GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
11 Ağustos 2021 Çarşamba 18:39

Büyükşehir binasının deprem raporunda yeni detaylar... İki blok çürük!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında konuşan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Raporun bizlere söylediği  konu, iki blokta 15 cm çökme olduğu, bunun güçlendirilme imkanının mümkün olabildiğini ancak esas itibarinin iki blok ile ilgili bunun yapılmaması gerektiğini anlatıyor. İBB olarak binamızın yıkılarak yerine oluşturulacak bir danışma kurulu, bunun içinde ilgili uzmanlardan oluşacak bir danışma kurulunun alacağı bir karar ile orada o yıkımdan sonra nasıl bir bina, nasıl bir yapı olacağına bu heyetin vereceği bir kararla ortaya çıkacak" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükeşhir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu yönetiminde gerçekleştirilen oturuma Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi ev sahipliği yaptı.

Meclisin gündeminde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası yer aldı.

İzmir’de 30 Ekim’de yaşanan depremden sonra 117 vatandaş hayatını kaybederken birçok bina hasar görmüştü. Depremde hasar gören binalardan biri de İzmir Büyükşehir Belediye binası oldu ve belediyenin birimleri Kültürpark'ta bulunan hollere taşınmıştı. 

Hasar gören belediye binasına ne olacağı İzmir gündemini meşgul ederken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, binanın yıkılmasını ve yerine sembolik bir yapı yapılmasını önermişti.

Başkan Soyer’in bu görüşünü açıklamasından sonra TMMOB’a bağlı odalar yapının tarihi ve simgesel bir yapı olması nedeniyle binanın yıkılmaması gerektiğini, güçlendirme yapılmasının daha doğru olacağını önerisinde bulunmuştu.

Depremin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin talimatı sonrası İTÜ eski öğretim üyesi Dr. Barış Erkuş Büyükşehir Meclis oturumunda rapor ile ilgili sunum yapmış ve güçlendirme maliyetinin yüksek olmasından dolayı yıkılmasını daha doğru olacağını söylerken, Başkan Soyer'de son olarak “Bina yıkılacak” mesajı vermişti.

HEYET KURULACAK!
Açıklamalar sonrası Erkuş'un açıkladığı rapor hakkında kesin bir sonuç olmadığı iddiaları gündeme gelirken, Ağustos ayı olağan Meclis oturumunda da konu yeniden meclis gündemine geldi.

İstanbul Teknik Üniversitesi ile yapılan protokol çerçevesinde raporun hazırlandığını belirten Başkan Vekili Mustafa Özuslu,  "İBB ana hizmet binasını 30 Ekim depreminde gördüğü hasar ve sonrasındaki gelişmeler ve daha önce yaptığımız meclislerde de bu bina ile ilgili karar alıp irade olarak o binada belediye faaliyetlerinin sürdürülmesini mümkün olmadığı yönünde kanaatimiz vardı. Ancak bunun bilimsel olarak da mümkün olmadığı gerçekti. Bir rapor hazırlanması için iki öğretim üyesine vazife verilmişti belediyemiz tarafından. Onlar raporlarını kesin olarak hazırlayıp sunmadan önce ara raporu bizlerle sunum yaptılar.  İTÜ Afet Yönetim Enstitüsü 'nün İBB binasının güçlendirme çalışmaları önceki çalışmaları ve 30 Ekim depremi sonrasında teknik raporu elimde. Bu rapor yarın birimlerimiz tarafından kamuoyu ile paylaşılacak. Raporun kendisi belediyemizin sitesinde İzmir kamuoyunun  incelemesi için konulacak. Raporun bizlere söylediği  konu, iki blokta 15 cm çökme olduğu, bunun güçlendirilme imkanının mümkün olabildiğini ancak esas itibarinin iki blok ile ilgili bunun yapılmaması gerektiğini anlatıyor. Özellikle zeminde de kohezyonlar olduğunu belirtiliyor. Bunun içinde iki blok konusunda yıkım kararı olduğu, bunun haricindeki iki blokta da güçlendirme yapılabileceği ancak bunun ücretlerinin de çok yüksek olacağı yer almıştı. Bu ifadeler ışığında daha önce de bu konular Başkanımız tarafından paylaşılmıştı. İBB olarak binamızın yıkılarak yerine oluşturulacak bir danışma kurulu, bunun içinde ilgili uzmanlardan oluşacak bir danışma kurulunun alacağı bir karar ile orada o yıkımdan sonra nasıl bir bina, nasıl bir yapı olacağına bu heyetin vereceği bir kararla ortaya çıkacak. O heyetin yönlendirilmesi konusunda süreç devam edecek. Hayırlı olsun bu İzmir'imize" dedi.