GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Ekim 2023 Cuma 20:46

Büyükşehir’de gergin meclis… AK Parti’den İZBETON Genel Müdürü için 'istifa' çağrısı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclisinin 3’ncü oturumu tartışmalara ev sahipliği yaptı. Bir çok gündem maddesinin oy çokluğu ile geldiği oturumda AK Parti ve CHP’li isimler sık sık karşı karşıya geldi. Mecliste en dikkat çekici tartışma ise İZBETON’a verilmek istenen sermaye artışı konusu üzerinde yaşandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclisinin 3’ncü oturumunu gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda oturuma Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Bir çok maddenin oy çokluğu ile komisyonlardan geldiği oturumda AK Parti ve CHP’li isimler sık sık karşı karşıya geldi.

İZBETON’A 200 MİLYON TL SERMAYE ARTIŞINA OY ÇOKLUĞU
Mevcut şirket sermayesi 986 milyon 550 bin TL olan İZBETON’da Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı ile sermaye artışı kararı alınmıştı. Karar sonrası yüzde 98 ortağı konumunda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi ise payına düşen 197 milyon 584 bin TL’lik kaynak aktarımı Plan ve Bütçe-Şirketler Komisyonlarında oy çokluğu ile kabul edildi.

HIZAL: İZBETON YAKINDA YASAKLI HALE GELECEK 
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İZBETON’un aldığı kaynakların CHP içi siyaset için kullanıldığını belirtirken “Biz bu konuyu uzun süredir mecliste tartıştık. İzBB’nin iştirakleri olan şirketlerin uzaya mekik göndermesini beklemiyoruz. Asgari belediyecilik hizmetlerini yerine getirmesini bekliyoruz. İZBETON, temel görevi şehrin asfalt, kaldırım, yol gibi sorunlarını gidermek için kurulmuş bir iştirak. Ancak İZBETON son dönemlerde o kadar dallanıp budaklandı ki. Müteahhit gibi yapmaya başladı, bizim bilmediğimiz bir takım devirler oldu, taşıma işine girdi, İzBB’den milyarı bulan ihaleler aldı ancak gelinen noktada hala İZBETON’a ciddi bir finansal destek vermek zorunda kalıyoruz. Bir şirketin ne kadar kötü bir yönetebileceğini görüyoruz. Ancak anlamsız bir şekilde koruma kalkanı olduğunu görüyoruz. İzmir'de bir iştirakin bırakın karını ne kadar zarar ettiğini bilemeyecek noktaya geliyoruz. Veriyoruz, veriyoruz.... Karanlık kuyuya taş misali atıyoruz, nereye gittiğini bilmiyoruz. Önümüzde o kadar basitçe, dalga geçercesine bir rapor koymuşlar ki... Daha önceki sermaye artırımlarında ne yaptınız? Burada CHP'li belediye başkanları bas bas bağırıyor asfalt dökemiyoruz diye. İZBETON ne yapıyor? Ancak alsın da alsın... Sonuç sıfır. Siz İZBETON'ın başına yönetici olarak bu işleri bilmeyen, işlerden anlamayan, bu işlerle meşgul olmayan kişileri atarsanız, şirketin geleceği nokta bu.  Bugün CHP'nin şirketinin neredeyse tamamına siyasi gerekçeler ile yöneticiler atandı ve ciddi bir zarar eden şirketler haline geldi. İlk İZBETON konusunu açtığımızda  kar eden bir belediye şirketi diye övünmüştü CHP'li arkadaşlar. Ben bir bütçe görüşmesinde Aziz Bey dönemindeki İZBETON cirosu ile sizin döneminizde ciro arasındaki farkı söylemiştim. İZBETON sadece İzmir siyasetini dizayn etmek için personel alır, para harcar, Soyer'i övmek için video mu çeker? İZBETON Müdürü karış karış şehir gezmesi lazımken şehir siyasetini dizayn etmeye çalışıyor. Geldiğimiz noktada 6 ayda İzmirlilerin bütçesinden  400 milyon kaynak ayrıldı. Birileri size telefon açıp kandırıyor ve inşaatın seviyesi şu kadar diyebilir.Ancak gelip buraya 200 milyon TL sermaye artırımı yapılmaz. Bununla sermaye arttıramayacak, şehrin siyasetini dizayn etmeye çalışacak. Hadi oradan derler! İZBETON'un girdiği ihaleye hiçbir firma girmiyor. İzBB bir ihale açıyor, İZBETON gelip istediği rakam alabiliyor. Sonuç? Olmayan araçların ihalesini yaptılar. 149 aracın yaklaşık 500 milyon TL'lik ihalesini yaptılar. İZBETON'un elinde bu araçlar yoktur. Araçları teslim etmeden 90 gün sonra araçları alıp teslim etti.  Önümüzdeki günlerde İzBB, İZBETON'dan hak ediş de alamayacak. Kurtarıcı diye kentsel dönüşüme soktuğunuz İZBETON çok yakın sürede inşaatları bitiremediği için cezalı hale gelecek ve hiçbir bürokrat cezayı silmek için altına imza atmayacak” diye konuştu.

