GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Mayıs 2017 Cuma 09:38

Büyükşehir'den ekmek harekatı: Yarı fiyatına...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kent Ekmek Fabrikası’nda ürettiği 250 gramlık ekmeği 60 kuruştan satmaya başladı. Daha önce 300 gram ekmeği 75 kuruştan satışa sunan Büyükşehir, böylece yüzde 4’lük indirim yapmış oldu.

Dar gelirli ailelere ucuz, kaliteli ve hijyenik ekmek ulaştırmak için kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Ekmek Fabrikası, 75 kuruştan satışa sunduğu 300 gram ekmeğin gramajını 250 grama, fiyatını da 60 kuruşa düşürdü. Bu yeni düzenlemeyle Kent Ekmek Fabrikası’nda üretilen ekmeklerin fiyatında yüzde 4 indirime gidilmiş oldu. İzmir Fırıncılar Odası'nın Ocak ayında İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Gıda Komisyonu'na yaptığı başvurunun kabul edilmesi üzerine, kentte 250 gram ekmeğin fiyatı, 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere 1 TL’den 1,25 TL’ye yükseltilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı boyunca satışa sunulan 300 gramlık pide fiyatına bu yıl da zam yapmadı. Ramazan pideleri geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine Kent Ekmek büfelerinde 1 TL.’den satışa sunulacak.

İzmir’de her gün 50 adet Kent Ekmek Büfesi aracılığıyla, üretiminde hiçbir katkı maddesi kullanılmayan ve el değmeden üretilen 50 bin civarında ekmek satılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli’deki Kent Ekmek Fabrikası’nda ayrıca glütensiz ekmek de üretiliyor. Bu ekmekler sadece İzmir’de değil, 74 şehirdeki çölyak ve fenilketonüri hastaları için de umut oluyor. İthali 9 ile 15 lira arasında olan bu özel ekmekleri sadece 1.5 liradan satışa sunan Büyükşehir, kargoyla ülke genelindeki tam bin 200 noktaya ulaştırıyor.

GÖNÜL RAHATLIĞI İLE YİYEBİLİRSİNZ
2009 yılında açılan Kent Ekmek Fabrikası, hizmet vermeye başladığı ilk günden bu yana üstün teknolojik donanımı ve üretiminden kasalanma ve satışına kadar uyguladığı hijyen kuralları ile öne çıkıyor. El değmeden üretilen ve tüketiciye kadar aynı şekilde ulaştırılan ekmekler, 12 ay içinde biyolojik çözünürlüğe uğrayıp yok olan “çevre dostu” poşetlere konuyor. Ekmeklerin taşındığı polietilen birinci sınıf plastik kasalar, gün aşırı otomatik makinede yapılan dezenfektanlı yıkama işleminden geçiriliyor. Ekmeğin taşınmasında kullanılan üstü kapalı araçların içi ve dışı da her gün dezenfektanla yıkanıyor.

BELEDİYE BEDAVA DA SATABİLİR!

Öte yandan belediyenin yeni tarifesinin ardından İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu. Sırtı sektörün karşılaştığı zor şartları ifade ederken, “Belediyeyle biz yarışamayız. Bedava da satabilir. Biz belediye değil şahısız. Bizim artışlarımız belli zaten. Unumuzda yüzde 26, mayamızda yüzde 120 elektriğimizde yüzde 47, suda yüzde 57, işçilikte yüzde 78 artışımız var.  Zaten 3 sene zam yapmadık. Bekledik ve bıçak kemiğe dayandı mecbur kaldık” dedi.

SORUNU BELEDİYEYLE ÇÖZERİZ!

Sırtı ayrıca belediyenin ekmekte indirime gitmesi için Rekabet Kurulu’na başvurmayacaklarını da belirtirken, “Belediyemizle bir sıkıntımız yok. Biz bu sorunu belediyeyle çözeriz. Başkanımızla görüşürüz. Belediye halka hizmet vermek istiyor tabi. Çünkü 60 kuruşa ekmek mal etmek mümkün değil. Dediğimi gibi biz de mecbur kaldık. Kim zam yapmak ister? Bizim 3 senedir her şeyimize yüzde 41 zam geldi. Biz yüzde 25 zam yaptık. O da tavan fiyatı” açıklamasını yaptı.

KAYIT DIŞINA BİR ÇARE BULAMADILAR

Sektörün en büyük sıkıntısının kayıt dışı ekmekler olduğunu vurgulayan Sırtı, “Bizim sıkıntılarımız belli. Dışardan gelen ekmek, sokak aralarında cam önlerinde satılan ekmekler, kayıt dışı olan 300 bin tane ekmek geliyor. Pazar yerlerinde satıyorlar.  Manisa, Salihli, Alaşehir’den geliyor. Bunlara bir çare bulamadılar. Geçen sene Manisa’nın Yunusemre İlçesi’nde adamın ağırında 12 bin ekmek çıktı. Hayvan yemi katarak 5-6 sene insanlarımıza yedirdiler. Hal böyle olduğu halde dışardan gelen ekmekler bizi rencide ediyor” dedi.