GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Ekim 2023 Perşembe 08:57

Büyükşehir'de 'ikramiye' düğümü... 11 bin işçi bir kez daha iş bıraktı!

Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZENERJİ’de yaşanan ikramiye krizi devam ederken bugün sendika ve belediye bürokratları yeniden bir araya geldi. 7 binlik ikramiyenin 2 bin TL’lik kısmı ödenmesi teklifi sendika tarafından kabul edilmezken 11 bin işçi bir kez daha iş bıraktı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketinde örgütlü Genel İş Sendikası İzmir 2 ve 9 No’lu Şubeler ikramiyelerinin gecikmesi üzerine başlattığı eylem üçüncü gününde de devam etti. 

Sendika yöneticileri ve işyeri temsilcilerinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in başkanlık makamının da bulunduğu Egemenlik Binası önündeki nöbeti dün de sürdü. 

Bugün sendika yöneticileri ile İZENERJİ bürokratlar görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede İZENERJİ bürokratları ayın 20’sinde 2 bin 500 TL, ay sonunda da geri kalanını ödeme önerisinde bulundular ancak bu talep sendikacılar tarafından kabul edilmedi.  

Sendikanın kararı ile 11 bin İZENERJİ işçisinin bir kez daha iş bıraktı. İşçilerin gün boyu hizmet üretmeyecek.

Sendika tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZENERJİ’de çalışan emekçiler olarak, zamanında ödenmeyen ikramiyelerimiz ve sosyal haklarımız ile ilgili salı günü işbaşımızı burada yaparak tüm gün iş bırakma eylemimizi gerçekleştirmiştik. Salı gününün sabahında başlayan eylemimizi şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri olarak belediye önünde gece nöbetine çevirdik ve an itibariyle de direnişimizin 3. gününü siz değerli mücadele arkadaşlarımız ile birlikte karşılıyoruz.

Yaşanılan sıkıntılar bugünün sorunu değildir!

Yaklaşık 3 yıldır ikramiyelerimizi ve sosyal haklarımızı zamanında alamıyoruz. 2 gündür devam eden direnişimizin sebebi İzmir Büyükşehir Belediyesinde aynı işyerlerinde farklı şirketlerde çalışan arkadaşlarımıza ödemeleri yapılırken, biz İZENERJİ emekçileri ötekileştirilmiş ve yok sayılmıştır.

Bizi yok sayanlara sesleniyoruz! Biz varız, biz buradayız.

Ülkedeki ekonomik krizi ve enflasyonist ortamı da, bu ülkeyi yönetenlerin faşist uygulamalarından kaynaklı İzmir Büyükşehir Belediyesinin nasıl kıskaç altına alındığını da, İller Bankasından belediyemize ayrılan payın ne kadar düşürüldüğünün de çok net bilincindeyiz. Dolayısıyla AKP iktidarı ve tek adam rejimi ülkeyi nasıl bir çıkmaza sürüklediyse, aynı şeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de gerçekleştirmeye çalıştırıldığını çok net biliyoruz.

Ülkede nasıl ekonomik kriz varsa, İzmir Büyükşehir Belediyesinde nasıl ekonomik kriz varsa biz emekçilerde daha büyük kriz bulunmaktadır. Bu ekonomik krizi yaratan biz emekçiler değilsek, bu krizin faturasının biz emekçilere kesilmesine de asla ve asla müsaade etmeyeceğiz.

Şirketler arasında yapılan ayrımcılığın artık son bulmasını, sosyal haklarımız ve ikramiyemizin gününde ödenmesini talep ediyoruz. Ücretlerin enflasyondan kaynaklı her gün eridiği bir ortamda hakkımız olanı zamanında istiyoruz.

Bundan sonraki süreçte de hak edişlerimiz gününde ve zamanında yatırılmaz ise mücadelemiz büyüyerek devam edecektir, bunun böyle bilinmesini istiyoruz.

Yaptığımız eylem ve direnişimiz siyaseten bir yerlere ya da kişilere karşı değildir. Tamamen hak ve emek mücadelesi için yapılmaktadır. Kimse bu eylemleri farklı noktalara çekmeye çalışmasın, bizler İZENERJİ emekçileri olarak nasıl ki haklarımız için bu kapının önünde eylem yapıyorsak ülkedeki özgürlük ve demokrasi mücadelesinde de yeri gelir bu kapının önünden yola çıkar birlikte mücadele ederiz.

Dün işveren yetkilileri tarafından bizlere önerilen, ikramiye alacağımızın bölünerek ödeme yapılması talebine ret cevabı vermemize rağmen İZENERJİ şirketi tarafından 2500 TL’nin ayın 20’ sinde hesaplara geçeceğini, geri kalan miktarın ise ay sonuna kadar hesaplara yatırılacağının bilgisi 11.000 üyemize kısa mesaj yolu ile bildirilmiştir. Bölünerek peyder pey yapılan ödemelerin hiçbir kıymeti olmayacağı aşikar bir şekilde ortadadır.

Bu kaosu sonlandırmanın mümkün olan tek yolu, ikramiye hak edişimizin tamamının hesaplarımıza geçmesidir.

Emekçi arkadaşlarımızın geçimine zarar veren bu tutumda biran önce vazgeçilmelidir.