GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Eylül 2017 Cuma 15:01

Büyükşehir'e Sayıştay şoku: O kantinlere kilit vuruluyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren İZYÜK Tüketim Kooperatifi'ne bağlı kantinler hakkında Sayıştay raporu gerekçe gösterilerek kapatılma kararı verildi. 27 kantinden bir kısmı kapatılırken İZYÜK konuyu yargıya taşıyarak yürütmenin durdurulmasını talep etti.

ESHOT Genel Müdürlüğü çatısı altında 2006 yılında kurum personeli tarafından kurulan İZYÜK Tüketim Kooperatifi'nin işlettiği 27 kantin kapatma kararıyla karşı karşıya kaldı. Sayıştay'ın raporlarında yer alan kooperatifin faaliyetinin mevzuata aykırılık oluşturduğu yönündeki tespitler üzerine, başta garajlar olmak üzere, aktarma merkezleri ve ağır bakım istasyonlarında bulunan kantinlerin kapatılmasına karar verildi. Kantinlere gönderilen yazıya göre, yıl sonuna kadar kademeli olarak büfe alanlarının boşaltılması istendi. Bu gelişmelerle birlikte kantinlerde çalışan yaklaşık 90 kişi işten çıkarılmaya başlandı. Kantinlerin kapatıldığı noktalarda ise kahve makinesi ve otomatların hizmet vermeye başladığı bildirildi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ
İZYÜK Kooperatifi yönetimi ise karara karşı Bölge İdare Mahkemesi'nde iptal davası açarak yürütmenin durdurulmasını talep etti. Sayıştay'ın olumsuz tespitleri karşısında yeni savunma sunan kooperatif, giderlerin İZYÜK Tüketim Kooperatifi'nin karşıladığını ve tüzel yapılarının ESHOT Genel Müdürlüğü'nden ayrı olduğunu belirterek tahliye kararına karşı itirazda bulundu.

ESHOT Genel Müdürlüğü'nün İZYÜK Tüketim Kooperatifi'ne konuya ilişkin gönderdiği yazıda ise şu ifadeler yer aldı:

"12/10/2016 tarihi ile idaremizde kadrolu işçi bulunmaması sebebiyle Belediye İş Sendikası ile idaremiz arasında imzalanan toplu iş sözleşmesini uygulama imkanı kalmamıştır. Ayrıca Sayıştay Başkanlığınca İZYÜK Tüketim Kooperatifinin faaliyetinin mevzuata uygun olmadığı tespitinde bulunulmuştur. Faaliyetin devam etmesi durumunda işlem tesis edileceği uyarısı yazı ile tarafımıza bildirilmiştir. Bu hususlar göz önünde bulundurularak İZYÜK'ün faaliyet alanlarının tasfiyesi ile ilgili uygulama hukuk çerçevesinde tespit edilmiştir." (DHA)