GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Şubat 2022 Cuma 08:59

ÇEŞTOB Başkanı'ndan çağrı: Turisti küstürmeyelim!

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş sürecinin Türkiye ve Çeşme turizmi üzerindeki etkileri hakkında konuştu. Türkiye'nin bu iki ülkeden milyonlarca turist ağırladığını belirten Demir, ülkelerle olan ilişkilerin iyi yürütülmesi gerektiğini söyleyerek bu sürecin Çeşme turizminin lehine çevrilebileceğinin sinyalini verdi.

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Ukrayna ve Rusya arasında başlayan gerilimler sonrasında Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açması üzerine dünyadaki tüm gözler kuzeye çevrildi. Bu savaş sürecinin Türkiye’ye olan etkileri ise vatandaşları meraklandıran konulardan biri oldu. Özellikle dış bağlantıların ülke ekonomisi için büyük önem arz ettiği bilinirken bu iki ülke arasında yaşanan savaş süreci turizm ayağının darbe alma ihtimalini gözler önüne serdi. Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, Türkiye’nin bu süreçte iki ülkeyle de iyi ilişkiler kurması gerektiğini aktardı.

BU İKİ ÜLKEDEN TURİST GELMEZSE BOŞLUK OLUŞUR ANCAK...
Ukrayna ve Rusya ülkelerinden Türkiye'ye milyonlarca turist geldiğini belirten Demir, yaşanan savaş süreciyle azalma olsa bile boşlukların doldurulabileceğine değinerek “Geçen yıl Ukrayna’dan 2 milyon 60 bin, Rusya’dan ise 3 milyon 700 bin turist Türkiye’ye gelmiş... Bu sene de beklentimiz Ukrayna’dan 3,5 milyon; Rusya’dan ise 6 – 7 milyonun üzeri... Dolayısıyla buralardan gelmeyince büyük bir boşluk oluşur ancak yine de turizmde bu boşluğu bir şekilde doldurmak mümkün...” şeklinde konuştu.

UKRAYNA VE RUSYA’YI KÜSTÜRMEMEK LAZIM
Ukrayna ve Rusya arasında geçen savaş sürecinin henüz çok yeni olduğunu dile getiren Demir, Türkiye’nin izleyeceği politikaların Türkiye turizmine yön vereceğini belirterek “Eğer bu durum büyürse etkilerini göreceğiz. Burada Türkiye’nin izleyeceği politikalar oldukça önemli olacak. Ukrayna’yı da Rusya’yı da küstürmemesi gerekiyor. İletişimi kuvvetli olacak ki böylece bunu avantaja da çevirebilsin. Turizm hareketlerine 2 – 3 aylık bir süremiz var. Bu savaşın en fazla 15 – 20 gün sonra ateşi söner. O yüzden iyi ilişkiler kurmak artı olabilir” ifadelerini kullandı.

HENÜZ REZERVASYONLARDA İPTAL YOK

Türkiye'nin özellikle Rusya’dan yüksek sayılarda turist aldığının altını çizen Demir, Rusya’yı küstürmenin çok daha kötü olacağını belirterek rezervasyon durumları hakkında şunları ekledi:

“Özellikle Rusya’yı küstürmemek gerekiyor. Putin’in bize cephe koymaması lazım. O yüzden bu dönemde dış politikayı iyi yönetmek ve söylemlere de dikkat etmek gerekiyor. Henüz rezervasyonlarda iptal durumu yaşamıyoruz. Daha bunun için erken ama tabii durum da değişebilir. Son dakikaya kadar rezervasyonları iptal etmeyebilirler.”