GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
4 Aralık 2022 Pazar 10:38

Büyükşehir satışa sunmaya başladı... Bornovalı indirimli ete ne dedi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, et fiyatlarının yükselmesinin ardından Halkın Bakkalı’na Halkın Kasabı reyonunu ekledi. İlk olarak Bornova’nın Doğanlar Mahallesi’nde açılan Halkın Kasabı’na dair vatandaşlar yorumlarını dile getirdi. Fiyatlardan dolayı memnuniyetlerini aktaran vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi’ne tavsiyelerde bulundu.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, ‘başka bir tarım mümkün’ vizyonuyla açtığı Halkın Bakkalı mağazaları Halkın Kasabı reyonlarıyla yenileniyor. Piyasa fiyatlarına göre daha ucuz et satışına başlayan reyonlar, 2 Aralık’ta ilk olarak Bornova’nın Doğanlar Mahallesi’nde açıldı.

İzmir’in çokça göç alan ve nispeten bütçesi daha düşük olan Doğanlar Mahallesi’ndeki vatandaşlar, kasap reyonunun açılmasından ötürü yorumlarını aktardı.

BÖLGE ESNAFI: MÜŞTERİLERİMİZE BİLE TAVSİYE EDİYORUZ
Bölge esnafı olan Ege Zafer Tavukçuluk, bölge civarda başka kasabın olmadığını da belirterek bu fiyatlara göre etlerin lezzetli olduğunu söyleyerek, “Kaliteli ve uygun fiyata satıyorlar. Ben aldım denedim, lezzet arayan bir insan olarak diyebilirim ki sattıkları ürünleri beğendim. Şu an günlük olarak epey rağbet var. Yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Uygun fiyata kaliteli ürün satıyorlar. Herkes beğeniyor. Bize gelen müşterilere tavsiye ediyoruz. Öteki yerel marketlerin kalitesi biraz düşük. Yüksek kaliteli ve uygun fiyata vermesi bu marketlerin çok iyi. Bu şekilde devam etmesi daha iyi olur. Burada bulunan bir kasap da yok. Tek kasap olarak yoğun ilgi gösteriyorlar. Çeşitleri çok güzel, bu şekilde devam etmesini diliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÖNCEDEN BÖYLE DEĞİLDİ, ŞİMDİ RAYINA OTURDU’
Belediyeden emekli bir vatandaş ise eskiden bu bakkalların daha düzensiz olduğunu ancak yeni sistemle birlikte rayına oturduğunu belirterek, “Alışveriş ettik daha dün. Belediyelerin asli görevi sosyal devlet anlayışı ile yönetim yapmak. Vatandaşlarına bakmak zorunda belediyeciler. Eskiden daha kötü durumdaydı şimdi rayına oturdu. Önceden böyle değildi, şimdi biraz daha iyi oldu. Dün 1 bugün 2. Dün alışveriş yaptım bugün de yapacaktım ama biraz kalabalık. Belediyeden emekliyim, eskiden fişle alıyorduk. Güzel ve taze ve eti var. Böyle devam ederse sıkıntı yok. Bozarlarsa, çevre dükkanlarla aynı satarlarsa senin bir farkın kalmaz. 10 TL indirim var bazı ürünlerde, 10 TL 10 TL’dir” dedi.

‘PANKARTIN FOTOĞRAFINI YAYINLASAK BURADA YIĞILMA OLUR’
Mağazanın reyonunda çalışan kasap ise, ucuz fiyatlardan dolayı mağazada bir yoğunlaşma olduğunu belirtti. Pankartın fotoğrafının yayınlanmasının ardından çok daha fazla yığılma olacağını iddia ederek, “Etlerin hepsi 1 numara. Kuzu etleri geldi. Piyasa fiyatlarının 50-60 TL aşağısında. Pankartın fotoğrafını as koy buraya yığılma olsun. Çok yoğunlaştı dükkan pankarttan sonra. Doğanlar halkının bütçesi nispeten daha düşük insanların olduğu bir yer. Bu fiyatları bu şartlarda tutmamız lazım ki burada iş yapabilmemiz için. Bu fiyatlarla sirkülasyon çok hızlı ilerliyor. Çevre civarda kasap yok, 500 metre aşağıda ve yukarıda kasap var. İnsanlar oraya gitmiyor, oralarda 160 TL’ye kıyma satılıyor. Bizde 110 TL’ye dana kıyma var. Sinirsiz, yağsız kuşbaşı 135 TL. Halkın bakkalları halkın kasabına dönüştü. Daha çok et ve süt ürünleri ağırlıklı olacak. Daha uygun fiyatlara daha iyi hizmet vermeye çalışacağız” dedi.

