GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Mart 2022 Pazartesi 19:30

Büyükşehir kritik adımı attı... Soyer'den ilçe belediyelerine destek çağrısı!

Mart ayı ilk olağan meclis oturumunu gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde son dönemlerde gündeme gelen 'kuraklık' sorunu ile ilgili kritik bir adım atıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından gündeme getirilen madde ile Kars'a tohum yardımı yapılması planlanıyor. Konuyla ilgili ilçe belediyelerine de çağrıda bulunan Soyer, "Mümkünse ilçe belediyeleri de benzer karar alarak, buna katkı sağlanmasını rica ediyorum" dedi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı olağan meclisinin ilk oturumu gerçekleştirildi. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı.

İZMİR'DEN KARS'A TOHUM DESTEĞİ
Kars ilinin genelinde ve özellikle Susuz ilçesinde yaşanan büyük kuraklık nedeniyle ilçenin tarım alanlarının afet derecesinde zarara uğradığı ve çiftçilerin tarlalarını ekeceği tohum kaynaklarını kuruduğu belirtilerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere ekilmesi için arpa ve buğday tohumu desteği verilmesi önerisi meclis gündemine geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in önerisi olan gündem maddesine göre bölgenin ekolojik sistemine uygun arpa ve buğday tohumlarının Tarım Kredi Kooperatifi ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'nden doğrudan temin edilebilecek. İlgili önerge oy birliği ve acil kaydıyla Hukuk-Bütçe Kooperatifler Komisyonlarına sevk edildi.

Gündem maddesi sonrası söz alan önerge sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Burada tüm ilçe belediyelerimizden istirham ediyorum. Tohum fiyatlarındaki artışlar nedeniyle mağduriyetler yaşanıyor. Mümkünse ilçe belediyelerinden de benzer karar alınarak buna katkı sağlanmasını rica ediyorum" dedi.

AK PARTİ'DEN KOMİSYONDA 'EVET' MECLİSTE 'RET'
Oturumda gündeme gelen ve  “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Sivil Dernekler Federasyonu statüsünde bulunan Trakya İzciler Birliği Federasyonu (TİB) arasında farklı engel gruplarının ve tüm engelsiz yaş gruplarının sığınmacı, mülteci ve göçmenlere izcilik eğitimi verilmesi, bireylerin ve ailelerin çağdaş bilgi ve beceriler edinmesi, doğa ile uyumlu yaşamayı öğrenmesi, kendi kendilerine yeterli hâle gelmeleri, grupların çevre ve doğa koruma gibi etkinliklerin birlikte düzenlenmesine ihtiyaç duyulduğundan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Trakya İzciler Birliği Federasyonu arasında protokol imzalanmasını” öngören gündem maddesi üzerine komisyonlarda oybirliği yapan AK Parti, oturumda oy çokluğu ile ret yapacaklarını açıkladı.

Karar değişikliği üzerine konuşan AK Partili meclis üyesi Fikret Mısırlı, protokol sayılarının artmasını ve suistimale açık hale getirilmesini gerekçe gösterdi.

MISIRLI: BİR STANDART GETİRELİM
Protokol konusunda öncelikle ilçe meclislerinde karar alınması gerekliliğini ifade eden Mısırlı, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar birçok protokol imzalandı ve bizler de oybirliği yaptık. Ancak protokollerin sayı olarak bu kadar artıyor olması konusunda komisyonlarda endişe duyuyoruz. Bunlara bir kriter ve kısıtlama getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu işe bir standart getirmek üzere bundan sonra ilçe belediyeleri karar alsın ve Büyükşehir’e göndersin. Bence derneklerin gerek kuruluş yılları, üye sayıları gibi bir standart getirelim ya da bir kısıtlama getirelim. Daha kurulmamış derneklerle protokol yapıyoruz. Bu iş artık suistimal edilmeye başlandı. Biz derneklere ya da protokollere karşı değiliz ama bir kriter getirilsin” dedi.

