GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Aralık 2021 Cuma 12:00

Büyükşehir temsilcileri Norveç yolunda… 6 elektrikli gemi için kritik hamle

İzmir'de karbon salınımını azaltmak ve doğaya sahip çıkmak için toplu taşıma araçlarında tam elektrikli modellere geçimini planlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi 6 adet tam elektrikli yolcu gemisi için hibe ve kredi desteği almaya hazırlanıyor. Bu kapsamda yolcu gemilerinin yerinde incelenmesi için ise Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in belirlediği heyet Norveç'e giderek inceleme yapacak.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Son dönemde sıkça dile getirilen ve doğa ile uyumla yaşanmasını amaçlayan Yeşil Mutabakat'ın gündeme gelmesi sonrası kent genelinde elektrikli araçların kullanımını arttırmaya amaçlayan İzmir Büyükşehir Belediye, bu kapsamda kente çok sayıda elektrikli otobüs almış ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'de elektrikli araçları özendirmek amacıyla makam aracını elektrikli araç ile değiştirmişti.

Körfez kenti olmanın avantajını kullanmak istediklerini sık sık dile getiren Başkan Soyer, bu kapsamda deniz ulaşımının önemine de vurgu yaparken, körfezde de dolaşan gemilerin elektrikli hale dönüşmesi için çalışmalarını başlanmıştı.

Karbon salınımını azaltmak amacıyla Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından yürütülen çalışma kapsamında Büyükşehir bünyesine 6 adet full elektrikli yolcu gemisinin kazandırılması için hibe ve kredi desteği almayı planlıyor.

Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in onayı ile Norveç'te hizmet veren örnek gemileri yerinde görmek ve çalışma prensipleri ve işletme koşullarının incelenmesi amacıyla Ulaşım Dairesi Başkanı Mert Yaygel ve Deniz ve Destek Hizmetleri Şube Müdürü V. Taha Yiğit Tekin'in gitmesine karar verildi.

Meclis gündemine gelecek madde şu şekilde;
"İzmir Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğünün 06/11/2007 tarihli ve 4399 sayılı Yurt Dışı Görevlendirilmesine İlişkin Genelgenin 1. paragrafında "Toplantı dönemi bakımından meclis kararı alınmasına imkan bulunmadığı ve yurt dışı görevlendirmenin zorunlu olduğu hallerde görevlendirmenin Belediye Başkanı tarafından yapılması ve görevlendirmeye ilişkin olarak ilk Meclis toplantısında Belediye Meclisine bilgi verilmesi uygun görülmüştür." denilmektedir. Ülkemizde denizcilik sektörünün karbon salımından arındırılmasına ilişkin

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından yürütülen proje kapsamında Belediyemizce alınması planlanan 6 adet Full Elektrikli Yolcu Gemisine hibe ve kredi desteği sağlanması amacıyla yürütülen görüşmeler kapsamında, dünyada elektrikli gemiler ile ilgili öncü ülke olan ve pek çok farklı tip ve boyutta elektrikli geminin hizmet verdiği Norveç'te örnek gemilerin, üreticilerin ve işletmecilerin ziyaret edilerek gemilerin çalışma prensipleri ve işletme koşullarının incelenmesi amacıyla Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından planlanan teknik geziye 25/11/2021 tarihli ve E-76067602-020-474179 sayılı Başkanlık Olur'u ile katılan Ulaşım Dairesi Başkanı Mert YAYGEL ve Deniz ve Destek Hizmetleri Şube Müdürü V. Taha Yiğit TEKİN'in 27/11/2021-04/12/2021 tarihleri arasında görevlendirilmiş olup, İzmir'den Norveç'e gidiş-dönüş uçak biletleri Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından sağlanmıştır. Sayın Meclisimizin bilgilerine arz olunur. Mustafa Tunç SOYER İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı."