GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Mart 2024 Salı 18:05

Büyükşehir'deki TİS krizinde uzlaşı yok... Adım adım greve!

6 bin belediye işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin bugünkü oturumunda da Belediye-İş ile İzmir Büyükşehir arasında anlaşma sağlanamadı. Sendika tarafından yapılan açıklamada “Emekçiye açlık ve yoksulluğu dayatanlara eylemlerimizle, protestolarımızla cevap vereceğiz” denildi.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kadrolu işçilerle, İZSU, İZDOĞA, İZBETON ve İZULAŞ şirketlerinde çalışan işçilerin üyesi olduğu Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası İzmir Şubeleri ile SODEM-SEN ve büyükşehir bürokratları arasında Ocak ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yeni oturum yapıldı.

Yaklaşık 6 bin belediye işçisini ilgilendiren TİS görüşmelerinde işveren kanadının yeni zam teklifi krizin bitmesini sağlayamadı.  TİS sürecinin bitmesine yönelik bir uzlaşı sağlanamazken önümüzdeki günlerde Belediye-İş İzmir Şubelerinin tekrar sokağa çıkması bekleniyor.

Görüşme sonrası açıklama yapan Belediye-İş Sendikası İzmir Şubeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni zam oranı için ‘küçük iyileştirmelerle özü değişmeyen teklifi’ değerlendirmesinde bulundu. Açıklamada Belediye-İş’ten, ‘üyelerini açlığa ve yoksulluğa mahkûm edecek bir sözleşmeye’ kimsenin imza atmasını beklememesi vurgusu yapıldı.

Sendika’nın açıklaması şu şekilde:

Görüşmede, sendikamız Belediye-İş’in olumlu ve yapıcı yaklaşımına, emekçinin alın terinin karşılığını alarak toplu sözleşmenin masada bitirilmesi çabasına karşın, belediye yönetiminin TÜİK’in çakma enflasyonunu bile layık görmeyen anlayışı, küçük iyileştirmelerle özü değişmeyen teklifini sürdürmesi sonucu anlaşmaya varılamamıştır.

Sendikamızın toplu sözleşme görüşmelerinde esas aldığı ilke, istatiksel hesaplar, şişirilmiş oranlar yüzdeler değil, emekçinin cebine giren paradır.

Açlık sınırının 16 bin 257 TL, yoksulluk sınırının 52 bin 954 TL olduğu ve gerçek enflasyonun yüzde 120’leri aştığı bir dönemde belediye yönetiminin bu teklifiyle, emekçilere açlık ve yoksulluk dayatılmaktadır.

Belediye yönetiminin teklif ettiği rakamlar, hayatın gerçeklerine, emekçilerin geçim dertlerine derman olacak rakamlar değildir.

Duymayan kulaklar, görmeyen gözler görsün

Emekçiye açlık ve yoksulluğu dayatanlara eylemlerimizle, protestolarımızla cevap vereceğiz

Daha önce de söyledik bir kez daha hatırlatıyoruz:

Hiç kimse Belediye-İş’ten, üyelerini açlığa ve yoksulluğa mahkûm edecek bir sözleşmeye imza atmasını beklemesin.

Sefalet ücretlerini kabul etmiyoruz.

Teslim olmayacağız.

Birleşe Birleşe kazanacağız.