KÖKLÜ: DEVLET PARAYI İYİ KULLANAMIYOR MU?
CHP sıralarından söz alan Meclis Üyesi Bülent Köklü, eleştirilere yanıt verirken “150 milyon TL nereye gitti diyorsanız İZBETON'un 6 iştiraki var. Onlar sermaye artırdığı için onlar da paraları vermek zorunda. Yani çöpe giden para yok. Ancak görüyoruz ki konu İZBETON olunca Özgür Bey konuşmaları farklı boyutlara getiriyor. Bu mecliste tüm belediyeler tek bütçe yaptı. Devlet ek bütçe yapa yapa devam ediyor. Para iyi kullanamıyorsa, devletin de parayı iyi kullanamadığı anlamına geliyor. Yönetimde eksiklikler olabilir, personel gideri fazla olabilir... Türkiye'de bu denli işsizlik olduğu süreçte belediyelerimizle sağlıklı istihdamı sağlamak olumlu şeyler. Bu şehrin yollarını kim asfaltlar?Bunları yaparken maliyeti arttıran İZBETON mu? Ülkenin ekonomik şartları buraya gelmiş. Sermaye artışı olarak geldi, ben geldiği şekliyle oylanmasını istiyorum” dedi.

PLAN DEĞİŞİKLİKLERİNE OY ÇOKLUĞU
Kemalpaşa ve Seferihisar'da vatandaşlardan gelen talepler üzerine  gerçekleştirilmesi planlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı önerisi İmar ve Bayındırlık Komisyonları'nda oy çokluğu ile reddedildi. İlgili maddelerin görüşülmesi sırasında ise AK Parti ve CHP'li isimler karşı karşıya geldi.

BOZTEPE: NEDEN SEFERİHİSAR VE KEMALPAŞA'DAKİ PLANLARA HAYIR DİYORSUNUZ?
Gündem maddesi ile ilgili ilk olarak söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Kemalpaşa’daki alanda her tarafta yapılaşma olmuş bitmiş ve buradaki başvuruyu değerlendirirken mülkiyet haklarını korumak adına insanlar başvurmuş ve harç yatırmışlar. Biz bunları keyfi olarak değil ilkesel olarak reddettik. Mülkiyet ile ilgili, imar ile ilgili yapılan bir konuya ilkesel yönden bakmak biraz farklı. Benim kanımca bu yanlış. İzmir'de İzBB’de öyle durumlar oldu ki… Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Güven Eken'e son 1,5 yıldır devretmediğimiz konu yok. Bu olay ciddidir. Eken arkadaşımız şimdi İzmir'in körfez, tarım gibi diğer konularında açıklamalar yaptı ve 4,5 yıl İzmir'in kokmadığını söylediniz. Bu arkadaşa şimdi kentteki imar konularına da el atmış. Yapmayın bunu. Danışmanın yapacağı şey başkanın sadece kendisine danışması. Ancak burada imar daire başkanı varken, genel sekreter varken İzmir’in planlamasını bu arkadaş yapıyorsa... Bu protokolün arkasında durun. Ancak yapmıyorsunuz. Seferihisar'da 25 binlik planlar değişiyor. Tunç Soyer orada 10 yıl belediye başkanlığı yaptı. Neden Seferihisar’daki ve Kemalpaşa'daki planlara hayır diyorsunuz? Bırakın vatandaşa başvurusunu yaptım, kendisi ticaretini yapacak. Bırakın para kazanabilirse para kazansın. Gelin yeni bir ilkesel karar alalım ve tüm gruplar olarak bu kent için ciddi işler yapalım.Sanıyorum ki yakın zamanda İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığını da kapatırsınız" dedi.

