GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
14 Aralık 2022 Çarşamba 19:44

Büyükşehir'de gündem Grand Plaza ve İZBETON... CHP ve AK Parti arasında 'aklın yetmez' tartışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık ayı meclis oturumuna İZBETON ve 'zeka' tartışmaları damga vurdu. Grand Plaza ile ilgili sermaye artışı görüşmelerinde CHP'li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek'in eleştirilerini 'anlamadım' ifadelerini kullanan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe'ye Sözüpek'in 'aklın yetmez' sözleri mecliste tansiyon yükseltti.

Oktay GÜÇTEKİN/ EGEDESONSÖZ-  İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda meclise Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

ÖZUSLU: 2002 YILINA GERİ DÖNMÜŞ DURUMDAYIZ
Meclis açılışında konuşan Başkan Vekili Mustafa Özüslu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na çıkan tutuklama kararı ile ilgili açıklamalarda bulunurken, "İBB Başkanımızın bugün duruşması vardı. Karar çıktı. 2 yıl 7 gün hapis cezası ile cezalandırıldı… Hukuk gerçekten bizim hayatımızın en önemli parçalarından bir tanesi. Eğer bir ülkede hukuku bütün kurum ve kuruluşlar ile birlikte yerli yerine oturtamazsak bu ülkede istediğimiz standartlarda ne demokrasiyi kurabiliriz ne de yaşam güvenli tecelli eder. Adalet önemlidir. Elbette mahkemelerin verdiği kararlar mahkemenin takdiridir, ancak mahkeme kararları eleştirilebilir, itiraz edilebilir. Adalet siyasetten arındırıldığı ölçüde gerçek adalettir.  Hiçbir karar siyasi olmamalı, olamaz. Eğer siyasi bir duruş ile alınan karar ise o da adil olmaz ve toplum nezdinde ciddi sıkıntılara ve kırılmalara neden olur. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı okuduğu şiirden hüküm giymişti. O karar da o günkü kişiler ve kurumlar tarafından eleştirilmiştir. Ancak toplum vicdanında bugün gelinen noktada 2002 yılından bu yana hem başbakanlık hem cumhurbaşkanlığı yaparak Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetilmesinde 20 yılı aşkın bir süredir görevde olan Cumhurbaşkanının başladığı noktayı gösteriyor. Her karar düzeltilir. İstanbul gibi önemli bir ilimizin belediye başkanının aldığı bu mahkumiyet kararının çok eminim ki toplum vicdanında hiçbir karşılığı olmayacaktır. Siyasi olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. İmamoğlu ile hep birlikte dayanışma ile bu günleri aşacağız" ifadelerini kullandı.

GRAND PLAZA’YA SERMAYE ARTIRIMI
Oturumda, Büyükşehir iştiraki olan Grand Plaza A.Ş.’nin sermayesin 20 milyon lira değerinde artırımı gündeme gelirken önerge, mecliste tansiyonun yükselmesine neden oldu.

SÖZÜPEK: ÜLKE KOŞULLARINI HER ZAMAN SÖYLÜYORUZ
Gündem maddesi ile ilgili söz alan CHP'li Meclis üyesi Bülent Sözüpek, "Ülkemizin ekonomik koşulları belli. 2’nci dönemde asgari ücret yüzde 44’ün üzerinde zam yapıldı.Burada şirketlerin devam etmesi için sermaye artışı yapmamız lazım. Grand Plaza arka mahallelerde ekmek hizmeti yapıyor. Biz vatandaşa hizmet etmek için maliyetin yarısına temel ihtiyaç olan gıdayı sağlamak için fedakarlık yapıyoruz. Ülke koşullarını her zaman söylüyoruz. Bundan farklı bir şey çıkarmaya gerek yok" diye konuştu

BOZTEPE: AKLIM ALMIYOR
CHP'li Sözüpek'in ardından söz alan Boztepe, "Aklım almıyor yapılan açıklamaları. Grand Plaza'nın işletmecilik yaptığı yerleri biliyorsunuz. Grand Plaza'nın iki alıcısı var. Bir restorantta oturanlar, bir de İzBB. Gidin Grand Plaza'ya İzmir'in hemen hemen en pahalı satış noktaları. 5 TL'lik çayı 50 kuruşa veriyorsa hemen daha fazla aktarım yapalım. Yasemin Kafe'ye, Asansör'e bakın. Başka bahaneler söyleyin de bizde inanalım bari" diye konuştu.

