GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Temmuz 2024 Pazartesi 12:08

Büyükşehir memurlarından soruşturma tepkisi: Tugay gözdağı veriyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'deki kamu emekçilerinin TİS krizi eylemleri devam ediyor. Kültürpark'ta bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi 4 Nolu Hol önünde toplanan memurlar, hizmet birimlerinin olduğu 1 Nolu Hol önüne yürüyerek basın açıklaması düzenledi. Eylem yapan memurlar, tüm memurları eyleme katılmaya davet ederken soruşturma açılan memurlara destek açıklaması yaptı. 

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU genel müdürlüklerinde görevli kamu emekçileri ile bu işyerlerinde örgütlü Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) İzmir Şubesi büyükşehir arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan tıkanma üzerine başlayan eylemler sürüyor.

Memurlar, yürüyüşe başlamadan önce Ayrancılar'da yaşanan sanayi tüpü patlaması sonucunda hayatımı kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Kültürpark'ta yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi 4 Nolu Hol önünde toplanan memurlar, hizmet birimlerinin olduğu 1 Nolu Hol önüne yürüdü. Yürüyüş sonrası sendika adına basın açıklamasını Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş okudu. Açılan soruşturmalara tepki gösteren sendikalar Başkan Tugay'ın kamu emekçilerine gözdağı vermeye çalıştığını ileri sürdü. 



'SORUŞTURMA AÇILAN ARKADAŞLARIMIZI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ'
Açıklama metni şu şekilde:

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Sendikamız Tüm Bel-Sen 1 Nolu Şube arasında başlayan toplu sözleşme görüşmeleri, belediye yönetiminin sosyal denge tazminatını üst sınıra indireceğini açıklamasından sonra tıkanmıştır. Sendikamız, Belediye yönetiminin bu teklifle iş barışını bozduğunu belirtmiş ve mevcut durumdan bir adım dahi geri adım atmayacağını, kazanımlı bir toplu sözleşme imzalayana kadar mücadele edeceğini ilan etmiştir. 

Sayın Cemil Tugay tarafından ekmeğine el konulan Belediye emekçileri, gasp edilen sosyal denge tazminatını geri almak için sendikal haklarını kullanarak mücadele başlatmıştır. Seçim meydanlarında, haktan, hukuktan, adaletten, emekten, demokrasiden ve özgürlüklerden yana olduğunu söyleyen sayın Tugay, Sendikal, anayasal haklarını kullanan emekçilere baskı yapmak, göz dağı vermek için soruşturma açmıştır. Sendikamız bu baskılara boyun eğmeyecektir ve yapılan zorbalığı tüm demokratik platformlarda dile getirecektir. Sendikal hakların kullanılmasını bir suçmuş gibi gösterip, baskı aracı olarak soruşturma açanlar AKP’nin emekçileri susturmak için kullandığı yöntemleri kendilerine örnek almaktadır. Soruşturma açılan hiçbir arkadaşımızı yalnız bırakmayacağız, bu saldırıları örgütlü gücümüzle püskürteceğiz. Buradan bir daha ilan etmek istiyoruz, hukuksuzluğa karşı koymak, gasp edilen hakkını savunmak suç ise bizler bu suçu işlemeye devam edeceğiz.
Sendikamızın ve Belediye emekçilerinin sayın Tugay’ile kişisel hiçbir sorunu yoktur, sorunumuz hukuksuzca, sendikal örgütlülüğü yok sayarak kazanılmış haklarımızı gasp etmesindedir, sorunumuz kamuoyunu yanlış bilgilendirerek, memurları halkla karşı karşıya getirmesidir, sorunumuz sendikal örgütlülüğü tanımamasıdır, sorunumuz emekçilere sendikal, anayasal ve demokratik haklarını kullanarak gasp edilen haklarını istediği için baskı yaparak soruşturma açmasıdır, sorunumuz Belediye emekçilerinin temsilcileri ile görüşmemesidir. 

'YOKSULLUĞA ALIŞIN DİYORLAR, ALIŞMAYACAĞIZ'
CHP’nin 30 Haziran Pazar günü Gebze’de düzenlediği mitingde halka hitap eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel şöyle diyordu; geçim olmazsa seçim olur, asgari ücret en az 25 bin lira olmalı, adaletli bir vergi sistemi olmalı, halkın sorunu geçinememek, hakkımızı almadan durmayacağız, enflasyon eziyor, zam gelmiyor, gelir adaletsizliği en üst noktaya çıktı, ülkenin en zengin %20’si ülkedeki bütün varlıkların %81 ne sahip, en yoksul %20’si sadece 0.5’ini alıyor, işine gelince aynı gemideyiz, kendisi İsveç’te gibi yaşarken, bu insanlara Venezuela’yı  layık görenlere şunu söylüyoruz: hakkımızı almadan durmayacağız, söke söke alacağız, yoksulluğa, işte güvencesizliğe alışın diyorlar alışmayacağız, Türkiye’nin bütün emekçileri birleşin, hakkınızı söke söke alın, vergi gelirlerinin %11 ini fabrikatörler, üreticiler, ihracatçılar, ithalatçılar, holdingler,  müteahhitler, yandaşlar, %89’unu halk ödüyor, nerede mücadele eden direnen, hakkını arayan varsa selam olsun.


CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in her söylediğine katılıyoruz, hakkını aramak için mücadele edelere gönderdiği selamı da, günlerdir gasp edilen hakları için mücadele eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Emekçileri olarak alıyoruz  ve Sayın Cemil Tugay’a soruyoruz, CHP geçinemeyenlerin hakkını ararken, yoksulluk sınırının altında maaş alan Belediye emekçilerinin kazanılmış hakkı olan sosyal denge tazminatına el koymanız yaman bir çelişki değilmidir.

Yangında, depremde, doğal afetlerde İzmir halkının en zor gününde yanı başında olan başta itfaiye ve zabıta emekçileri olmak üzere tüm belediye emekçileri, canla başla görevlerini yaparak yangınlara müdahale etmişler ve kontrol altına alınmasını sağlamışlardır. Yangınlara müdahale ederken birçok itfaiye emekçisi yaralanmıştır. Yaraları elbette iyileşecektir ancak sosyal denge tazminatına el konmasının yüreklerinde açtığı yara kalıcıdır. Torbalı’da yaşanan patlamaya yine itfaiye emekçileri müdahale etmiş ancak birçok yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden yurttaşlarımızın ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.

'TİS MASASINI KURUN, MÜZAKERE BAŞLASIN'
Her zaman belirttiğimiz gibi sayın Tugay’a çağrıda bulunuyoruz, Belediye emekçilerinin gasp ettiğiniz haklarını iade edin, toplu sözleşme masasını kurun müzakerelere başlayalım. CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Öze’in dediği gibi, bütün emekçiler birleşerek hakkımızı söke söke alacağız.