GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
28 Kasım 2016 Pazartesi 20:33

Büyükşehir’de gündem İZSU: Dev bütçeye onay, suya zam, Başkan’dan 81 vilayet resti!

1 milyar 780 milyonluk bütçe AK Parti’nin ret oyuna rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. Kabul edilen bütçeyle İzmir’de suya 1 Ocak’tan itibaren yüzde 10 zam yapılması kararı alındı. Eleştirilere yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “İZSU 80 vilayetle kıyaslanmaya hazırdır” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısının sekizinci oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti.

Toplantıda İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2017 Mali performansı ve gelir-gider bütçesi görüşülerek karara bağlandı.

1 milyar 780 milyon 127 TL’lik bütçe AK Partililerin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Kabul edilen bütçede vatandaşı yakından ilgilendiren bir zam yer aldı. 1 Ocak 2017'den itibaren suyun metreküpüne yüzde 10 zam geldi.  Buna göre konutlarda 0-20 metreküp arası suyun metreküpü 3.60 TL'den 3.96 TL'ye,  21 ve üzeri harcamada ise metreküpü 8.44 TL'den 9.28 TL'ye yükseldi.  Konut dışı kademesiz tarife ise 9.11 TL oldu.

İZSU ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNE GELMİŞTİR!
Oturumda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan bütçeye olan eleştirilerini sıralarken yapılan zamlara tepki gösterdi. Doğan, “İZSU 30’uncu yılında çöküşün eşiğine gelmiştir. İZSU’nun geldiği noktaya bakıldığında yeniliklere kapalı, sıradan vasat bir kurum haline getirildiği görülüyor. Yeterli hizmet üretemeyen, günü kurtarmaya dayalı politikalarla yönetilen İZSU hizmetten çok rutin hizmet yapan müdürlük gibi çalışmaktadır.  Kurumun bu hali hem performans görüşmelerinde hem de bütçede kendini göstermiştir. Türkiye’de liderliğe oynaması gereken kurumun haline üzülüyoruz. Vasat bir şekilde arıtmaları çalıştıran tamir, tadilat yapan kurum olmaktan öteye geçememektedir” dedi.

İZMİRLİ SİZE OY VERDİ, SİZ ZAM YAPIYORSUNUZ!
“Kente yabancı kurumun projelerini mumla arıyoruz” diyerek konuşmasına devam eden Doğan, “Dere ıslahları, korkuluk, mazgal tamirleri gibi basit faaliyetlerin devrim gibi bize gösterildiğine tanık oluyoruz. Kurumun 2017 için hazırladığı bütçeye baktığımızda rakamlar bizi haklı çıkarıyor. Bütçe bu yıl ufak eklemelerle çıkarılmış. Bir önceki yıla oranla 6 milyon fazlalaşma var. Yüzde 1’e dahi denk gelmeyen bu artışlarla bu kente nasıl hizmet üretilecek?  Türkiye’nin üçüncü şehrinde kurumun yatırıma ayırdığı bütçe yüzde 40 civarında. Özel kalem müdürlüğüne 4 milyon bütçe ayrılmış.  Her yağmurda çile çeken vatandaşımız bugün olduğu gibi yine çile çekmeye devam edecek ve İzmir sokaklarının göl olduğunu görecek.  Bu yıl da köylere beldelere hizmet yok.  Vidanjörlere harcanan paralar alt yapılara harcansaydı daha karlı çıkılırdı. Bunlar kurumun ne kadar kötü yönetildiğini ortaya koymaktadır.  Bütçede tankerlerle su taşıma kalemine rastlamadık. Sevinsek mi üzülsek mi bilemedik.  2016’da vatandaşa tankerle su dağıtırken şimdi kalkıp zam yapıyorsunuz. Hiçbir detaylı açıklaması bulunmayan ve tarih verilemeyen projelerin tıpkı diğerleri gibi kağıt sütünde kalacaktır. Umarız laf olsun beri gelsin diye konulmamıştır.  Herhalde ESHOT gibi İZSU’dan da umudu kestiniz. Her zaman Avrupa örneği gösterdiğiniz çalışmalar yok. O zaman zam niye? Olmayan yatırımların acısını zam yaparak halktan çıkarmaktan vazgeçin. Yüzde 10’a ulaşan zamlarla birlikte yerel seçimlerin ardından yapılan zamlar beraber yüzde 40’a ulaşmış durumda.  İzmirli size oy verdi, siz zam yaptınız. 3 yılda neredeyse yarı yarıya zam yapılan bir belediye var mı diye araştırma yapalım dedik ancak denk gelmedik. Her yıl dile getirmekten yorulduk ama gelin tasarruf yapın. Zam yapmayın kaçakları önleyin. Kentteki suyun 3’te 1’i kayıp ve kaçak nedeniyle ziyan oluyor. Kurum sınıfta kalmakta ve su kaçakları karşısında çaresiz durumdadır. İZSU içme ve kullanma suyu konusunda başarısızdır. Buradaki başarısızlığı reklamla örtmenin anlamı yoktur.  Bu yüzde 10’luk zammın savunulacak bir yanı yoktur. Günü kurtartmaya dayalı bu bütçeye AK Parti olarak ret oyu kullanıyoruz. 2017 bütçesinin İzmir’e yakışmadığını belirterek seneye bu kente yakışır bir bütçe hazırlanmasını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.