SÖZÜPEK: ZEKASI BENİM KONUŞTUĞUMU ALGILAYAMAZ
Yeniden söz alan CHP'li Bülent Sözüpek, "Hüsnü Bey aklım ermedi diyor. Zaten onun aklı ve zekası benim konuştuklarımı algılayamaz.Biz her zaman İzmirlinin yanında olmaya devam ediyoruz.  Bu ülkede maliye bakanı çıkıp memur ve işçiye 'fakir fukaraya vermek bereket getirir' diyor ve insanların aklı ile dalga geçiyor. İlk önce ülkeyi ne hale getirdiklerine baksınlar" ifadelerini kullandı.

HIZAL: İZMİRLİNİN GÖZÜNE BAKA BAKA MARİNA KİRALADI
Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’da Grand Plaza ve Sözüpek’e yüklenirken, “Meclis başkanvekili sıfatı ile bu tarz ifadeler kullanıldığında gerekli uyarıları yapmanızı beklerdim. Hatiplik, siyaset gerçekten zeka işidir, akıl işidir. Bununla ilgili bir problem yaşanırsa mesele hakarete dönüşür. Söyleyeceğiniz lafınız yok ve bilginiz yoksa hakaret edersiniz. Hakaretin de Türk Ceza Kanununda karşılığı vardır. Kimsenin kimseye hakaret etme hakkı yoktur. Eğer biri birine hakaret ederse Türkiye Cumhuriyeti bağımsız ve tarafsız yargısı gerekeni yapar. Grand Plaza'nın sermaye artırımı ile ilgili bir eleştiri ortaya koyduk ve dedik ki burası zarar etmemesi gereken bir şirkettir. Eğer gerçekten İzmirlilerin menfaatine iş yapıyorsa bu zararları göze alabiliriz dedik. Grand Plaza'nın şu an itibari ile zararı 38 milyon TL. Geçen yılki zararı 58 milyon. Grand Plaza'nın 550 personeli olmuş. Bu rakam öncesinde 348'di. Grand Plaza İzmirlilerin gözünün içine baka baka bir marina kiraladı. Sonra orası İzmir'deki arka sıradakilerin asla giremeyeceği mekan haline geldi. Bir marina kiraladınız.  Oraya kim gidiyor?  Sayın başkan çıkıp kamu kararı söz konusu ve ben birilerini şikayet ediyorum dedi. Dava açtı, suç duyurusunda bulundu. Peki bu şirketi yönetenler ile ilgili suç duyurusunda bulunuyor mu? Bu şirketin yönetim kurulu toplantılarına katılmayan birini yönetim kurulu üyesi olarak atayan bir kişi hakkında suç duyurusunda bulunuluyor mu? Hayır. Sonra çıkıp karar siyasi denmez. Arkadaşa tavsiyem okuduğunu tane tane okusun ve anlasın. Grand Plaza'nın zarar etmesinin zarar etmesinin nedeni başında liyakatsiz birinin olması” dedi.

