GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Nisan 2023 Çarşamba 17:58

Büyükşehir'de 'otel' tartışması... CHP ve AK Parti arasında 'oy' değişimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı olağan meclisinin ikinci oturumuna AK Parti ve CHP arasında 'plan' tartışması damga vurdu. Karşıyaka Belediye Meclisinden AK Partili üyelerin hayır, CHP'li üyelerine evet oyları ile gelen ilgili önerge Büyükşehir meclis komisyonunda AK Parti'nin 'evet' CHP'nin 'ret' oylarını alması sonrası tartışmalara neden oldu

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı olağan meclisinin üçüncü oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda meclisi Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Kısa süren meclisin gündeminde ise Karşıyaka'da vakıflar mülkiyetinde bulunan taşınmazda yapılmak istenen plan değişikliği önerisi yer aldı. Geçmişte Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nin polikliniği olarak da kullanılan ancak sonrasında atıl kalan alanda güçlendirme yapılması sonrası 8 katlı yapının 'ticaret' (otel) alanına dönüştürülmesi önerisi meclis gündemine geldi. Karşıyaka Belediye Meclis oturumunda görüşülen ve AK Parti'nin ret oylarına karşın CHP'nin 'kabul' oyları ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderilen ilgili önerge, Büyükşehir Belediyesi komisyonlarında ise AK Parti'nin kabul, CHP'nin 'Ret' oylarını aldı. Meclis oturumunda tartışmalara neden olan 1/1000 ölçekli imar planı revizyonu tekrar görüşülmesi amacıyla komisyonlara geri sevk edildi.

BOZTEPE: OYLARINIZIN ARKASINDA DURMANIZI İSTİYORUZ
Gündem maddesi ile ilgili ilk olarak söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Burası Karşıyaka sahilinde olan bir yer. Burada 9 Eylül Üniversitesi'nin polikliniği vardı, uzun yıllar hizmet verdi. Sonra vakıf mülkiyetli ve uzun yıllar boş kaldı. Şu anda oraya güçlendirme yapılarak otel olarak hizmet vermek istiyor. Bundan dolayı bir plan tadilatı talep edilmiş. Karşıyaka’da bu CHP’nin kabul, AK Parti'nin ret oyu ile buraya gelmiştir. Burada da komisyonlarda CHP’nin ret, AK Parti'nin kabul oylarını almıştır. Biz sizden burada evet oylarının arkasında durmasını istiyoruz. Uzun yıllardır atıl kalan bir yere vatandaş otel yapmış ve plan tadilatı yapmak istiyor. Neden hayır denildiği merak ediyoruz. Burası bir kamu alanı vakıf mülkiyetinde" dedi.

AYDIN: PARSEL BAZLI DOĞRU DEĞİL!
Boztepe'ye yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, parsel bazlı değişimlere olumsuz baktıklarını vurgularken, "Elbette ki burada ilçemizde yaptığımız değerlendirmeler dışında değerlendirme yapıyoruz. Çünkü burada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm il üzerinde yapacağı bir değerlendirmedir ve bakış açısı il genelinde yaptığı uygulamayı sürdürme üzerine olacaktı. İçerimizde de ilçenin ihtiyacı üzerinde oluyor. Bu tüm partiler için geçerli oluyor İlçelerde kullanılan oy ile burada kullanılanlar farklı olabiliyor. Bu önerge ile ilgili çekincemiz, bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi bu tür plan tadilatlarında bir parsel üzerinde değişikliği kabul etmedi, ada bazında değişikliğin olması gerektiğini savundu. Bu da aslında planlamanın bir gereğiydi. Tabii ki bazı istisnalar olmuştur ancak bunların hepsinin bir izahı vardır. Bahsettiğimiz yerde Dokuz Eylül Üniversitesinin polikliniğini olarak kullanılıyordu ancak iktidar Karşıyaka’daki hastane ve burayı kapattı şehir hastanesi için. Biz parsel bazlı değerlendirme yapıldığı için uygulamanın doğru olmadığını düşündük. Karşıyaka’daki arkadaşlarımıza da ada bazlı bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı yönünde görüşmelerimizi başlattık" ifadelerini kullandı.

HIZAL: BU ANLAYIŞ İLE...
CHP'li mevkidaşının 'parsel bazlı doğru değil' sözlerine tepki gösteren ve örnekler veren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Hüsnü bey gerekli açıklamayı yaptı Murat Bey yanıt verdi… Mesele Karşıyaka meclisinde şu oyu, burada bu oyu burada kullandınız konusu değil. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri olarak en doğru kararı vermemiz gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi maalesef ki belli planlamalar doğrultusunda tutarlı bir tutum ortaya koymuyor. Objektif kriterlerden sıyrılarak sübjektif kriterler koyuyor. Burası kamuya ait bir alan. Ben Murat Bey'e hatırlatmak isterim. Bu mecliste hatırlayan arkadaşlarımız vardır. Çiğli'de konut olarak inşa edilmiş ancak sonrasında sağlık tesisine dönüştürülme parsel bazlı bir alan var. Bu iki farklı tutumu yaparsanız bir çelişki vardır demektir. Bu şehrin önünü açmak zorundasınız. Bu şehri siz yönetiyorsunuz. Birilerini eleştirmek ile bu şehrin önü açılmaz. Benim AK Parti grup başkanvekili olarak çok yakın bir bürokrat arkadaşımız aradı. Dedi ki Özgür Bey bakanlığın düzenleyeceği iktisat kongresinin tarihi tam olarak ne dedi. İzmir'de yapılacak olan mermer fuarı ile iktisat kongresinin çakışması durumunda İzmir gibi kentte otel ve oda problemi var. Türkiye'nin 3'nci büyük şehrinden bahsediyoruz. Bunu yaşanmasını temel nedeni yerel yönetimlerin tutumu. Bu anlayış ile İzmir'e hiçbir fayda getiremiyoruz" diye konuştu.

Söz alan CHP Grup Sözcüsü Gamze Gül Çamur, oy çokluğu ile reddedilen komisyon raporunun komisyonlara geri sevk edilmesini önerdi. İlgili önerge İmar ve Bayındırlık komisyonuna geri gönderildi.