama yapma garantisi alınıyor” dedi ve Sakız örneğini vererek şunları söyledi:

“Her insanın seyahat özgürlüğü var ama en az olan ülkelerden biriyiz. Harçlar 1500-3000 TL’ye çıkacak diyorlar. Birleşmiş Milletler, her insanın seyahat özgürlüğü olduğunu kayıt altına almış. Ama bizde seyahat özgürlüğü yok. Seyahat özgürlüğü herkes için hak demiş, Birleşmiş Milletler. İnsanlar gezip görsünler, nerede kaldırım yok, nerede yaşam var, nerede nasıl inşaatlar var! İnsanların sevgisini, saygısını, turizme bakış açısını görsünler. Okumakla gezmek arasında gece ve gündüz gibi fark var. Gezmek bize çok fazla şey katar. Biz rahatsız değiliz Çeşme olarak Sakız’a çok fazla insanın geçmesine. Demek ki öyle isteniyor. O zaman rekabet edelim. Sakız’da plajlar ücretsiz; o zaman biz de ücretsiz yapalım. İnsanlar neyi tercih ediyorsa, hangi hizmeti istiyorsa, biz de sağlayalım. Sakız’da kalamar Çeşme’ye göre ucuzmuş. Aynı denizi paylaşıyoruz aynı balığı biz de tutuyoruz. Kalamar bizde 600 liraysa, orada 200-250 lira. Maliyetlerimiz yüksek ise onları düşürmeye çalışalım. Talep edenlerin çoğu seyahat etmesini bilen, gezip gören insanlar. Ben de gidiyorum, görüyorum fiyatları. Adalar talep görüyor, yapacak bir şeyimiz yok. Çok güzel, temiz plajları var. İnsanlara hak veriyoruz. Sakız’dan, diğer adalardan paylaşım yapıyorlar, şöyle ucuz, şöyle temiz diye. Paylaşsınlar biz de eksiklerimizi görelim.”

500 BİN KİŞİ GELİYORSA, 250 BİN ŞEEZLONG KOYMAMIZ LAZIM
Demir, Çeşme’ye günübirlik gelen tatilciler için halk plajlarının yeterli olup olmadığı ve ücretlerine dair soruları da yanıtladı:

“Bu soru, bu sorun, içimi acıtıyor. Neredeyse 20 yıldır feryat ediyoruz. Türkiye turizmden 100 milyar bekliyoruz. Denizimiz, güneşimiz, kumumuz var. Bunu medenice turistlere sunamıyorsak, ciddi kayıplardayız demektir. Üç tarafımız denizlerle çevrili ama hala yeterince plajımız yok. Özel beachler, işgal edilmiş alanlara da girmek mümkün değil. En ucuz beach’e giriş, 500-600 lira. Allah denizi nimet olarak vermiş, koylarımız var. Devlet politikası buralarda olmamış. Hiç zor değil bunu düzeltmek. Turizm Bakanlığı başladı ama başarılı değil. Bununla ilgili kanun çıkması lazım. Eğer bir bölgenin nüfusu 50 bin ise buraya 500 bin nüfus geliyorsa en azından 250 bin şezlong olacak plajların yapılması lazım. Kamuya hizmet içerikli olduğu için temizlik giderleri açısından sembolik fiyatlar olması lazım. Yunanistan bunu çok iyi yapıyor. Havlu hareketi başlamıştı. Bütün özel beachler kalktı, bütün plajlar devletin kontrolüne girdi. Plajlara yakın kafeler ücretsiz şezlong atabiliyor, masa atıp çay kahve satıyor. Şezlonga para ödemek yok ama içtiğinin parasını ödüyorsun. Giriş parası asla almıyor. Bizde 2 bin lira yemek yersen girebilirsin, diyenler var. Plaj konusunda çok çalışıp dünyanın en güzel plajlarını oluşturmamız lazım. Halk politikası olması lazım. Çeşme’deki halk plajlarında para alınmıyor ama belediyemiz şezlong ve şemsiye koyuyor. Belediyenin hazineyle olan anlaşmasında hiçbir ücret alınmaması gerekir deniyor. Belediyelerimiz ve devletimiz arasında iletişim kurarak Turizm Bakanlığı ile birlikte bu plajlar çoğaltılmalı. Çeşme’nin denizine baktığımızda dünyada emsali olmayan rengi, kumu var. Dünyaya bunu sunmamız lazım. Buna çok para harcamaya gerek yok. Plajlarımız dolu, yeni plajlar açalım dememiz lazım.”