AYDIN: HANGİ ŞİRKET SERMAYE ARTIRIMINA GİTMEDİ?
Hızal’a yanıt veren CHP Grup Başkanvekili  Murat Aydın, “Kimin kabiliyetsiz olduğunu kimin olmadığını bu ülkede herkes biliyor. Her defasında bizim şirketlerindeki çalışanların maaşına ve çalışan sayısına laf söyleyen arkadaşlar, ülkedeki işsizlik oranı belli iken bizim çalışanlarımıza laf söylemişler. CHP'li belediyelerde insanlar açlık sınırını altında köle gibi çalıştırılmaz. Asgari ücretliye verilen ücreti fakir fukaraya verilen sadaka ile bir tutanların bizim işçi ücretlerimize laf söylemesine gerek yok. Nefes Restaurant fiyatlar öyle miş yok şöylemiş... Grand Plaza sadece restorant mı işletiyor? Belediyenin önündeki küçük kafelerden lüks restoranlara kadar birçok yer işletiyor. Şirketin çalışanı eleştirebilir, daha verimli olmasını söyleyebilirler ancak halktan yana değilsiniz demesinler. Kimin sofrada ne yediğini, halkın da ne yediğini burada anlatırız. İktidarlarında çökerttikleri ekonomide hangi şirket sermaye artırımına gitmedi ki?

BOZTEPE: ZEKAMIN ZEKATI ONA YETER
Kendisine yönelik sözlere sert bir tepki veren AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Bugün meclisin bu kadar uzaması gerekmiyordu ama işte böyle kendini bilmez biri çıkar bir şey söylerse sonuçta böyle olur. Zekamın zekatı bir kere onun hayatı boyunca yeter. Geçmişteki iş ahlakımı bütün İzmir biliyor. Bu meclisteki çoğu arkadaşımızın da iş ahlakını herkes biliyor. Bir gün canım sıkılırsa çok acımazsızca davranırım. Bunu da kendisine söylüyorum. Bizim burada ilk önce karşı çıktığımız... Grup başkanvekilimizin işçi sayısının çıkarılmasını eleştirmedi, sadece bu kadar alım varsa üretim yapıyorsunuzdur demek istedi. Ben bir çok yerde alışveriş yapıyorum, Grand Plaza'nın bir çok yerinde de oturdum, o  fiyatlar ile zarar etmemesi gerektiğini belirttim. Sermaye artışına bakarsanız, bunlar ilerde daha fazla yükselecektir. Geçmiş yıllarda Karşıyaka'da Kent A.Ş'nin bir işletmesi vardı ve biz o zaman da dedik ki emekli insanlar çay içemiyor diye ve fiyatları yüzde 50 düşürmüştük. Biz yine bunu söyledik sadece” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: İŞLEYİŞİ GÖZDE GEÇİRME ZAMANLARI GELMİŞTİR
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, “Bir meclis üyemizin biraz önce kullanıldığı ifadeyi bir insanın bir insana söylememesi gerekir. Ben sadece şunu tavsiye ederim, İzBB Bütçe Komisyonu başkanı arkadaşımız Sayıştay raporunu okumaktan aciz. Yaptığı görevin sorumluluğunu bilse rapordaki yazıları irdeler. Bütün bu nezaketsizliğe tarafınızın da müdahale etmemesine üzüldüğümü belirtmek isterim. Yapılan nezaketsizliktir ve yakışmamıştır. Biz konuşmamızda çalışanları aldığı ücretlerden eleştiri yapmadık. Biz KHK ile uzaklaştırılmış bir kişinin varlığı ile ilgili eleştirdik. Meslek fabrikasında çalışan öğretmenlerimiz en düşük ücreti alıyor. İZELMAN'daki öğretmenler mesai ücreti alıyor ancak meslek fabrikasında çalışan öğretmenlerimiz mesai ücreti almıyor. Sayın Aydın'a kardeşi olarak tavsiyem var. Bizim değindiğimiz konulara bakın ve çözün.  Biz A dedikçe Z demeyi, biz meseleyi niye yapmadınız dedikçe genel meselelere girmeye devam ediyorsunuz. 2 ay önce Grand Plaza ile ilgili tartışma yaşadık ve Grand Plaza'yı savunduk. Bu şirketlerin zararı her geçen gün büyüyor.  Burada yönetimlerin işleyişlerini gözden geçirme zamanları gelmiştir” diye konuştu.

