GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Aralık 2017 Cuma 14:58

Büyükşehir'den Basmane Çukuru hamlesi... O karara itiraz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Basmane Çukuru’nun olduğu bölgeyi kapsayan alanı ilgilendiren idare mahkemesinin iptal kararına itiraz etti. Büyükşehir, mahkeme sonucunu bölge idareye taşıdı.

EGEDESONSÖZ- Kamuoyunda “Basmane Çukuru” olarak bilinen Konak’taki dev araziyle ilgili mahkeme süreci devam ediyor.  Güçbirliği Holding’in borçlarına karşılık TMFS’nin el koyduğu, daha sonra da satışa çıkarttığı çukur alanın ihalesini 80 milyon dolara Folkart A.Ş’nin de içinde bulunduğu konsorsiyum satın almıştı. Bölgede inşaatına başlanacak projenin görselleri kamuoyuyla paylaşılmış, bazı kesimlerin de tepkisine neden olunca revizyona gidilmişti. Folkart tarafından arazide çalışmalar yapılırken İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur ve arkadaşları dava açmış geçtiğimiz haftalarda mahkeme de planları iptal etmişti.

İzmir 5. İdare Mahkemesi, açılan dava sonrasında Konak Belediyesi’nin 2013 yılında meclisten geçirerek onayladığı, 2016 yılında şirketin belediyeden aldığı “imar durum belgesini” inceleyerek bölgenin planlarını iptal etti. İptal gerekçesinde ise, projenin bölgeye yük getirdiği, ulaşımı etkilediği, trafik düzenini bozacağı ve yüksek yoğunluklu yapının kentin siluetini etkileyeceği vurgulandı.

Basmane Çukuru’na yapılacak proje mahkeme kararı sonrasında durdurulurken itiraz ve yargı süreci nedeniyle projenin en az 5 ay gecikeceği dile getirildi. Folkart A.Ş yetkilileri ise şimdiye kadar yaptıkları çalışmaların güvenliğini sağlayıp bölgedeki iş makinalarını geri çekti.

GEREKÇELER SIRALANDI
Doğrudan plan iptal olduğu için muhatabı konumunda olan İzmir Büyükşehir Belediyesi günlerdir yaptıkları çalışmaları tamamladı. Hukukçular ve imar bürokratlarından oluşan ekip hazırlanan raporlara bilirkişi ve uzman görüşleri de ekledi. Dosya, bölge idare mahkemesine gönderilirken iptal kararının iptal edilmesi istendi. Büyükşehir, projenin yapımında kamu yararının bulunduğuna da vurgu yaptı.  Belediyenin arsa payından kaynaklı yüzde 30 hakkının bulunduğu, bunun da yapılacak projede kendilerine ayrılacağı ilkesi üzerinde duruldu. Yıllardır boş, çukur halde duran arazinin yeni projeyle bölgeye katacağı değerin de altı çizildi. Ayrıca, idare mahkemesinin aldığı ilk iptal kararının da teknik olarak eksikliğine dikkat çekildi.

Öte yandan, Folkart kamuoyunda bazı kesimlerin tepkisine neden olan 267 katlı bina için de yeni proje çizdirdi. Dünya mimarisinden alınan örnekler sonucunda yüksekliğin büyük oranda düşürüldüğü belirtilirken yeni projenin yeşili bol, yoğunluğu az olacağı vurgulandı. Son rötuşları yapılan yeni projenin görsellerinin önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.