‘KOMŞUMUZ TARIM KREDİ’DEN ÜRÜNLERİMİZ DAHA UCUZ’
Hemen yan tarafta bulunan Tarım Kredi Kooperatifi’nin Halkın Bakkalı’ndan daha sonra açıldığını söyleyen kasap, oradan daha ucuz kıyma sattıklarını ifade etti. Kasap, etlerin tezgaha gelene kadar olan sürecinden, “Biz belediyeye bağlı. Orada Et ve Süt Ürünleri Kurumu’nun ürünleri satılıyor, 127 TL kıyma var orada. Etlerimiz Ödemiş’teki hayvancılardan geliyor. Ödemiş’te İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mezbahasında kesiliyor, entegre tesisinde dinlendiriliyor. Dinlendirildikten sonra bizim soğuk havalara vakumlu poşetler halinde geliyor ve tezgahta bilinçli kasaplar halinde satışa sunuluyor. Biz açtıktan sonra Tarım Kredi açıldı buraya. Bizim amacımız düşük bütçeyle daha güzel ve kaliteli ete ulaşması” diyerek bahsetti.

‘EVE SU GÖTÜRMEKTENSE YOĞURT GÖTÜRMEYİ TERCİH EDERİM, EN AZINDAN HANIM KIZMAZ’
Büyük bir süt ve süt ürünleri firmasında dağıtımcı olarak çalışan bir vatandaş ise, fiyatı sebebiyle et alışverişlerinde Halkın Kasabı’nı tercih ettiklerini söyledi. Halkın Bakkalı’nı süt ürünleri üzerinden değerlendiren vatandaş, Bademli yoğurdunu pek tavsiye etmeyeceğini söyleyerek, “10-15 TL biraz daha uygun. Tarım Kredi’ye de bakacağız, diğer mağazalara da bakacağız. Burası biraz daha uygun. Ben de büyük bir süt firmasında dağıtımcı olarak çalışıyorum. Fiyat olarak burası daha uygun. Yoğurdu büyük firmalarda tek geçerim buradan ziyade. Bademli yoğurdu pek tavsiye etmiyorum. Birçok yoğurt markası denedim. Bademli yoğurdu çok çabuk sulanıyor. Bu firmada çalışmasam aynı şeyi söylerdim. Alıp eve su götürmektense yoğurt götürmek daha iyi, en azından hanım bize kızmaz. Eşim de başka firmaları denedi, bir kaşık alıyorsun ikinciye sulanıyor. Yağ oranları biraz daha düşük” yorumlarında bulundu.

‘ALMAK İSTEYENE FİYATLAR İYİ, BİZ HİÇ ET ALAMIYORUZ’
Camekana uzun uzun bakıp yoluna devam eden emekli bir vatandaş ise ekonomik sebepler dolayısıyla hiç et alamadığını ifade ederek, “Almak isteyene iyi. 110 TL iyi, genel olarak fiyatlar 140 TL. Biz alamadığımız için kullanmıyoruz. Ekonomik sebeplerle et alamıyoruz” dedi.

‘ÖZELLİKLE ET DEYİNCE GELDİM AMA REYONLARDA SAKATAT EKSİKLİĞİ VAR’
Son olarak bölge civar vatandaşın bu dönemde sakatat talebi olduğunu dile getiren bir vatandaş ise, reyonlarda sakatat eksikliği olduğunu söyleyerek şunları talep etti:

Doğanlar biraz toplama, göç alan bir yer. Sakatata daha çok önem veriyorlar. İşkembe, ayak bunların bence reyonda olması lazım. Ben özellikle et deyince geldim ama bence reyonlarda bu anlamda eksik var. Bugün bütün kasapların reyonlarında sakatat var. Kış mevsimi olduğu için bu yörenin halkı sakatata önem veriyor. Benim gibi düşünenler mutlaka vardır. Burada bu ürünler mutlaka daha çok gider. Kalem olarak az ürün var genel olarak. Ağırlık et reyonuna veriliyorsa bu sakatat eksikliğini kapatması lazım. Önemli olan halkın cebine hitap etmesi gerekiyor. İnsanların alım gücü zor, bakıp bakıp es geçenler var. İnsanlar boş girip çıkmasın, seyretmesinler.