GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Ekim 2023 Pazar 17:54

Büyükşehir’den en özel meclis… Soyer: Biz nefes alıp verdikçe Cumhuriyet payidar kalacaktır!

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümü için özel bir meclis oturumu düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde katılımcılara konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Size söz! Bizler nefes alıp verdiğimiz sürece Cumhuriyet payidar kalacak. İstiklâl mücadelesinde üç buçuk yıl işgal altında kalmış bir şehrin insanları, biz İzmirliler, Cumhuriyetin değerini ve anlamını çok iyi biliyoruz” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı dolayısıyla özel bir meclis oturumu gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturuma Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin yanı sıra İzmir Kent Konseyi ve İzmir Gençlik ile Çocuk Belediyeleri meclis üyeleri de katılım sağladı. İstiklal Marşı ile başlayan meclis oturumunda ilk olarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyetin 10'uncu yılında yaptığı konuşmanın yer aldığı video gösterimi izleyicilere izletildi.

SOYER: CUMHURİYETİ BÖYLE KAZANDIK!
Sözlerine tarihi gece ile başlayan Başkan Soyer, “Tarih 28 Ekim 1923... Çankaya’da bir sonbahar akşamı... Masanın etrafında milletin vekilleri. Kurtuluş Savaşı’nı veren kahramanlar...  Gazi Mustafa Kemal’in zihninde “uygun zamanını bekleyen bir düşünce.” Ulu Önderimiz artık o düşünceyi hayata geçirmenin vaktinin geldiğinden emin. Yıllarca süren hazırlıklar, bağımsızlık için verilen destansı mücadele, her şey birazdan açıklayacağı o düşünce için... Derken bir anlık sessizlik... Masadaki herkes Gazi’ye bakıyor. Mustafa Kemal bu toprakların kaderini değiştiren şu sözleri söylüyor:  Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!” Ertesi gün... 29 Ekim’de yani bundan tam 100 yıl önce Millet Meclisi’nin duvarları “Yaşasın Cumhuriyet” nidalarıyla çınladı. Tam yüz yıl önce bugün, tam bu saatlerde Cumhuriyet’in tatlı güneşi bu topraklar üzerinde bir daha hiç batmamak üzere doğdu.  Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkanlığı için yapılan seçim oylamasına 158 mebus katıldı. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal, 158 oyun tamamını alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı seçildi. Onlarca yıl süren hazin savaşların, yokluğun, imkansızlığın içinde... Kurtuluş Destanı’nı yazan milletimiz, o destanı Cumhuriyetle mühürledi. Bu aziz vatanda, 100 yıldır üzerine bir an dahi gölge düşmeyen barış işte böyle filizlendi. Cumhuriyeti, biz böyle kazandık” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK BİR GURURLA KUTLUYORUZ
Duyduğu gururu dile getiren Soyer, “Yüzyıl sonra bugün yine bir Cumhuriyet meclisinde bir aradayız.  Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılını büyük bir gururla kutluyoruz. Bu özel oturumda Çocuk Belediyesi, Gençlik Belediyesi ve halkımızın oylarıyla seçilen İzmir Büyükşehir Belediyesinin değerli meclis üyeleriyle bir arada bulunmaktan duyduğum onuru kelimelerle tarif edemem. İşte bu resim Cumhuriyetin, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün resmidir. Ve bizler… Bugün bu resmin içerisinde bir yere sahipsek bunu yüzyıl önce bizim için canını feda eden, göğsünü mermilere siper eden ve bütün imkansızlıklar içinde Cumhuriyeti kuran atalarımıza borçluyuz. Başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal olmak üzere, her birinin aziz hatırası önünde saygı ve minnetle eğiliyorum. Size söz! Bizler nefes alıp verdiğimiz sürece Cumhuriyet payidar kalacak. İstiklâl mücadelesinde üç buçuk yıl işgal altında kalmış bir şehrin insanları, biz İzmirliler, Cumhuriyetin değerini ve anlamını çok iyi biliyoruz. Cumhuriyetin kuruluşu sadece bu topraklarda egemenliğin kayıtsız, şartsız milletin elinde olduğunu tüm dünyaya göstermekle kalmadı. İstiklâl mücadelesi sonucunda bağımsızlığını kazanan Türkiye Cumhuriyeti, tüm mazlum milletlere ilham kaynağı oldu. Etkisi kendi coğrafyasının çok ötesine ulaşan bu insanlık eserini 100. yılında anmamak hiçbir koşulda mümkün değildir. Cumhuriyet tarihte şiddet kullanılmadan gerçekleştirilen en büyük devrimdir” dedi.

