GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Nisan 2023 Perşembe 19:54

Büyükşehir’den kritik karar… O mezarlıklar taşınıyor!

Geçmiş yıllarda mezarlık olarak kullanılan Urla ilçesi Barbaros Köyü’ndeki alan için mülk sahibinin açtığı dava sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi mezarları taşıma kararı aldı. Nisan ayı meclis oturumuna gelecek gündem maddesi ile bölgede defnedilen vatandaşların yakınlarına bilgi verilecek nakil işlemleri gerçekleştirilecek.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de artan nüfus yoğunluğu  ve göçler sonrası en önemli sorunların başında gelen mezarlık sorunu için kritik bir gelişme yaşandı.

AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partili isimlerin İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de sık sık karşı karşıya gelmesine neden olan  mezarlık sorunu için yeni yerler arayışına giren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bazı taşınmazları da mezarlık olarak belirlemişti.

MAHKEMEDEN DİKKAT ÇEKEN KARAR
Yaşanan süreç içinde Urla’da ise dikkat çekici bir karar alındı. Mezarlık vasfı taşımayan  ve geçmişte mezarlık olarak kullanılan Urla ilçesi Barbaros Köyü’ndeki bir taşınmaz üzerinde mülk sahibi Asiya Kafadar yargıya başvurma kararı aldı. İzmir 4’ncü idare mahkemesi tarafından görülen ilgil dava sonrası yürütmeyi durdurma kararı alınırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi karar sonrası kararın iptali için İstinaf Mahkemesi’ne başvurma kararı aldı. İstinaftan da olumsuz görüş alınması sonrası ise Büyükşehir Belediyesi, mezarların taşınması için düğmeye basma kararı aldı.

CENAZELER NAKLEDİLECEK
Büyükşehir Belediyesi Meclis gündeminde yer alan ilgili önergede “Belediyemiz Mezarlıklar Dairesi Başkanlığına bağlı Defin Hizmetleri Şube Müdürlüğünün sorumluluğundaki umumi mezarlıkların dışında kalan özel arazilerde (mezarlık vasfı taşımayan) geçmiş yıllarda Mezarlıklar Dairesi Başkanlığının bilgisi dışında defin işlemleri yapılmış olup, bu arazilerden umumi mezarlıklarımıza taşınabilmesi için arazi sahipleri tarafından Kurumumuza başvurular yapılmakta, bu başvurulardan bir tanesi de İzmir ili, Urla ilçesi, Barbaros Köyü İsmailcik Mevkii 136 ada 11 parselde kayıtlı taşınmaza ilişkin mülk sahibi Asiye KAFADAR tarafından yargıya taşınmış olup, İzmir 4. İdare Mahkemesinin 2020/1518 Esasına kayden açılan davada verilen 13/01/2022 tarih, 2022/42 sayılı Karara karşı Belediyemiz tarafından İzmir Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdare Dava Dairesi nezdinde yürütmenin durdurulması istemli istinaf yoluna başvurulmuş olup, 16/03/2022 tarih, 2022/546 Esas sayılı Kararla yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildiği bildirilmiş olduğundan; konu ile ilgili yasa ve yönetmelikler ile İzmir Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdare Dava Dairesi tarafından alınan karar ve Belediyemiz 1. Hukuk Müşavirliğinin görüşüne istinaden, ''umumi mezarlıkların dışında kalan özel mülkiyete tabi taşınmazlarda defin işlemi yapılan ve Mezarlıklar Dairesi Başkanlığının kayıtlarında mevcut olmayan mezar yerlerinin umumi mezarlıklara taşınabilmesinin emsal oluşturabilecek benzer konularda mahkeme kararı beklemeksizin cenaze yakınlarına yazılı bilgi verilerek, cenaze yakınlarına ulaşılamaması durumunda ise ilgili muhtarlıklara yazılı tebligat yapılarak cenaze nakil işlemlerinin yapılması'' hususunun görüşülmesi” ifadelerine yer verildi. İlgili önergenin ilk olarak komisyonlara gönderilmesi, sonrasında ise yeniden son karar için meclis üyelerinin onayına sunulması bekleniyor.