GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Temmuz 2023 Cumartesi 10:48

Büyükşehir'in servis kararına mahkeme yolu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 400 S plaka ihalesiyle ilgili kararının Meclis'ten geçmesini değerlendiren İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert, "Daha önce açtığımız davaları kazandık, S plaka ihalesi iptal oldu. İhale şartları değişmezse daha önce olduğu gibi yine dava açarız, yine kazanırız" ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert, SONSÖZ TV'de katıldığı programda Gazeteci yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtladı. Bir kez daha gündeme gelen, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçen 400 S plaka ihalesiyle ilgili gelişmeleri değerlendiren Başkan Mert, önemli mesajlar verdi.

SERVİSÇİ ESNAFININ SIRTINDA SÜREKLİ İHALE SOPASI VAR
Son üç yılda S plaka ihaleleriyle ilgili yaşanan süreci özetleyen Başkan Erdem Mert, tekrar gündeme gelen ihalenin tamamen şirketlere yönelik bir ihale olduğunu iddia etti:

"Pandemi, en çok bizi etkiledi. Binlerce aracımız aylarca, hatta yıllarca çalışmadı. Okullar iki sene boyunca kapalıydı. Bazı fabrikalar o dönemde kapandı, ya da home ofis çalışma dönemi başlattı. O dönemde ihalenin olması, esnafımıza zarar verdi. 6500 servis aracından 3500-4000’i o dönemde kapının önünde yatıyordu. Öylesine sıkıntılı bir dönemde bizim S plakalı araç ihalesinin yapılmasına karşı çıkmamız kaçınılmazdı. Hep beraber eylemler yaptık. Basın açıklamaları yaptık. Belediye yetkilileriyle, hükümet yetkilileriyle görüşmelerde bulunduk. Konuyu TBMM’ye kadar götürdük, hatta Meclis kürsüsünde derdimizi anlattık, bu ihalenin yapılmaması gerektiğinin altını çizdik. Başka çıkar yolu bulamayınca, S plaka ihalesini yargıya taşıdık. Mahkemeyi kazandık ve ihale iptal oldu. İptalin ardından yeni bir ihale açıldı. 2009’da ihale oldu, 2011’de ihale oldu, 2016’da ihale oldu, 2018’de, 2020’de, 2021’de ihale oldu. Sürekli ihale durumu var. Benim meslektaşlarım, ihale sopasını her daim sırtlarında hisseder hale geldi. İhaleye karşı değiliz, ihale yapılacaksa, esnafın çıkarlarının da gözetilerek yapılır.  Bu ihale, tamamen şirketlere yönelik yapılan bir ihaledir."

BU İHALE ESNAF İÇİN DEĞİL, ŞİRKETLER İÇİN YAPILIYOR
Söz konusu S plaka ihalesinde servisçi esnafının hiçbir menfaatinin olmadığına vurgu yapan Başkan Mert, şunları söyledi:

"Şunu söyleyeyim; esnafın sadece bir tane plaka alma hakkı var. Servisçi esnafı yatırım yapacak ama bu ihaleye katılamıyor, ancak şirketler katılabiliyor. Esnaf, ikinci plakayı alamazken, şirketler ihaleye katılıp 20 tane plaka da alabiliyor, 30 tane de alabiliyor; ortak sayısı kadar. Biz ihaleye karşı değiliz, öncelikle ihale şartlarının değiştirilmesini istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e gittim, bunları anlattım. Tunç Başkan’a da özellikle söyledim, ihaleye körü körüne karşı değiliz, dedim. Bir ihale yapılacaksa, biz de o masanın bir kenarında oturmak istiyoruz, dedim. Esnafımızın isteklerinin de değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettim. Mesela, esnafın ikinci S plaka sahibi olmasının önünün açılması gerektiğini hatırlattım. Ulaşım Daire Başkanına döndü Tunç başkan, oda başkanım doğru söylüyor, dedi ve bu konuda çalışma yapılması talimatını verdi. Ancak ilerleyen süreçte bir ilerleme olmadı. Kırmızı kuşak sorunumuz var İzmir’de. Nedir kırmızı kuşak? Fabrikaların üstünde kayıtlı araçlar var. Fabrikaların kendilerinin işlettiği ama sahada baktığınızda öyle olmadığını görüyorsunuz. Diyelim bir fabrikaya 10 servis aracı lazım. Ben dışarıdan gidiyorum, 10 tane servis aracı alıyorum ve o araçları fabrikanın üstüne kaydettiriyorum. O arabalar gerçekten fabrikanın üzerindeymiş gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gidip güzergah izin belgesi alabiliyorlar ve servise başlıyorlar. İşte budur kırmızı kuşak. Bu, haksız rekabete, haksız kazanca sebep oluyor. Bunların düzenlenmesi lazım. Tüm bu sorunlar giderildikten, düzenlemeler yapıldıktan sonra, S plakalı araçlara ihtiyaç duyulacaktır ve esnafımızın da çıkarlarını gözeterek bir şekilde ihaleye onay verebiliriz. Tekrar söylüyorum, bu yapının değişmesi lazım; bu yapının üzerine kat çıkarsanız, o yapı çöker."