MAZLUM MİLLETE ELİNİ UZATAN YİNE CUMHURİYETTİR
İsrail-Filistin savaşına da değinen Soyer, “Bugün Filistin’de ve dünyanın başka yerlerinde, mazlum milletlerin zor zamanında elini tutan yine Cumhuriyettir.Bu yüzden Cumhuriyetimizin 100. yaşını İzmir’de gururla, onurla hatırlıyoruz, anıyoruz, kutluyoruz.  Cumhuriyetimizin kazanımlarını ve değerlerini toplumu ayrıştırıcı şekilde tartışma konusu yapanlara şunu söylüyoruz… İyi ki istiklâl mücadelesinde Anadolu’nun dört bir yanından gelip omuz omuza vatanını savunan on binler var.  İyi ki Gaziantep'te, Şanlıurfa'da, Sakarya ovasında, İzmir’de bu vatan için canını feda edenler var. Onlar var ki, dünyanın mazlum halkları için umut var.  Onlar var ki, Cumhuriyet var! Yüz yaşındaki Cumhuriyetimiz bizler için üç büyük anlam taşıyor. Cumhuriyet, hakimiyetin kayıtsız şartsız milletimize ait olması demek. Cumhuriyetimiz, kadınların özgürleşmesi, kadın ve erkeğin eşit olması demek. Ve Cumhuriyet, ekonomik bağımsızlığımız demek. Bu büyük eseri yaşatmak için onu sadece bir gün anmakla yetinemeyiz. İzmir’de bu gayretle Cumhuriyetimizi her alanda güçlendirmek için somut adımlar atıyoruz” diye konuştu.

İZMİRLİLERİ KARAR MEKANİZMALARINA KATIYORUZ
Demokrasinin önemine vurgu yapan Soyer, “Hakimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olması bizim için yalnızca beş yılda bir sandığa gitmek değil.  Milletin koşulsuz hakimiyeti ancak yaşamın her anına sirayet etmiş bir demokrasiyle mümkün olabilir. Yaklaşık beş yıldır İzmir’i bu ilke ve ruhla yönetiyor, İzmirliler’in karar mekanizmalarına doğrudan katılabilmeleri için somut araçlar ve imkanlar yaratıyoruz. Bu imkanlar sadece oy verme hakkına sahip hemşerilerimizi değil, sandıkta söz hakkı olmayan çocukları, gençleri ve doğayı da kapsıyor. Çünkü demokrasi sadece sesi çok çıkanlara değil, herkese aittir. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.  İzmir’in Çocuk Belediyesi’ni ve Gençlik Belediyesi’ni işte bu nedenle kurduk.  İşte bu yüzden Kent Konseyimiz ve içindeki meclisler bizim yol göstericimiz.  İzmir’in her bir muhtarı bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en değerli rehberleri. Cumhuriyet uygarlığımızın ana taşıyıcılarından biri kadınlar. Kadınlar ve erkekler arasındaki eşitliğe toplumsal iş bölümünün her alanında ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü kadınların eşit olmadığı sistemler er yada geç çökmeye, kadınların haklarını gözetmeyen toplumlar ise eninde sonunda dağılmaya mahkumdur.   İzmir’in kadınlarının önündeki tüm engelleri kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Onların haklı eşitlik talebinin üzerine titriyoruz” ifadelerini kullandı.

