GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
26 Haziran 2024 Çarşamba 13:56

Büyükşehir'de TİS kriz sürüyor... Memurlar iş bıraktı!

CHP Genel Merkezi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan krizle ilgili kurmayı planladığı ‘çözüm masası’ Büyükşehir’de örgütlü sendikaların ikiye bölünmesine neden olurken Tüm Bel-Sen, Türk Yerel Hizmet-Sen ve Birlik Yerel-Sen iş bıraktı. Tüm Yerel Sen ise eylem kararından vazgeçti. İş bırakan kamu emekçileri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın da katılacağı İzmir Ticaret Odası Haziran ayı meclis toplantısının gerçekleşeceği İZTO'nun önünde toplandı. Tugay'ın İZTO çıkışında çevik kuvvet ekibi ile memurlar arasında arbede yaşandı.

Ozan EKİZ /  EGEDESONSÖZ-  İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU genel müdürlüklerinde görevli kamu emekçileri ile bu işyerlerinde örgütlü Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) İzmir Şubesi büyükşehir arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine başlayan eylemler devam ediyor.

Son olarak  Büyükşehir’de örgütlü Tüm Bel-Sen, Türk Yerel Hizmet-Sen ve Birlik Yerel-Sen üyeleri bugün için öğleden sonra yarım gün iş bıraktı. İş bırakma eylemi pek çok birimde etkili olurken verilen hizmet aksadı. Öte yandan insan kaynakları müdürlüğünün iş bırakanlarının isimlerini istediği de ileri sürüldü. 

TÜM YEREL-SEN GERİ ÇEKİLDİ
Ancak CHP Genel Merkezi’nin İzmir’de 3 Temmuz 2024 tarihinde belediye başkanları ve sendika yöneticileri ile birlikte kurmayı planladığı ‘çözüm masası’ hamlesi sendikaların ikiye bölünmesine neden oldu. En fazla üyeye sahip olan ikinci sendika Tüm Yerel-Sen Genel Merkezi ve İzmir Şubeleri eylemden çekilme kararı aldı. Eylemdeki pankartta Tüm Yerel-Sen'in logosu kapatılırken atılan sloganlarla da Tüm Yerel-Sen'e de tepki gösterildi.

"SESİMİZ DUYULMAYA BAŞLADI"
4 No’lu holde açıklamalarda bulunan Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, “Bu meselenin siyasi sorumluluğu CHP’dedir demiştik. Eylemlerimiz neticesinde sesimiz duyuldu, adımlar atılmaya başlandı. Tüm Yerel-Sen’li arkadaşlarımız şu anda Ankara’da. CHP de bir heyet kurulduğunu belirtti. Arkadaşlarımız orada taleplerimizi ifade ediyorlar. Ancak bizler bir an önce somut adım istiyoruz. Verilmeyen ikramiyelerimizi ivedi bir şekilde yatırın, iyi niyetinizi görelim” diye konuştu.

"YIPRANMAK İSTEMEYEN EMEKÇİNİN HAKKINA GÖZ DİKMESİN"
Öte yandan eylemlerle birlikte CHP’nin yıpratıldığına dair eleştirilerin kendilerine iletildiğini belirten ve bu iddialara yanıt veren Keleş, “Biz ekmeğine el konmuş emekçileriz. Yıpranmak istemiyorlarsa kazanılmış haklarımıza göz dikmeyecekler. Yıpranmalarının sebebi bizim eylemlerimiz değil, emekçinin hakkına el koyan tutumlarıdır. Bizler siyasi parti temsilcileri değiliz, emek örgütüyüz” diye konuştu.

İş bırakan kamu emekçileri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın da katılacağı İzmir Ticaret Odası Haziran ayı meclis toplantısının gerçekleşeceği İZTO''nun önünde toplandı.

TUGAY'IN ÇIKIŞINDA ARBEDE
İZTO'daki etkinliğin bitmesini bekleyen kamu emekçileri Başkan Tugay'ın çıkışı sırasında görüşme istediklerini dile getirdi ancak Tugay memurların talebini yanıtsız bıraktı. Tugay'ın aracının çıkışında ise çevik kuvvet ekipleri yolu açmak için kalkanlarla memurları itekledi. Kısa süreli bir gerginlik yaşandı. 

SENDİKA NE TALEP EDİYOR?
Büyükşehir kamu emekçileri tarafından belirlenen toplu iş sözleşmesi maddelerine göre, 14 bin TL olan sosyal denge tazminatının 22 bin TL’ye yükseltilmesi, mevcut 5 adet ikramiyenin 4 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye çıkarılması, yılda 3 adet 3 bin TL'lik Halkın Bakkalı alışveriş çekinin verilmesi yer aldı. Sözleşmede dikkat çeken maddeler de yer aldı. Bunlardan biri kadın çalışanlar ücretsiz olarak HPV aşısının sağlanması olurken, diğeri ise 0-15 yaşları arasında çocuğu olan çalışanların mesai saatlerinin düzenlenmesi oldu. Yine engelli yakını olanlarla ilgili de özel maddeler de yer aldı

BÜYÜKŞEHİR’DEN YASAL SINIR ÖNERİSİ
Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın sosyal denge tazminatı ile ilgili merkezi hükümet tarafından belirlenen yasal sınırda diretmesi sendika ile büyükşehir arasındaki iplerin kopmasına neden oldu.