GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Ekim 2022 Salı 08:36

Büyükşehir’e ‘Sakin Şehir’ vetosu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Seferihisar’ın Sığacık ve Batı Akarca’daki arkeolojik SİT bölgelerine ilişkin planları mahkeme tarafından iptal edildi. Büyükşehir bölgeye dair yeni plan çalışması başlattı. İkiye ayrılan planın bir kısmı askıya çıkarken bir kısmı ise Koruma Kurulu’nun önünde.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından 9 Kasım 2020 tarihinde onaylanarak kabul edilen Sığacık ve Bati Akarca Planlama Bölgesi 1. Derece ve 3. Derece Arkeolojik SİT Alanları’na ilişkin 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na ile ilgili yeni gelişme yaşandı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından iptali amacıyla yargıya taşınan planlarla ilgili mahkeme kararını açıkladı. Dosyayı inceleyen İzmir 6. İdare Mahkemesi 24 Haziran’da açıkladığı kararı ile dava konusu planları iptal etti.

TARIM ALANINA YAPI İZNİ
Planları şehircilik ve plan ilkelerine ve kamu yararına aykırı bulan mahkemenin ana iptal gerekçelerinden biri ise 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı ve 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı’nda ‘tarım alanı’ olarak belirlenen parsellerin yapılaşmaya açılması oldu.

BÜYÜKŞEHİRDEN PLAN HAMLESİ
Planların iptal edilmesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi bölgeye dair yeni imar çalışması yaptı. Meclisten geçirilen planlardan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı  Değişikliği  ve 1/5000 ölçekli  Nazım İmar Planı askıya çıktı.  İlçenin Sığacık Mahallesi’nde yer alan ve hali hazırdaki 25 bin ölçekli planlarda tarım alanı olarak kayıtlı 5 hektar büyüklüğündeki alanın statüsü askıya çıkarılan planlarla birlikte “tercihli kullanım alanı” olarak belirlendi.

Ayrıca aynı bölgede hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planına iliskin alınan kararda “Belediye Meclisimizin 10/08/2022 tarihli toplantısında Komisyonumuza havale edilen, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Alanları Şube Müdürlüğünün 10/08/2022 tarihli ve E.895064 sayılı Başkanlık Önergesi; İmar ve Bayındırlık Komisyonumuzun 11/08/2022 tarihli toplantısında incelendi. İzmir ili, Seferihisar ilçesi, Sığacık ve Batı Akarca Planlama Bölgesi, I. Derece ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanlarına ilişkin, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu ve İlavesi İzmir 6. İdare Mahkemesinin E:2021/462 K:2022/1254 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir. Mahkeme kararı ile planların iptal olması sonrası plansız kalan alanda, mahkemenin iptal gerekçeleri ve güncel mevzuat hükümleri doğrultusunda yeniden hazırlanan ve Seferihisar Belediyesinin 09/08/2022 tarihli ve E-72137 sayılı Yazısı ile Belediyemize iletilen, Seferihisar ilçesi, Sığacık ve Batı Akarca Planlama Bölgesi, 1. Derece ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanlarına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı önerisi; sahil şeridinin ilk 50 metresinde rekreatif alan olarak önerilen kısımların park alanı şeklinde değişiklikle, diğer kısımlarının ise geldiği şekliyle, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu doğrultusunda Koruma Bölge Kuruluna iletilmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonumuzca uygun bulunarak oybirliği ile kabul edilmiştir.” ifadeleri yer aldı.

Meclisin aldığı plan kararı Koruma Bölge Kurulu’ndan da uygun görülürse Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarılacak.