GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
20 Eylül 2024 Cuma 13:21

Büyükşehir'den 'Harmandalı' kararı: Durdurma yok, dökmeye devam!

Yıllardır İzmir’in çöpünün döküldüğü Harmandalı alanının kapatılması beklenirken, sürpriz bir kararla söz konusu yerde kapasite artışına gidilmesi kararlaştırıldı. Vatandaşların bu karar üzerine Harmandalı’da büyük bir eylem yapacağı öğrenildi.

EGEDESONSÖZ - 1992 yılından bu yana İzmir’in çöplerinin döküldüğü Harmandalı ile ilgili sürpriz bir gelişme oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni katı atık bertaraf tesisi yapmak için belirlediği yerler konusunda tepkiyle karşılaşınca, kapasite artışına gitme kararı aldı. Büyükşehir Belediyesi, bölgede orman vasfında bulunan arazinin mevcut çöp depolama alanına eklenerek, buraya çöp dökme işleminin devam etmesini kararlaştırdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni 15 yıl yöneten Aziz Kocaoğlu döneminde Torbalı Taşkesik bölgesine yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi, bölge halkının itirazları sonucu yapılamamıştı. Daha sonra Yamanlar’da tespit edilen yerde olması planlanan tesisten de vazgeçildi. Son olarak Menderes’in Çakaltepe ile Gölova bölgesindeki tesisler de yoğun kamuoyu baskısı nedeniyle gündemden düşürüldü. Bu durumda çözüm üretilemezken, Harmandalı Çöp Depolama alanının genişletilmesi, kapasite artışına gidilmesi kararı alındı.

İzmir Büyükşehir’in bu kararı, bölge halkını ve çevrecileri ayaklandırdı. Bölge sakinlerinin bugün Harmandalı‘da büyük bir eylem gerçekleştireceği, bu karardan vazgeçmesinin isteneceği öğrenildi.