GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Ağustos 2024 Çarşamba 17:45

Büyükşehir'deki memur krizinde mutlu son: Anlaşma tamam!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, TÜM BEL– SEN İzmir Şubesi ile 6 bin 150 memur ve sözleşmeli memuru kapsayan toplu iş sözleşmesini imzaladı. Sözleşme kapsamında 17 bin TL Sosyal Denge Tazminatı’nda uzlaşma sağlanırken çalışan anneler için özel sosyal hak sağlandı.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) İzmir Şubesi’nde örgütlü memur ve sözleşmeli memurlar arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü ve İZSU Genel Müdürlüğü’nde görevli 6 bin 150 memur ve sözleşmeli memuru kapsayan sözleşmede, 4 ayı aşkın süredir devam eden müzakere sürecinin ardından mutabakata varıldı. Toplu İş Sözleşmesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın İzmir Sanat’taki makamında imzalandı. İmza törenine Başkan Dr. Cemil Tugay’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, TÜM BEL -SEN İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, TİS ve Hukuk Sekreteri Emine Dikme ve TÜM BEL-SEN temsilcileri katıldı.

TÜM YEREL-SEN'DEN TİS TEPKİSİ: YETKİLİ AMA ETKİSİZ SENDİKA

SÖZLEŞMEDE NELER VAR?
Taraflar 17 bin TL'lik sosyal denge tazminatında anlaştı. Ayrıca 21 aylık sözleşmede önceki toplu iş sözleşmesinde yer alan sosyal haklar (regl, babalık izni, sosyal tesislerden indirimli ve ücretsiz yararlanma, Arabalı vapurdan yararlanma, mobbing kurulu gibi birçok özlük, sosyal ve demokratik haklar) olduğu gibi korunacak.

Mevcut kazanılmış tüm sosyal haklarının devam edeceği sözleşmeye, 10 yaş altı çocuk sahibi annelerin çalışma saatleriyle ilgili düzenleme kararı alındı. Yeni sosyal hakla 10 yaş altı çocuğu olan kadın çalışanlar, mesaiye sabah bir saat geç gelip akşam 1 saat erken çıkabilecek.

Aynı zamanda, toplu iş sözleşmesinde olarak yer almamakla birlikte, Ocak ayında enflasyon zammı yansıtılacağı da sözlü olarak taahhüt ediliyor.  Ayrıca, görevden uzaklaştırılan memurların sözleşmenin imzalanacağı göreve döneceği belirtiliyor. 

İmzaların atılmasının ardından Tüm Bel Sen yetkililerinin talebi üzerine Başkan Tugay, Toplu İş Sözleşmesi sürecinde görevden uzaklaştırılan memur ve sözleşmeli memurların görevlerine geri dönüşleriyle ilgili imzalı olur  verdi. Uzaklaştırılan memurların görevlerine dönme süreçleri hızlandırıldı.

MECLİSTE AÇIKLAMA: UZLAŞIYA VARDIĞIMIZ İÇİN MUTLUYUZ
Meclis toplantısında imzalanan TİS ile ilgili bilgi veren Bakan Tugay "Memurlarımız ile TİS’i imzaladık. Bir uzlaşma ve anlaşma ile sonuçlandı. Ben bu süreçte yaşadığımız bazı olumsuzluklar nedeniyle herhangi bir özel bir kötü duygu içinde değilim. Bunlar demokratik süreçlerdir. İnsanlar hak talep eder. Onlara karşı biz de farklı şeyi savunabiliriz. Ancak burası aile ortamıdır. Bizler sizlerle birlikte kentimizi en iyi hizmet eder hale getirmek için mücadele ediyoruz. Bu sözlerimiz samimi bir sözdür. Bu süreçte uzlaşıya vardığımız için biz de mutluyuz. Önümüzdeki dönem tüm gayretimiz ile şehrimize hizmet etiği bir dönem olsun." dedi.

SENDİKADAN BİLGİLENDİRME MESAJI
Sözleşmenin imzalandığı büyükşehir emekçilerine atılan mesajla duyuruldu. 

Atılan mesaj şu şekilde:

Merhaba değerli arkadaşlar bugün şube meclisinde yaptığımız toplantı sonucu ve işyerlerinden gelen talepler doğrultusunda öncelikle açığa alınan arkadaşlarımızın 15 Ağustos 2024 Perşembe günü görevine başlatılması, 17.000 TL sosyal denge tazminatı, daha önceki toplu sözleşmelerde kazanmış olduğumuz sosyal haklarımıza ilaveten 10 yaş ve altında çocuğu bulunan çalışanların iş yerine sabah 1 saat geç gelmesi, akşam 1 saat erken çıkması ve koruma güvenlik memurlarının aldığı maktu mesai %100 olarak  ödenmesi eklenerek ve 1 Nisan 2024 ile 31 Aralık 2025 tarihine kadar geçerli olmak üzere imzalanması konusunda Yürütme kurulu karar alarak 14.08.2024 tarihinde toplu sözleşme imzalamıştır. Bu ay sosyal denge tazminatı 15.08.2024 Perşembe günü akşam 17.000 TL olarak hesaplarımıza geçecek, 1 Nisandan geçerli olmak üzere geriye dönük alacaklar önümüzdeki hafta içinde ödenecek. Tüm belediye emekçilerine hayırlı olmasını diliyoruz.