HALKIN SESİ, HAKKIN SESİDİR
Vatandaşların görüşlerinin öneminin altını çizen Soyer, “Nihayetinde Cumhuriyet, bir iktisadi bağımsızlık seferberliğidir. Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti inşa etmek için iki temel strateji tasarladı. Birincisi kurtuluş, ikincisi ise kuruluş stratejisi. Kuruluşa yani iktisadi bağımsızlığa giden yolu İzmir’de, İktisat Kongresi’nde ülkenin her bölgesinden gelen çiftçiler, işçiler, sanayici ve tüccarlarla birlikte belirledi. Yaşadığı çağın tartışmasız en güçlü liderinin ortak akla ve ortak vicdana gösterdiği teveccüh, bana göre bu tarihi hadiselerden günümüze süzülüp gelen en büyük mirastır. İzmir İktisat Kongresi açılışında Atatürk’ün ifade ettiği şu sözler “tekliğin hüküm sürdüğü” bu zor süreçte yönümüzü bulabilmek için ne kadar da kıymetli: “Arkadaşlar, sizler doğrudan doğruya milletimizi oluşturan halk sınıflarının içinden geliyorsunuz. Bunun için memleketimizin, milletimizin halini, ihtiyacını ve milletimizin emellerini, üzüntülerini herkesten daha iyi biliyorsunuz. Sizin söyleyeceğiniz sözler; doğrudan doğruya halkın dilinden söylenmiş gibi kabul olunur. Bu, en büyük doğrudur.  Halkın sesi, hakkın sesidir” dedi.

İLELEBET YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ
İktisat Kongresini hatırlatan Başkan Soyer, “Geçtiğimiz Mart ayında Cumhuriyetin iktisadi ayağını oluşturan bu mirasa sahip çıkmanın gururunu yaşadık. Sekiz ay süren uzun bir hazırlık sürecinin ardından 15-21 Mart’ta İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde bir araya geldik. Bugünün çiftçileri, işçileri, sanayici ve tüccarlarıyla Geleceğin Türkiyesi’nin iktisadi ufkuyla ilgili önemli kararlar aldık. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz… Gelecek beklenmez, inşa edilir. Çocuk Belediyemizin ve Gençlik Belediyemizin çok değerli üyeleri,  geleceği inşa edecek olan sizlersiniz. Bu şehir daha iyi bir geleceği kurmak için sizlere güveniyor. Kaderinizi tayin etmek için size söyleneni yapmakla veya oy vereceğiniz günleri beklemekle yetinmeyin. Daima hayatın içinde olun.  Bırakın sesiniz işitilsin ve renkleriniz görünsün. Gelecek sizin iradenizle şekillensin… Ben, bu görevi sürdürdüğüm sürece, sizlerin önündeki engelleri kaldırmak ve imkanlarınızı artırmak için var gücümle çalışmaya devam edeceğim.  Bugün sizlerle birlikte olmak çok büyük bir onur. Bu mecliste mensubu olduğumuz siyasi partiler ve halkımız kadar Cumhuriyetimizi de temsil ediyoruz. Cumhuriyet halkımızın bize emanetidir.  Cumhuriyet hukukun üstünlüğüdür. Kadınların özgürlük güvencesidir. Hepimizin yaşam biçimine saygıdır. Fırsat eşitliğidir. Cumhuriyet bugün tüm dünyada en çok ihtiyacımız olan kavramdır. “Yurtta barış, dünyada barış!” demektir. Cumhuriyet, uygarlıklar kuran bir toplum olmaktır. Geçmişin ruhunu anlamak ve geleceğin ruhuna yön vermektir. Bizi birbirimizden ayıran sebeplerden çok bizi birleştiren değerlerimiz var.  Cumhuriyet bu değerleri korumaktır. Onları hiçbir taviz vermeden yaşatmaktır. Bunu 86 milyon el ele, omuz omuza, büyük bir coşku ve kararlılıkla başaracağız. Bu büyük ihtiyaç, çok namüsait bir mahiyette ortaya çıkmış olabilir. Bizlerin kutuplaşmasından medet umanlar olabilir.  Bunların hiçbiri bizi yıldıramaz. Hiç kimse bizi yüz yıllık Cumhuriyet yolculuğundan geri döndüremez.  Cumhuriyetin 100. yılına ulaştığımız bugünde, Türkiye tarihinde ilk defa bir şehrin Çocuk, Gençlik ve Büyükşehir Belediye meclisleri bir arada toplandık.  Bu büyük meclis bizatihi Cumhuriyetimizin en büyük teminatıdır. Onu kutlamak ve yaşatmak için atabileceğimiz en güçlü adımdır. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bize bugünü armağan eden atalarımızın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Yaşasın demokrasi ve barış. İlelebet yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!” ifadelerini kullandı.