YILDIZ: AÇIKLANSIN İSTİFA EDERİM
Söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise ‘ilkesel karar’ söylemlerine tepki gösterirken, “Grup sözcüsü olarak komisyona geldiğimde bu kararlar meclis öncesi elimize geldi.  Mülkiyetler neresi diye girip baktım. Bir ilke kararınız varsa belediye arazisi de olsa vatandaş arazisi de olsa kararınız aynı olmalı. Urla'da bir şahsın alanında yapabiliyorsanız, Foça'da tarım alanında bir vakfa eğitim amacı altında sunarak yer alabiliyorsanız, Torbalı'da turizm planı yapabiliyorsanız... Oralarda ilke kararı yok, burada var. Alanın tamamında yapılaşma var. Bir vadi düşünün… Solu ve sağı orman alanı, ortada yapılaşma oluşmuş, orada sadece bir bölüm vatandaşlar kalmış, geri kalanın tamına yapılaşma yapılmış, parseller oluşmuş. Zaten plan yapılsa hali hazırları alacaksın. Halihazırları alırsan yapılaşmayı göreceksiniz.  Bu kadar sıkışmış bir yerde sen vatandaşa hayır diyeceksin. Seferihisar'a girdim orası da aynı. Neredeyse tamamı tamamlanmış bir alan. Emin olun bu parseller yüzde 45 zayiat ile imar tadilatı vermiştir.Bu ilkesel kararı Torbalı'daki oteli geçirirken niye vermediniz? Bu kentteki insanların önünde engel oluyorsunuz. Bu vatandaş bir vakfın üyesi olsa oluyor, bir takım grupların üyesi olsa oluyor da hiç tanımadığınız insanlar olunca mı olmuyor? Ben 4 yer sordum ve 4 tanesinin dosyasını çıkarsınlar. 4 yerde bütünsel planlara bakılarak yapıldıysa ben meclis üyeliğimden istifa ederim" ifadelerini kullandı.

ÖNAL: RAHATSIZ OLABİLİRLER!
CHP Meclis Üyesi İrfan Önal eleştirilere yanıt verirken, "İlçeler arasında bir ayrım yapmıyoruz. 3 ve 4 nolu önergeler 5 binlik planların yapılması yani bir yerin imara açılması. Arkadaşlar bundan rahatsız olabilir. Biz daha önce de söyledik. Bizim daha önceden yapılan planlarımız 6,5 milyon nüfusa yetecek şekilde. Bunun dışında alacağımız yapılaşma kararı yok. İlkesel yaklaşımımız bu. Daha önce planlama yapılırken 6,5 milyon nüfusa yetecek şekilde yapılmış. Vatandaşın mağduriyeti deniliyor. 5 binliklerin bütünsel yapılmasının sebebi… Parsel bazlı geliyor ama devamında yol varsa biz bunu görmüyoruz. Vatandaş sadece kendi parseli ile ilgili 5 binlik plan gönderiyor. Yüzde 45 zayiatı verse bile bir taraf park diğer taraf konut olabiliyor. Bütününü görmek istememizin sebebi bu. Buradaki ret sebebi sadece parsel bazlı gelmesi değil, bütünlükte bazı yerlerin imara açılmasına karşı çıkmamız" dedi.