BOZTEPE: İL BAŞKANI YAPACAKSANIZ…
Kentsel dönüşüm ile ilgili gündem dışı konuşmalarda söz alan  AK Parti Meclis Üyesi  Hüsnü Boztepe, “Burada bir canlı yayın da yapmak istiyordum ancak havanın orda çok kararmasından dolayı bunu gerçekleştiremiyoruz. İleriki zamanlarda kendi telefonlarımızdan canlı yayın yapacağız. Çiğli İMC yapı kooperatifi adı altında bir kooperatif kuruldu. Bu kooperatif ile ilgili sahibinden.com'a girdiğimizde bir ilan çıkıyor. Buradaki açıklanan fiyatlar ile bunlara İzmirliler sahip olamayacak. Buralarda ileriki süreçte büyük sıkıntılar çıkacak. İzmir'deki kooperatifler ile ilgili 3 tane kuruldu. Çiğli, Örnekköy'de Şenol Arslanoğlu var. Siz İzmir'de kentsel dönüşüm yaparken bir arkadaşa bu kentin dönüşümünü teslim etmişsiniz. Siz burada kentsel dönüşüm daire başkanlığını kapatın, bu kentte bu arkadaş kentsel dönüşüm yapsın.  İsterseniz bu arkadaşı partinizin il başkanı yapın bu bizi ilgilendirmez ancak bu kişinin reklamı kooperatifler üzerinden yapmanızı kabul edemeyiz. Biz burada İzBB'de bir ihale yapıyoruz. Ege Şehir Planlama bir kooperatif kurdu. Denildi ki İzBB çalışanları için yapılacak, biz bunun için mutlu olduk. Burada yapılacak inşaatta İzBB çalışanları nerede? Tümü İzBB çalışanları için ise bu ilanın ne işi var? İnsanlar çok mağdur olacak. Buradaki asıl para üyeden geliyor. Bu konuyla ilgili sizden bir açıklama bekliyoruz. Bu kentte başka bir tarım mümkün dediniz, tarımı İzBB Başkanımız hanımına teslim ettiniz. Bu kentin planlamalar ile ilgili son 1,5 yıldır tamamen ön sırada oturanlara yönelik planlama yapılıyor. Benim önerim 3 daireyi kapatalım, bunun yerine iş görecek daire başkanlıkları açalım. 3 kooperatifin yöneticisi aynı. Yakışmıyor” dedi.

AYDIN: FAŞİZME DÖNÜŞTÜĞÜ ZAMANLARDAN GEÇİYORUZ
Yeniden söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise, “MHP İzmir Grup Başkanvekili Selahattin Şahin tarafından İZBETON ile kentsel dönüşüm daire başkanımız ile ilgili suç duyurusunda bulunulmuştur.Burada büyük yolsuzluklar yapılıyormuş diyerek  suç duyurusunda bulunulmuştur. Bununla ilgili takipsizlik kararı verildi.Bu konudaki soruşturma bu şekilde sonuçlanmıştır. Bu ülke hukuk ve demokrasi bakımdan çok karanlık günlerden geçiyor. Otoriter ve totaliter yönetim anlayışının faşizme dönüştü zamanlardan geçiyoruz. Bu ülkeyi yöneten idare milletin kararı ile mücadele etmeye devam ediyor. Bunun örneğini İstanbul'da gördük. Sayın Başkan görevinin başındadır. Dolayısıyla bu kararın hükmü kesinleşmemiş olmasından dolayı görevini yapamam gibi bir durumu yoktur. 35 yıllık hukukçu olarak içimin ezildiğini ifade etmek zorundayım.Bu kadar usul dışı yargılama ile Türkiye ender sayıda karşılaşmıştır. Bu mahkemenin kararı siyasidir. En kutsal savunma hakkını bir yok sayan ve bir an önce bitirme amacıyla önceden verilmiş hüküm kesilmiştir. Ekrem İmamoğlu'nun özleri yerli ve ulusal hukuk düzeninde de suç teşkil etmez.Halkın iradesi ile kavga etmenin hukuki ve siyasi sonucunu hepimiz göreceğiz. Hiçbir yargı kararı, idari ve bürokratik baskı, hiçbir soruşturma tavrı CHP’nin özgürlük ve demokrasi mücadelesinde 1 milim oynamaya yol açmayacaktır. Ne bir adım geri gideriz, ne bir söz eksik söyleriz” ifadelerini kullandı.

