GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Temmuz 2024 Cumartesi 18:12

Büyükşehir'den 9 maddelik açıklama... İtfaiyedeki iddialara ne dendi?

İzmir İtfaiyesi’nde yangın operasyonlarında çalışan Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Delegesi Ali Sinan Batmaz'ın itfaiye emekçilerinin yaşadığı iddia edilen sorunlara ilişkin olarak yaptığı açıklamaya İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yanıt geldi. 9 maddede yapılan açıklamada iddialar yalanlandı.

EGEDESONSÖZ- İzmir İtfaiyesi’nde yangın operasyonlarında çalışan Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Delegesi Ali Sinan Batmaz, itfaiyecilerin yaşadığı iddia edilen sorunlara ilişkin olarak açıklamalarda bulunmuştu.

İddialara ilişkin olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi açıklama yayınladı. Açıklamada iddialara yanıt verildi.

Açıklamada şunlara yer verildi:

ATEŞ SAVAŞÇILARI DERT KÜPÜ: AÇLIKTAN, SUSUZLUKTAN BAYILAN İTFAİYE ERLERİ!

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1-Açlıktan ve susuzluktan bayılan itfaiye erleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından itfaiyede çalışan tüm memur,  sözleşmeli memur, işçi, şirket çalışanlarına sosyal haklarından doğan 3 öğün yemeği yasal düzenleme çerçevesinde verilmektedir.

Yeni düzenleme ile ”Görev ve çalışma şartlarının gerektirdiği koşullara bağlı olarak mutat yemek saatlerinde kurumlarınca sağlanan yemek hizmetinden istifade edemeyen personele ve bunlarla birlikte çalışmaya iştirak eden diğer personele birinci fıkrada belirtilen öğün sayısınca kumanya yardımı belediyece verilebilir” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatı içinde 2014 yılında kurulan Arama Kurtarma ve Afet İşleri Müdürlüğü olarak afetlerin ilk 72 saatinde afette çalışan personelin barınma ve beslenme hizmeti (kumanya) tarafımızdan yapılmaktadır. 2014 yılından bu yana kumanya hizmeti öğün harici 4 saati geçen yangınlar, sel su baskınları, orman yangınları, deprem, heyelan gibi uzun çalışma saatleri dilimlerinde kurumumuzca karşılanmaktadır. Hatta süre sınırına bakmadan hem kumanya hem ihtiyaçlar her daim karşılanmaktadır.  Su ihtiyacı ise İtfaiye Yangın Müdahale Şube Müdürlüğü tarafından sağlanır.

Olayın durum ve büyüklüğüne göre İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi yiyecek planlamasına ilave olarak Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığından kumanya-beslenme desteği almaktadır.

Tüm bu işlemler tutanaklarla kayıt altına alınmaktadır.

Yangınlarda çalışan personele kumanyaları ulaştırılmakta, sadece zaman zaman özellikle dağınık ve geniş alanda çalışma gerektiren arazi yangınlarında kumanya ulaştırmakta gecikmeler yaşanabilmektedir. Ayrıca İlçe Belediye Başkanlıkları tarafından da orman yangınlarında kumanya desteği verilmekte olup, bazı olaylarda kumanya fazlalığı yaşanmaktadır.

2-Personel eksikliği, şoförlerin yangına müdahil olması

Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın son çıkardığı Belediyelerdeki İtfaiye Teşkilatlarının çalışma usul ve esaslarını belirleyen yeni yönetmeliği göre itfaiye erlerinin görevleri arasında yangın söndürme gibi araç kullanma da vardır. Buna göre memurluk yapan itfaiye eri hem yangın söndürme personeli hem de araç şoförü olarak görevlendirilir.          

İtfaiye teşkilatının yürürlükteki mevzuata göre norm kadro sayısı 1580 olmalıdır. Ancak mevcut durumda itfaiye teşkilatımızda 681 memur itfaiye personeli bulunmaktadır. Bu eksikliğin tamamlanması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kurumumuza memur alım onayı vermesi gerekmektedir.  Bakanlıktan 100 itfaiye eri alımı için onay talep edilmiş ancak bakanlık sadece 50 kişilik onay vermiştir. Önceden boş olan kadrolarla birleştirilerek bu kontenjana alım yapılmıştır. Ancak teşkilatın eksik çalışmasını bir nebze önleyebilmek adına geri hizmet ve benzeri kadrolara belediyemiz şirketlerinden personel alınmıştır. Bu şekilde son dönemde 225 personel istihdamı sağlanmıştır. Bu arada diğer daire başkanlıklarından ve diğer illerden gelenler ve İzelman’dan geçen şoförler ile birlikte toplamda 295 kişilik personel istihdamı sağlanmıştır.

İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda toplam itfaiye hizmetlerinin yürütülmesinde 1462 kişi çalışmaktadır. Memur personel alım talepleri İnsan Kaynakları üzerinden Çevre Şehircilik Bakanlığına yazılarak yapılmaktadır.

3-Personel izinleri,

Senelik izinler ile ilgili planlamalar yıl başından önce yapılır, yaz ve kış izin sistemi kullanılmaktadır. Mazeret izinleri ise dilekçeleri iletildiğinde karşılanmaya çalışılmaktadır. İtfaiye Daire Başkanlığı makamına sunulan hiçbir izin talebi geri çevrilmemiştir. 