AYDIN: ASLA VEZGEÇMEYECEĞİZ
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Hepimize göre Cumhuriyet farklı anlamlar içerse de aslında hepimiz için içinde yaşadığımız süreçtir. Cumhuriyet kadınların varlığı, özgürlük eşitlik demek. Cumhuriyet hukuk ve adalet demektir. Cumhuriyet zayıf ama haklı olanların en güçlü durumda olmasını isteyenlerin yönetim biçimi. Cumhuriyet Büyük Atatürk demek. Cumhuriyet ilelebet payidar kalacak ve bizler temsil ettiği değerlerden asla vazgeçmeyeceğiz. Yaşasın Cumhuriyeti” dedi.

HIZAL:HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'ncü yıl dönümünde  İzBB Meclis Üyesi olmanın onurunu sizlerle paylaşmak isterim. Cumhuriyet bundan 100 yıl önce Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından bütün zor koşullara rağmen ilan edildi ve bizlere armağan edildi.Cumhuriyetin ne demek olduğunu ben bu salona girdiğimde net olarak gördüm. Bu Cumhuriyet bizlere, sizlere emanet edildi. Çocuk, genç, yaşlı, kadın ayrımı yapılmaksızın Cumhuriyetimiz 2'nci 3'ncü yüzyıllara taşımak için hep birlikte mücadele edeceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

SEVİNÇ: ATAM NE SENDEN VAZGEÇERİZ, NE ESERLERİNDEN
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, "Cumhuriyetimiz kurup bizlere emanet eden Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarını saygı e minnetle anıyorum. Atam ne senden vazgeçeriz, ne eserlerinden. Bu topraklarda özgürce ve kardeşçe yaşamanın teminatı olan Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'ncü yılı kutlu olsun" diye konuştu.

UMUTLU: HEYECANI YAŞIYORUZ
MHP Grup Başkanvekili Cüneyt Umutlu "Bugün büyük TÜrk Milleti olarak 100'ncü kurtuluş yıldönümünün keyfini ve heyecanını yaşıyoruz. Bundan 100 yıl önce TÜrk milletinin bağrından çıkmış Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları büyük bedeller ödeyerek ilan ettiği Cumhuriyetimizin sonsuza kadar devam edeceğine yürekten inanıyoruz" dedi.

KÖKKILINÇ:BİR KEZ DAHA İLAN ETMEYİ GÖREV SAYIYIOR
Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, “Hepimiz biliyoruz ki Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlığa ulaşma hedefi ancak kuşaktan kuşağa devirle gerçekleşecektir. Cumhuriyet 100 yıllık yolculuğunda yurdumuza uğramış yolcu değildir. Ülkemizin tüm bireylerinin aşkla bağlı olduğu temel bir  ilkedir. Sonsuza kadar sadakat ile bağlı bulunduğumuz Cumhuriyetimizle birlikte toplum için iyiyi sürdüreceğimizi bir kez daha ilan etmeyi görev sayıyoruz” ifadelerini kullandı.

DEMİR: NİCE 100 YILLAR GÖRECEKTİR
İlk olarak kürsüye çıkan Çocuk Meclisi sözcüsü Cemal Yağız Demir, "Cumhuriyet bağımsızlık eşitlik ve özgürlük demektir. Atamızın ilmek ilmek dokuduğu Cumhuriyetimiz nice 100 yıllar görecektir. Ben Cumhuriyetimizin bir çocuğu olarak 2'nci Yüzyıldan beklentiler içindeyim. Nüfusun çoğunun asgari ücretle geçinmediği, çocuklar arasında eşitsizlik olmadığı, kız çocuklarının zorla evlendirilmediği, kadınların annelerin öldürülmedi... Çocukların park ve bahçelerde güvenle oynayabildiği. Bizlerin Atatürk ilçe ve inkılapları çerçevesinde eğitim aldığı bir ikinci yüzyıl istiyorum. Sizce çok mu şey istiyorum?" dedi.