HIZAL: SOYER, SEFERİHİSAR'DA İMAR AFFINDAN YARARLANIYOR
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal söz alarak "Biz burada İzmir plansız bir şehir dediğimizde havadan demiyoruz.Bu verilerden diyoruz. 25 binlik planlar için öneri geliyor önümüze yapın diyoruz, ilkesel kararımız diyorsunuz.  Peki 25 binlik yapılmış, bunlara uygun 5 binlik yapın diyoruz, şu an istemiyoruz, ilkesel bir karar diyorsun. Akaryakıt istasyonları ile ilgili belediyenin aldığı yazılı bir karar var. Bu ilkesel karar nedir peki? Neye göre ilkesel? Mülkiyet hakkı denilen bir şey var. O zaman kamulaştırın. 5 binlik planları yapın. Onu yapmayın, bunu yapmayın, vatandaş kaçak mı yapsın?  Bunun sorumlusu Tunç Soyer. Soyer'de Seferihisar'da imar affından yararlanıyor. Burada vatandaşın yeri, belediye... Belli işleri objektif kurallara göre yaparsınız. Subjektif kurallara göre yaparsanız Kemalpaşa'da ayrı Urla'da ayrı yaparsınız. Urla'da yüzlerce konut yapılırken 6,5 milyon nufus yok muydu?" ifadelerini kullandı.

AYDIN: İMA EDEREK KONUŞMAYA GEREK YOK
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise aynı konuların daha önce de tartışıldığını belirtirken, "Planlar arasındaki uyum meselesini 25 defa falan konuştuk. Arkadaşların bu üslubuna tarzına, insanların şahsına ima ile konuşmaya gerek yok.Bir şey söylüyorlar, söylediklerini anlıyoruz ve kendi fikrimize göre cevap veriyoruz. Verdiğimiz cevabı beğenmeyebilirler, hoşlarına gitmeyebilir, belediyeyi onlar yönetirse farklı şekilde yönetilirler. Ancak dönüp dönüp aynı şeyi tekrar tekrar konuşarak aynı şeyi konuşup hiçbir şey söylenmemiş gibi yapmasınlar. Bu ayıp oluyor artık. Tartışmanın neden olduğu sebep belli. Hiç değilse neden anlaşamadığımızda anlaşalım. İlk kez mi bir şey söylüyorsunuz bu konuda, biz ilk kez mi cevap veriyoruz?" dedi.

HIZAL: GRUBUMUZA AYAR VERMEYE ÇALIŞMASIN
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal CHP'li mevkidaşına tepki gösterirken, "Biz burada 3-4 arkadaş kalkıp önerge ile ilgili konuştuk. Yürütmede siz varsınız bu nedenle elbette eleştirilerimizi size karşı yapacağız.Ancak üslup noktasında sayın Aydın'ın söylemlerini ve iddialarını kabul etmiyorum. Burada sayın grup başkanvekili üslup konusunda grubumuza ayar verme noktasına girmesin. 4,5 yıl konuştuk konuşmaya da devam edeceğiz. Bunlar düzeltilene kadar konuşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ÖZUSLU: FARKLI DÜŞÜNEBİLİRİZ
Son olarak konuşan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Söylenmeyen bir söz kalmadı. Burada muhalefet istediği şekilde istediği üslupta konuştu. CHP Grup Başkanvekili cevap verdim diyor. Ben daha önceki üslup ile konuştuğumda birbirimizi ikna etmek zorunda  olmadığımızı söylemiştim. İzmir halkı bunu takdirini yapacak. Üzerinde uzlaşabileceğimiz konu hakkında bile farklı düşünebiliriz. Bunlar normal" diye konuştu.