4-İtfaiye Hizmet Binaları,

İtfaiye Hizmet Binaları ile ilgili işlemler İtfaiye Dairesi Başkanlığı altında Planlama ve Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Müdürlük tarafından itfaiye binalarımızın yapısal durumları, hizmet binalarımızın kamulaştırılması, tapularının alınması gibi hizmetler yürütülmekte, aynı zamanda bina tadilat hizmetlerinin yapılmasını sağlayan teknik bir ekip ile desteklenmektedir. Bunun yanında Organize Sanayi Bölgeleri ile yaptığımız protokoller ile birlikte belediye bütçemizden 1 lira çıkmadan yeni hizmet binaları kazandırılmıştır. Alosbi, İtob, Pancar, Kosbi binaları teslim edilmiştir. Belediyemiz tarafından Çeşme Dalyan, Torbalı Ayrancılar yapılmıştır. İZBAŞ, Kemalpaşa Bağyurdu ve İAOSB ile protokol imzalanmıştır. Yeni bir hizmet binası kazandırılması yönünde İAOSB Müdürlüğü temel atma töreni 9 Temmuz saat 10.00’da yapılacaktır.

Hizmet binalarının kazandırılması için 3 aşama gereklidir.

  1. Belediye Hizmet Alanının bulunması, tapunun alınması,
  2. Hizmet binasının projesinin Etüt Proje Dairesi Başkanlığı tarafından çizilmesi,
  3. Yapı işleri Dairesi Başkanlığının ihaleye çıkmasıdır.

5-Eğitimler

İtfaiye hizmetlerinin kaliteli yürütülmesi için hizmet içi eğitimler devamlı yapılmakta olup, yapılan suçlamalar gerçekçi değildir.

6-Depremde İtfaiye Personeli yetersizliği,

İzmir İtfaiyesi olarak 30 Ekim İzmir depreminden başarı ile çıkmış, birçok vatandaşımızı ilk dakikalardan itibaren kurtarmış, teknik donanım bakımından örnek itfaiyeler arasında yer almaktayız. 6 Şubat depreminde ise Osmaniye’den, Kahramanmaraş’a ve İskenderun’a kadar etkin rol üstlenmiştir.

7-Araçların kaskosu yok, kaza sonrası masraflar şoförlere rücu ediliyor iddiası

İzmir İtfaiyesi bünyesinde 292 araç bulunmaktadır. Araçlarımızın itfaiye aracı olması, farklı nitelikte olması (Arazöz, Kurtarma aracı, Merdiven, Aks vb), içerisindeki donanımların çok yüksek nitelikte olması, teklilerin maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle kaskoların sigorta şirketleri tarafından yapılması ile ilgili girişimler sonuçsuz kalmıştır. Bununla ilgili çalışmalar ve girişimler devam edecektir.

8-İtfaiye eri, aynı zamanda TÜM BEL-SEN Delegesi Ali Sinan Batmaz tarafından Egedesonsöz internet gazetesine verilen söyleşi, memur vakarına yakışmayan ve 657 Devlet Memurları kanuna uygun olmayan bir davranış olarak değerlendirilmiştir. Söz konusu hareket “Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek” kapsamında değerlendirilmiştir. Ayrıca yangın yerinde herhangi bir görevi olmamasına rağmen açıklama yapmasından dolayı kendisi hakkında yasal işlemler hemen başlatılarak, teftiş kuruluna sevki sağlanacaktır.

Açıklamanın aynı zamanda Tüm Bel-Sen’in İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a karşı bir algı oluşturmak adına kasıtlı olarak yapıldığı düşünülmektedir. Kamuoyu gözünde belediye başkanının itibarını düşürmeyi amaçlayan, kasıtlı, çarpıtılmış, gerçeklerle ilgisi olmayan bir beyanat verildiği anlaşılmaktadır.

9-Cemil Tugay’ın itfaiye personeli ile ilgilenmediğine dair iddia,

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay, özellikle 29 Haziran günü 21 noktada yaşanan orman yangınlarını yakinen takip etmiş, kurum içi araçların sevkiyatı ve benzeri konularda operasyonu yönetmiş, diğer illerin desteği için ilgili belediye başkanlarımızla temaslar kurmuş, Selçuk’taki yangın alanında Orman Bakanı ve İzmir Valisi ile birlikte istişarelerde bulunmuştur.

Yangın alanını ziyareti sırasında daire başkanı, bölge yangın amiri ve çavuşu ile temas etmiş, işlemlere ve ihtiyaçlarına dair bilgi almıştır. Yangın alanındaki tüm personeli görebilmesi elbette mümkün değildir.

Ayrıca olayın akışından,  haberdeki demeç veren kişinin yanlış bilgi verdiği net olarak çıkmaktadır. Cemil Tugay 29 Haziran gece yarısına yakın saatlerde yangın alanında olup, bakan ve vali ile birlikte bir araya gelmiştir.  Otelde kahvaltı ediyor olduğu  gerçek değildir.  Olay yerine de yine bir başka yangın alanını inceleyerek gelmiştir.

Bunun yanı sıra ilgili Genel Sekreter Yardımcısı da farklı saat dilimlerinde yangın alanlarında arkadaşlarımızın yanında bulunmuştur