GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Temmuz 2022 Salı 13:45

Büyükşehir'in planları askıda... Bornova nefes alacak!

Bornova’nın Kemalpaşa ve Gürpınar mahallelerinin çehresini değiştirecek imar planları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı. Yeni planlarla birlikte bölgedeki çalışma alanları dikkat alındı ve konut dışı kentsel çalışma alanları genişletildi. Hazırlanan planlarla birlikte bölgenin nüfusu, 2030 yılına kadar 23 binden 3 bine düşürülecek.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Bornova’nın Pınarbaşı bölgesinde yer alan Kemalpaşa ve Gürpınar mahallelerinin bir bölümüne ilişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu’nu yayımladı. 1/25000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı doğrultusunda hazırlanan planlar askıya çıkarıldı.

251 hektarlık alanı kapsayan imar planının açıklama raporunda plansız, sık ve yoğun yapılaşmalar ile sosyal ve teknik altyapı alanlarının yetersizliğine dikkat çekilirken ve niteliksiz gelişmiş olması nedeniyle yaşam ve çalışma standartlarının düştüğü de vurgulandı.

NÜFUS YOĞUNLUĞU AZALTILIYOR
Askıya çıkarılan planlarla birlikte bölgede konut alanlarının oranı azaltılarak nüfus yoğunluğunun düşürülmesi amaçlanıyor. Halihazırda planlama alanın 23 bin 462 kişilik olan nüfusu 2030 yılında 3 bin 150’ye düşürülmesi hedefleniyor. Planlama alanı yoğun olarak konut dışı kentsel çalışma olarak düzenlendi.



KONTROLLÜ GELİŞİM SAĞLAYACAK
Planlamanın gerekçeleri arasında yaşanan hızlı kentleşmenin, parçacı ve sektörel planlamanın yarattığı sorunların ortadan kaldırılması, kentleşmenin kontrollü gelişiminin sağlanması ve gelişmelerin sürdürülebilir kılınması yer aldı.

KONUT DIŞI ALANLAR ARTTIRILDI
Plan açıklama raporunda “Bu doğrultuda, söz konusu bölgede yer alan imalathaneler, depolama alanları ve toptan ticarete yönelik kullanımlar dikkate alınarak kentin bu noktasında yer seçen bu fonksiyonların planlı ve sağlıklı bir kentsel çalışma alanları oluşturabilmesi adına, bölge yoğunluklu olarak Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı olarak düzenlenmiştir. Yine üst ölçekli planlarda alan içerisinde yer seçen tır kullanıcıları göz önünde bulundurularak belirlenmiş olan “Tır Parkı, Kamyon Garajı, Garajlar” kararı plana aktarılmıştır. Bununla birlikte üst ölçekli planlarda “Küçük Sanayi Alanı olarak belirlenmiş olan Pınarbaşı Mezarlığının güneyinde yer alan bölgede üst ölçekli planlarda belirlenmiş olan kullanım kararlarına uygun şekilde küçük sanayi alanları kurgulanmıştır. Ek olarak Turizm Tesis Alanı kararı korunarak plana aktarılmıştır. Planlama alanında kurgulanan konut dışı kentsel çalışma alanlarının yaratacağı istihdam ve mevcut konut yapıları göz önünde bulundurularak, planlama alanının doğusunda, mevcut yerleşmeler ile bütünleşecek şekilde orta yoğunlukta gelişme konut alanları kullanımı belirlenmiştir. ” ifadeleri yer aldı.