YILDIZ: DERHAL İSTİFA ETMELİ 
Gündem dışı konuşmalarda söz alan Hakan Yıldız İZBETON'a yönelik sert eleştirilerde bulunurken "4,5 yıldır meclisteyiz. Grup Başkanvekilleri bazı konular iddiaya atıyorlar. Geçtiğimiz çarşamba Sayın Aydın'a bir okul ile ilgili bir evrak teslim etmiştim. Ben konuyu biraz daha çalıştım ve kendisinden özür dilemek istiyorum. Evrak ve ortaya atılan konular ilgili yaptığım incelemeler sonrası kendisinden özür diliyorum. Kendisini zora soktuğum için özür diliyorum. Kendisini bizim verdiğimiz evrak üzerine İZBETON Genel Müdürlüğü tarafından verilen bilgi notu soktu. Okulun yüzde 48 seviyesinde olduğunu söyledi. Neredeyse son 3 aydır kooperatifler üzerinden İZBETON tartışılıyor.  İZBETON kendisini belediyemizin üstünde gördüğü için... Kendisi Genel Müdür ancak siyasette yapıyor. 150 yılı aşkın kurumsal bir yapıyı bu kadar zayıflatmaya hakkı yok. Kendisini istifaya davet diyorum. Sen kooperatifler üzerinden yetkini aşacaksın, üstüne grup başkan vekilinizi cevap veremeyecek duruma sokacaksınız, çift imza ile yapılacak işi tek imza ile yapacaksın ve bütün bunları defalarca söylememize rağmen tek bir noktada pişkince devam edip sermaye artışı getireceksin. Ayrıca Tunç Soyer ve Kemal Kılıçdaroğlu'nu zor duruma sokuyor. Kılıçdaroğlu gelip burada temel attı.  Yüzde 48 dediğiniz yer bu durumda mı? İstinat duvarları yüzde 70 seviyesinde anca.  Bir inşaatın kabası yüzde 40'ına denk gelir. Kabasını bitirdiğinizde o bile projenin 40'ıdır. Temelin neresi yüzde 48? Sayın Grup Başkanvekili bu duruma düşürmeye Genel Müdürün hakkı yoktur. Bu belediyenin bütçesini kullanarak siyaset yapmaya hakkı yoktur. Bugünden itibaren o koltukta oturmaya hakkı yoktur. Siz bir okulu bitiremiyorsanız, sonra hastane niye bitmiyor derseniz adama bunları sorarlar. Bütün beceriksizliğinizin temelinde yere göre koyamadığınız İZBETON'un beceriksizliği yer alıyor. İzmir gibi şehrimizde Genel Başkanınızı çağırıyorsunuz. Sayın Genel Başkanı onur duymaz hale getiren o genel müdür.  Belediyemizin ilgili müdürlüklerinden uzmanlar yollayın da denetleyip rapor getirsinler. Utanmadan sıkılmadan yalan söyleyen, belediyenin parasını peşkeş çeken bir Genel Müdür var. Bu genel müdürün derhal istifa etmesi lazım. Yoksa yaptıklarının altından kalkamayan milyarlarca liralık bir yükü olacaktır" ifadelerini kullandı.

AYDIN: BAKANLIK VE BÜYÜKŞEHİR'İN BÜTÇESİNİ Mİ KARŞILAŞTIRALIM?
AK Partili Yıldız'a yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "Özür diliyorum diye başlayıp laf çakıp sonra bu duruma düşürdü üslubu benim üslubum değil. Genel Müdürümüzü istifaya davet edebilirsiniz ancak kullandığınız kelimeler ve sıfatlar size de yakışmaz, meclise de yakışmaz. Ancak mümkün olduğunca bu duruma gelmeyeceğiz. Kimsenin yaptığı pişkinlik, peşkeş çekmek değildir. Kendileri bu tarzı ve üslubu destekliyorsa diyecek bir şey yok. Bu sözleri birbirimizi ikna etmek için kurmuyoruz. Sordukları sorulara da cevap veriyoruz. Hepsine de cevap vermek zorunda değilim ayrıca. Okul inşaatı ile ilgili verdiğimiz seviyeyi yanlış bulabilir başka bir konu ortaya koyabilirsiniz. Yanlış bilgi verdiysem yanlış da derim. Ancak bunları yaparken kullanılan kelime ve tarza gerek yok. İzmir halkına 2011 seçimlerinde söz verdiğiniz şehir hastanesi yapacağız diye. 2013'de temel attınız 36 ayda yapacağız dediniz. Bunu sormayacak mıyız? Biz Bayraklı’yı yapmadık siz opera ve okulu yapamadınız mı diyorsunuz. Sağlık bakanlığının ve İzBB'nin bütçesini mi karşılaştıracağız? Bu olanlar sizin verdiğiniz sözü tutmadığınızı değiştirir mi? Sizin yaptıklarınız herkesin işini etkiliyor. O yüzden şirketler sermaye artışı istiyor” diye konuştu.