HIZAL: KİMİN BU ŞİRKET?
Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Bu ne yaman çelişki. Soruşturma verilmemesinden dolayı  bunun hukuki yönünde  bahsediyor ve diyor ki savcılık böyle bir karar verdi ve bu hukuki diyor.Öbür taraftan 1 saniye sonra ne karanlık günlerden geçiyoruz gibi politik sözlerle mahkeme kararını eleştiriyor. Biz hukukçular elbette ki mahkeme kararını eleştirebiliriz. Ancak 81 milyonun tamamı hele ki kamu görevini icra eden bir kişiye görevinden ötürü hakaret etme hakkına sahip değildir. Çok net. Ben burada İzBB Meclis Üyesi olarak herhangi bir arkadaşımıza hakaret edemem. Edersek gerekli yargılamalar yapılır. Siz bir mahkeme kararını hazine bulmuş gibi  davranırsanız bu çok yazık olur. Onlarca, yüzlerce kararlar verildi. Sayın Aydın bir avukat olarak girdiği mahkemelerde bu yönde lehine veya aleyhine onlarca karar verildiğini biliyor.  Çiğli’de İzBB çalışanlarına konut yapılması amacıyla bir arsayı tahsis ettik Ege Şehir Planlama’ya. Kimin şirketi bu ? İzBB’nin… Özel bir şirket değil. Bu izni gerçekten emekçi olan çalışanlarımıza konut yapsın diye verdik. Bu şirket aldı bu izni ve ben yapamayacağım, beceriksizim ve kabiliyetsizim dedi ve alıp kooperatife veriyorum dedi. Hem çalışanlar burada para ödeyecek, hem de bu şirket gidip birilerine bu arsayı peşkeş çekecek hem de birileri rant elde edecek bu arsa üzerinden” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜME SIFIR LİRA HARCAYAN İZBETON PARAYI NE YAPTI?
İZBETON ile ilgili de konuşan Hızal, “Elimde bir bilanço var. İZBETON’un bilançosu…  Burada diyor ki 'İzBB şirketi İZBETON esas sermayesinin 3’de 2’sini karşılıksız kalmasından dolayı borca batık ve iflasın eşiğindedir' diyor. İZBETON’un geçen seneki zararı 52 milyon, geçen yıl 8 milyon zarar etmiş. 2018’de 1 milyar 30 milyon ciro edilmiş. 2018’da 524 milyon, 2021’de 125 milyon, bu yıl 104 milyon ciro edilmiş. Nerde bu paralar? İZBETON’a devrettiğiniz kentsel dönüşüme 0 para harcatan İZBETON nereye harcıyor bu parayı? Yarın bu kooperatif üyeleri İzBB kapısına gelecek ve bizi sizlerin adıyla dolandırdılar diyecekler” dedi.