SİZ 397 YILLA YARGILANIYORSUNUZ!
AK Parti Meclis Üyesi Çağlar Haspolat ise, “Kurumun çalıştığından bahsediliyor. Tabi çalışacak İZSU’nun görevi bu… Bütçeyle fazla ilgilenmiyorum. Atık su bedelleri önemli…  Su bedelleri Türkiye’de en ucuz bedeller olabilir. Ama toplama geldiği zaman birden değişiyor. Atık su bedelleri vatandaşın canını yakıyor. İzmirlinin döktüğü su içtiği sudan pahalıdır. Beldelerde fiyatlar yüzde 50 düşmüş. Bunu metropolde de düşürün. Siz yaparsınız başkanım. Size güveniyorum. Siz bu fiyatı düşürürsünüz.  Ben İZSU’nun kar etmesine karşıyım. Kar etmesin. Siz 397 yılla yargılanıyorsunuz. Bunu da yaparsınız bir 3 yıl daha yargılanırsınız” dedi.

İZSU 80 VİLAYETLE KIYASLANMAYA HAZIRDIR!
Başkan Aziz Kocaoğlu eleştirilere toplu şekilde rakamlarla cevap verdi ve şunları söyledi:
Neresinden başlayacağım bilemiyorum. Tutacak bir yer bulamıyorum. Bulsam başlayacağım da…
“İZSU sınıfta kaldı…”
“Bütçenin yüzde 23 borçla karşılandı…”
“Vasat yönetim var…”
“İşletme yatırımları yapılıyor, büyük bombalar yapılmıyor…” eleştirilerinde bulundunuz.
Sistemin çalışması küçük, basit yatırım mıdır? Sizin sözlerinizden seçerek cevap veriyorum.
“Başlanmayan projeler var” diyorsunuz.  Barajların niye başlamadığını siz takip ederseniz, öğrenirsiniz. Biliyorsunuz da burada söylüyorsunuz. Bilmiyorsanız Devlet Su İşleri’ne (DSİ) sorun. DSİ’deki izinlerden dolayı bekliyoruz. Gidin hızlandırın. Siz bu kentin meclis üyesi değil misiniz?
Büyük körfez projesinin ÇED kararı alınmıştır. ÇED kararı çıktıktan sonra yapılacak bir dizi iş vardır. Hepsinin startı verişmiştir. Körfezde tarama yapıyoruz diye bir şey olamaz. Böyle bir şey olabilseydi liman yolu taramasına Devlet Demir Yolları hemen başlardı.

İzmir Körfezi… Büyük Kanal Projesi… Sanki elimizde sihirli değnek var… En çok su baskını olan Çınarlı Çamdibi Mersinli’deki çalışmalar bitti. Şirinyer’in belirli kısmı da bitti. Birçok proje var.  140 kilometre yağmur suyu kanalıyla uğraşacağız. Coğrafyamız belli. Çanak kentte yaşıyoruz. Yağmur suyunu ayrıştırarak kanalizasyonun verimliğini arttıramaya çalışıyoruz. 2-3 sene içinde Türkiye’de sıfırdan yağmur suyu problemi yatırımlar biterek devam eder.