BOZDAĞ: ÖTELENEN GENÇ OLMAK İSTEMİYORUM
Gençlik Belediye Başkanı Kaan Bozdağ ise "Gençlik belediyesi olarak özel bir metin hazırladık ancak bunu burada okursam kendimi gençliğime, düşüncelime ihanet edeceğime düşünüyorum. Devlet üniversitesinde devletine ailesine Laik bir evlat olmak için yaşarken, 22 gün yaşadığı Aydın'da ihmalsizlikler yüzünden hayatını kaybetti. Türkiye Cumhuriyeti 100 yıldır yaşıyor, ilelebet payidar kalacak. Ancak bu olurken, Cumhuriyet var oldukça biz bunun altını ne kadar doldurabiliyoruz, bizim önümüze sunulan yol ne kadar keşişiyor. Bizden önceki kuşaklar aramızda, bizden önceki büyükler aramızda.  Büyüklerimiz bir şeyi değiştirme imkanı vardı ellerindeki makamlar nedeniyle ancak ben bunu gerçekleştirebildiklerini düşünmüyorum. Bize emanet edilen Cumhuriyetin üzerinde 1 taş üstüne 1 taş koyabildik mi? Ben pek bir şey yapabildiğimizi düşünmüyorum. Gençleri siyasete çağrııyrosunuz, gençlere yarının sözünü veriyorsunuz ancak gençler bugün de varlar.Bunun kıymetini hepinizin bildiğini çok iyi biliyorum.Sadece ve sadece yarına ötelenen bir genç olmak istemiyorum. Bugünün ortağı olarak bir şeyler ifade etmek istedim. Cumhuriyet 100 yıldır sapasağlam ayakta. 100 yılda çok iyi bir sınav vermedik ancak bundan sonraki süreç için aynı tabloyu göremiyorum. Gençler her zaman Cumhuriyet'in emanetçileridir" ifadelerini kullandı.

KAPLAN: GENÇLERİN SESİ KISILMAYACAK
Gençlik Meclisi Başkanı ismail Talat Kaplan, "Cumhuriyet ve demokrasi bu topraklarının verdiği mücadelenin sonuçlarından en somut olanı. Cumhuriyetimizin bir yansıması gençliktir, gençliktedir. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK VE SİLAH arkadaşlarını özlemle anıyorum. Biz Atatürk'ün öğrettiği gibi bir kurtarıcı beklemeyeceğiz. Hepimiz doğal liderler olacağız ve topraklardaki demokrasiyi yüceltmek için hep birlikte mücadele vereceğiz. İlk kurşunun atıldığı İzmir için Cumhuriyetin önemi tartışılamaz.Atatürk gençlere Cumhuriyeti sadece emanet etmedi, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine getirme görevini de verdi.  Gençlerin güçlendiği türkiye'de barınma, yurt, beslenme bir sorun olmaktan çıkacak. Gençlerin sesi kesilmeyecek" dedi.

ÖZKARA: ERKEKLE KADINI EŞİTLEYEN DEVRİMDİR
Kadın Meclisi Başkanı Canan Aydemir Özkara, “Yüzyıllardır sömürülmüş savaşta yenilmiş, işgal edilmiş bir ulusu yokluktan varlığa getiren devrimin ismidir Cumhuriyet. 20'inci yüzyılının en büyük devrimi Cumhuriyet devrimidir. Bütün devrimlerin yanına koyan, kadınları erkekle eşitleyen devrimin adıdır Cumhuriyet. Dünya genelinden bu yana, hükümlerin pratikte yer bulmadığını görmekteyiz.Bunun bir örneği de İstanbul  Sözleşmesi'nden çıkılmalıdır. Her geçen gün artan kadına yönelik şiddet haberleri ile sarsılıyoruz. Kadın toplumsal hayattan, eşit eğitim alma fırsatından gittikçe uzaklaştırılıyor. Yoksulluk ve savaş önce kadınları buluyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği doğumla başlar ölüme kadar devam eder” diye konuştu.