ŞAHİN:  SİZ ELEŞTİRDİĞİNİZ ŞEYİ UYGULAYABİLİYOR MUSUNUZ? 
Gündem dışı konuşmalarda söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaya niyetinin olmadığını belirtirken, "Bugün konuşmama kıssadan hisse ile başlamak istiyorum. Yaşlı karı-koca ev işlerinde zorlanırlar, oğullarını evlendirirler, fakat gelinin ev işleri ile alakası yoktur. Kayınpeder, kızım ortalığı bir süpürsen deyince, gelin süpürgeyi yok eder, adam süpürge alır fakat gelin yine süpürmez. Kayınpeder tekrar sorar, kızım süpürge yok dedin aldım, neden süpürmüyorsun diye sorar. Gelin cevap verir, baba tozları toplayacak kürek yok. Adam kürekte almasına rağmen gelin yine süpürmez. Kayınpeder sorar, kızım süpürge dedin aldım, kürek dedin aldım, fakat hala iş yapmıyorsun. Gelin cevap verir, baba süpürge var, kürek var, ama yürek yok yürek der. Yani Sayın Başkanım anlattığım bu hikaye tam olarak sizin yönetim anlayışınızı betimliyor.  Her şeye bir bahaneniz var. Ama hizmete gelince devekuşu gibi kafanızı kuma gömüyorsunuz. Her fırsatta merkezi hükümet tarafından engellendiğimizi, İzmir’de toplanan vergilere oranla İzmir’e yatırım yapılmadığını ifade ediyorsunuz. Bırakın buna halkımız karar versin. Siz kendi yetki alanınızdaki işleri tam ve eksiksiz yapın. Altyapı sorunlarını çözememiş, ulaşımda sınıfta kalmış, kentsel dönüşümde kaplumbağa modeliyle yürüyen, turizmden bir haber, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanamayan, sürdürülebilir çağdaş kent yaşamına yabancı bu yönetim anlayışınız iflasın eşiğindedir. Bütün bunları göz ardı edip, cambaza bak anlayışıyla İzmirli hemşerilerimizin geleceğini çalıyorsunuz. Merkezi hükümet her kente topladığı vergi kadar yatırım yaparsa düşük vergi gelirine sahip iller hizmetlere nasıl erişim sağlayacak? Gelin bir özdeşim kuralım. İZBB olarak birçok gelir kalemine sahibiz. Örneğin; altyapı katılım payları, yol bedelleri, otopark bedelleri, birinci sınıf GSM ruhsat harçları, ve benzerleri. Şimdi soruyorum, siz bu gelir kalemlerini elde ettiğiniz ilçelere aynı şekilde yatırım yapıyor musunuz? Merkezi hükümeti suçluyorsunuz ya, siz eleştirdiğiniz şeyi uygulayabiliyor musunuz? Yapamazsınız çünkü bu durum hayatın olağan akışına aykırı. Eğer bunu yapabilmiş olsaydınız, Alsancak’ta,Mithatpaşa caddesinde, Karşıyaka’da, Bornova’da, Buca’da topladığınız milyarlarca lira otopark bedelleriyle onlarca katlı otopark yapmanız gerekirdi. Hani nerede bu otoparklar? Gelelim altyapı katılım paylarına, 20-25 sene önce yapılmış altyapı tesislerinden tahsil ettiğiniz pis su ve temiz su katılım paylarını tahsil ettiğiniz ilçelere aynı şekilde yatırım yaptınız mı? Bir başka örnek yol bedelleri, 15m ‘nin üzerindeki yolların bedelleri İZBB tarafından tahsil ediliyor. Sizin mantığınızla gidersek, hiçbir zaman ova yollarına yatırım yapmamamız gerekir. Sayın başkanım bu örnekleri çoğaltmamız mümkün. Gördüğünüz gibi İZBB yönetimi olarak siz gelir elde ettiğiniz ilçeye değil İzmir’in bütününe yatırım yapmak zorundasınız. Merkezi hükümette aynı şekilde Türkiye’nin her yerine hizmet götürmek zorunda. Artık bu tür mesnetsiz ifadeleri bir yana bırakın. Asli görevinize ve İzmirli hemşehrilerimize verdiğiniz sözleri hatırlayın. Bütçemizin %42 sini yatırıma ayırdık diyorsunuz fakat biz 4 yıldır bunun karşılığını göremiyoruz. Elimizde kokan bir şehir, taşan bir şehir, bitmeyen opera binası, yeterli kapasiteye ulaştırılamamış arıtma tesisleri, köstebek yuvası yollar, başlanmamış kentsel dönüşüm etapları, susuz turizm bölgeleri, arapsaçı trafik, Türkiye’nin enflasyona endeksli en pahalı suyu, plansızlık, tekrar söylüyorum, süpürge var, kürek var ama sizde bu işleri yapacak yürek yok" dedi.