“Sorun çıksın çözelim diye bir mantık var” dediniz. Böyle bir mantığımız yok.
Fiyat politikasına geldiğimizde… Kimin ne kadar zam yapacağı belli değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 0-20 litre 3.60 atık suyu kullanma suyu dahil. Bu oran İstanbul’da 0 -10 4.14 kuruş. 11- 20 arası 6 lira 5 kuruş. 21 üstünde 8.80… Ankara’da kademesiz… A’dan Z’ye 5.27 kuruş. Konut dışı 8.28. İstanbul’da 9.96 Ankara’da 13.43… Hesap bu. Rakamlar da bunlar. Bu rakamlar da resmi rakamlardır. Bunu da ilginize sunuyorum.  20 metreküp su için İZSU’da konutsa 72 lira konut dışıysa 165 lira… İstanbul’da konut 102, Ankara’da 105…  Konut dışı İstanbul’da 199 lira Ankara’da 268 lira ödeniyor.  Temizlik işinde 850 bin kamyon malzeme yaklaşık 3 milyon para harcandı. 12 bin ton da malzeme sıkıştırıldı.    Zam konusunda ise maliyetlerin en durumda olduğu konusunda bilgimiz var.
İZSU’nun iddiası şudur; 80 vilayetle de kıyaslanmaya hazırdır. Mukayeseye hazırdır. Su kaçağı, eleştirdiniz. Adam gibi başkan istiyorum açıklayacak. Şu an İzmir Büyükşehir Belediyesi merkez sisteme arıtma yapmadan temiz su vermiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi kişi başına 69 litre su arıtıyor. İstanbul 23 litre, Ankara 7 litre arıtıyor. Çevre yatırımlarında sadece tür değil en gelişmiş ülkelerle bile yarışacak durumdayız. Belli projeleri de tamamladığımızda, hele hele yüzülebilir körfez hayal değildir, gerçektir, hep birlikte el birliğiyle gerçekleştireceğiz.
Eleştirilecek bir konu vardır. Su patlakları konusunda gecikme yaşanmıştır. Oturduk arkadaşlarla konuştuk. Bir daha böyle bir problem yaşamayacağız.



İZSU’NUN PROJE RAPORU

           
2016 YILINDA NELER YAPILDI?

İZSU tarafından, 2016 yılında 351 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi, 150 kilometre uzunluğunda kanal şebekesi ve 86 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşendi, 33 adet su sondaj kuyusu açıldı. Gördes Baraj suyunu arıtarak kente verecek Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi tamamlandı. DSİ tarafından tesise su getirilmesi bekleniyor. Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi hizmete girdi. Bayındır Hasköy, Menemen Türkelli ve Tire atık su arıtma tesislerinin yapımı devam ediyor. Bornova Kaynak Suyu Dolum Tesisi imalatı tamamlandı.

2017’DE NELER YAPILACAK?
1250 kilometre uzunluğunda içme suyu şebeke ve iletim hattı yapılacak.

158 kilometre uzunluğunda branşman hattı yenilenecek.

161 kilometre uzunluğunda yeni kanalizasyon hattı yapılacak. 100 kilometrelik kanalizasyon hattında da bakım, onarım ve yenileme yapılacak.

55 kilometre uzunluğunda dere ıslahı ve korkuluk yapılacak.

133 kilometre uzunluğunda yeni yağmur suyu hattı oluşturulacak.

1700 kilometrelik kanal hattı temizlenecek.

74 kilometre uzunluğunda yağmur suyu ızgarası yapılacak.

105 kilometre uzunluğunda kanal hattı bakım, onarım ve yenilenmesi yapılacak.

19 kilometre uzunluğunda ızgaralı yağmur suyu kanal hattı yapılacak.

Mordoğan, Gerenköy, Kemalpaşa Ulucak arıtma tesislerinin yapımına başlanacak.

Tire, Menemen Türkelli ve bayındır Hasköy arıtma tesisleri tamamlanacak.

Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi deniz deşarjı kanalı yapımı tamamlanacak.

Dikili, Yeni Şakran, Selçuk, Kiraz, Beydağ ve Kemalpaşa Halilbeyli atık su arıtma tesislerinin yapımı için çalışmalar sürdürülecek.

Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini yüzde 36 oranında artıracak 4. Faz inşaatı devam edecek.

1000 kilometre içme suyu şebeke ve iletim hattının yapımı, 250 kilometre içme suyu şebekesinin yenilenmesi hedefleniyor.

Mordoğan İçme Suyu ile Çandarlı, Karaçam, Bozköy göletleri Paket Arıtma Tesisi, Foça, Yeni Foça ve Musabey kuyuları içme suyu arıtma tesislerinin yapım çalışmalarına başlanacak.

52 yeni su sondaj kuyusu açılacak.

174 adet içme suyu deposu yenilenecek.

İzmir Körfezi su kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecek. Yüzülebilir Körfez hedefiyle tarama çalışmaları yapılacak.

Bostanlı ve Değirmendere barajlarının yapımına başlanacak.

Çamlı Barajı’nın uygulama projeleri için ÇED olumlu görüşünün ardından ihaleye çıkılacak.

Çevre ilçelerde merkezdeki gibi izole sayaç bölgeleri oluşturularak uzaktan okuma sistemi kurulacak.

Halkapınar Su Fabrikası’na Genel Müdürlük hizmet binası için yapım ihalesine çıkılacak.

Muhtelif köylere yeraltı suyu arıtma tesisi yapımı devam edecek.

İçme suyu arıtma tesisi projelerine devam edilecek.