BÖYLE BİR İHALEYE ÇIKILMASI, YİNE HUKUKEN GEÇERLİ OLMAYACAK
Daha önce iki kez S plaka ihalesini iptal ettirdiklerini hatırlatan Başkan Erdem Mert, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki kez S plaka ihalesi iptal edildikten sonra konu iki kez de UKOME toplantısında yeni bir ihale olarak gündeme geldi. İkisinde de esnafımızın menfaatleri doğrultusunda ret oyu verilmesini sağladık. İhale isteği UKOME’den geçmeyince, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine geldi ve konu Meclis’ten geçirildi. Bu karar Meclis’ten geçirilirken, 2021’de yapılan UKOME toplantısının 144 nolu kararı baz alınmış. 144 nolu karar, bizim mahkeme kanalıyla iptal ettirdiğimiz karar. O karar ne diyor? O karar, satış kararıydı, yani S plaka satışı. Şu anda yapmak istenen ihale, kiralık S plaka ihalesi. 10 yıl kiralık olacak. Birine bakarsanız elma, diğerine bakarsanız armut… İkisi birbirinden bağımsız şeyler, satış ve kiralık! Böyle bir ihaleye çıkılması, yine hukuken geçerli olmayacak. Burada yine hukuksuz bir işlem yapılıyor. Çözüm için bize başka bir şans bırakmazlarsa, yine yargıya gideceğiz, yine dava açacağız. İzmir’de faaliyet gösteren 4-5 şirket var; onların çıkarlarına karşı esnafımızın menfaatlerinin çiğnenmesine, onların ezilmesine asla müsaade etmeyeceğim. 4-5 şirket istiyor diye esnafımı ezdirmem. Esnafımız, o 4-5 esnaftan büyüktür. Sonuna kadar mücadele ederiz."

İZMİR'DE ŞU ANDA S PLAKALI YENİ ARAÇLARA İHTİYAÇ YOK
Birkaç büyük servis şirketinin hem Büyükşehir'i, hem de Başkan Tunç Soyer'i yanlış yönlendirdiği düşünce olduğunu belirten İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert, "Şu anda S plakalı araca ihtiyaç yok İzmir’de" dedi ve ekledi:

"4 bin aracımız doğru dürüst iş yapmıyor zaten.Burada firmalar, araç bulamadıklarını söyleyip ihale olayını kaşıyorlar. Şirketler fabrikalardan iş alıyorlar ama işi benim meslektaşlarım yapıyor. Meslektaşlarıma para vermek yerine kendileri ihaleye girip plaka alarak KDV’den yararlanıyorlar. Dolayısıyla yüksek paralar ödememek için  benim meslektaşımı işten çıkarıyorlar, ihaleye yazılıp aldığı plakayı o araca takıp kendi arabalarıyla iş yapmak istiyorlar. Tamamen çıkar üzerine düşünüyorlar bunu. İhale konusunda hem Büyükşehir’in, hem de Sayın Başkan Tunç Soyer’in yanlış yönlendirildiğini düşünüyorum. O yanlış yönlendirenler de o şirketlerdir."