Mısırlı’nın sözlerine yanıt veren Başkan Soyer, protokol sayısında azalma olmayacağını ancak kriterlerin getirebileceğini ifade etti ve “Biz STK’ların belediyeler ile ilişkilerini güçlendirmelerine çok önem veriyoruz ve bu nedenle protokol sayıları çok. Biz çok sesliliği önemsiyoruz. Keşke daha fazla dernek ve STK Büyükşehir ile işbirliği yapsın. Evet özgürlükleri kısıtlamayacak şekilde birtakım kriterler getirilebilir. Ama şu iyi bilinsin ki biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak STK’lar ve derneklerle mümkün olduğunca çok protokol imzalamaya devam edeceğiz. Ama öneri üzerine belirti kriterler getirilebilir” diye konuştu.

KOŞTU: TARİHİ KANALİZASYON İÇİNDE BOĞULMAKTAN KURTARIN
Gündem dışı konuşmalarda söz alan  Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu "Bergama'da bir antik Selinos kanalı projesi var. Bu proje kapsamlı bir restorasyon projesi. Önemli bir proje. Bu antik Selinos kenarı etrafında 3 semavi dine yönelik kalıntılar bulunuyor. Bu dere üzerinde riskli yapılar var. Daha sonrası yıllarda kurulmuş... Bunları yavaş yavaş kamulaştırıp kaldırıyoruz ve kaldırılan yerde 12 bin metrekare yeşil alan oluşturuyoruz. Bu güzel ama alanda bir sorun var... Bazı mahallelerimizin kanalizasyonu maalesef bu dereye akıyor. Proje 2021 yılında başladı ilerliyor. Gerçekten burada yapılan çalışmalar dünyada ses getiriyor. Tarihin seyri değişiyor. Sizden ricam, buradaki sizlere düşen en büyük görev; tarihi kanalizasyon içinde boğulmaktan kurtarın. Geçen sene İZSU'dan arkadaşlar geldi ancak devamı gelmedi. Bunun sizin iradeniz ile tamamlanmasını ve sizinde bu çalışmaya ortak olmanızı istiyorum" dedi.

Koştu'nun söylemlerine yanıt veren Başkan Soyer ise "Arkadaşlarımız DSİ ile iletişim içerisinde mutlaka orası ile ilgili sonuç alacağız" dedi

ŞAHİN: SAĞLIKLI VE AYDINLATICI BİR CEVAP ALINAMAMIŞTIR
MHP adına söz alan Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise gündemde yer alan mezarlık sorunu ile ilgili konuşarak, "Son günlerde,Gaziemir Belediye Başkanı ve yardımcıları tarafından Gaziemir’de mezarlık sorunu yaşandığı yönünde ısrarlı algı yönetimi boş bir çabadan ibarettir. Gaziemir Çay Mahallesi 4 ada 10 ve 12 parsellerde 2010 yılında İBB, 2011 yılında Gaziemir Belediye Meclisinde 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarında mezarlık alanı olarak tescil edilmiş 60 bin 873 metrekare alan bomboş durmaktadır. Asıl İzmir genelinde mezarlık sorunu had safhaya ulaşmıştır. Mezarlık probleminin daha iyi anlaşılması ve çözüm önerilerimize esas teşkil etmesi amacıyla verdiğimiz soru önergemize maalesef sağlıklı ve aydınlatıcı bir cevap alınamamıştır" diye konuştu.

SOYER: BU BİR BAHANE DEĞİL
Mezarlık ile ilgili MHP'li Şahin'in eleştirilerine yanıt veren Başkan Soyer, "Selahattin Bey'in mezarlıklar ile yaptığı tespit var... Bizim bu konuda yaptığımız talepler ile ilgili dökümü Selahattin Bey'e iletelim. Gittiğimiz köylerde bunu görüyoruz. 'Aman ölmeyin' diyoruz. Ciddi bir sıkışıklığımız var ancak kolay çözüm bulunacak gibi durmuyor. Siz de bu konuda sıkıntımızı bilirseniz belki iktidar olarak çözüm konusunda destek olursunuz. Talebimize 3 sene sonra bakanlıktan 14 milyonluk borçlanma ile ilgili yazı gelmiş. Bu bir bahane değil ama olan bir durum" ifadelerini kullandı.