HIZAL: KILAVUZU İZBETON, SONUCU DA BUDUR
Aydın’a yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Elbette aynı şeyleri konuşacağız. İzBB'nin yapacakları bellidir, sorumlulukları bellidir. Yapmadıkları konusunda eleştiriler ortaya koyuyoruz. Bizlerin yaptığı önemli eleştirileri CHP'li üyelerin cevap vermeyip bizim tarzımız üzerinden konuları önemsizleştirmesini doğru bulmuyoruz. Meclis salonunda meclis üyesi olarak belediye başkanı tarafından terbiyesizlikle suçlanmış bir meclis üyesi olarak konuşuyorum. Üslupsa bunu konuşuruz. Sesimizi dönem dönem yükseltiriz, yükselteceğiz de. Biz hastane projesi bitmedi de bitti mi dedik? Yalan mı söyledik? Ancak bu şehrin belediye başkanı çıktı İZSU'da dedi ki 'Biz Çiğli arıtma tesisinin 25 yıldır yapılmayan revizyonunu yaptık’ dedi. Yüzde 50 seviyesinde.. Para da gitti, parayı da kaptırdı. Biz her şeyi hukuk çerçevesinde mi konuşacağız? Ankara'dan bir adam gelecek yüz milyonlarca liralık ihaleler alacak, oğluna arkadaşına şirket kurduracak... Bunları konuşmayacak mıyız? Bin kere de olsa bunu konuşacağız. Siz size gelen yanlış bilgi ile yüzde 48 seviyesinde diyorsunuz, biz fotoğraf gösterdiğimizde üslubunuz yanlış diyorsun. Üslubumuz yanlış değil. İZBETON, kentsel dönüşümlerle alakalı bir gün belediye önüne gelecekler , paramız nerede diye soracaklar. 'Yok' diyeceksiniz. Bunun sorumlusu Mustafa Tunç Soyer'dir. Daire başkanlığın kapatmak için günlerce önceden önerge önümüze gelmesi lazımken gizli saklı önümüze getirdiniz. Hırsızı yakalayan daire başkanlığını kapattınız. Kılavuz İZBETON Genel Müdürü, sonucu da budur” dedi.

UMUTLU:  BİR PARA BASMADIKLARI KALDI
MHP Grup Başkanvekili Cüneyt Umutlu, "Demokrasi aşığıyız ancak hala konuştuğumuz İzmir’e layık gördüğünüz çöpü, kokuyu konuşuyoruz. Geçmişte İZSU kurulunda demiştik ki 'İZSU, İzmirliler tarafından yönetilmiyor. İZBETON'da aynı şekilde... Bir para basmadıkları kaldı. O yetkiyi de verelim, bağımsızlıklarını ilan etsinler" diye konuştu.

SEVİNÇ: BİRBİRİMİZİ KIRMAYIN
Son olarak söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, "Kısmet olan yerlerde eksiklikler gecikmeler olur.Bu belediyelerde de devletimizin tüm kurumlarında da olur. Önemli olan kasıt olmaması.Bazı hizmetlerde tabii ki gecikme olacaktır.Bunları hoşgörü ve anlayış ile karşılamamız lazım. Meclis üyelerinden ricam birbirlerini dinlesinler ancak birbirlerini üzmesinler" dedi.