GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Aralık 2023 Çarşamba 09:04

Büyükşehir aday adayı Tugay’dan ‘çevik belediyecilik’ formülü: İlk 6 ayda neler yapılacak?

Karşıyaka Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Cemil Tugay, aday gösterilmesi durumunda ilk 6 ayda yapılacakları sıraladı. Tugay açıklamasında “. Körfez kirliliği, koku, deniz taşkını gibi konularda altyapı eksikliği, kentsel dönüşüm gibi konuları masaya yatırdık ve ilk 6 ay ya da 180 gün diyeceğimiz süre içinde acil eylem planımız olacak. Biz buna çevik belediyecilik ismini koyduk. Sonraki vade için stratejik planlara koyacağımız hedeflerin dışında uzun ve orta vadeli hedeflerimiz var” dedi.

EGEDESONSÖZ- Karşıyaka Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Cemil Tugay, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programın gündeminde Tugay’ın vaatleri ile aday belirleme süreci vardı.

KADROMUZUN TAMAMI OLMASA DA BÜYÜK BÖLÜMÜ HAZIR
Büyükşehir adayı olması durumunda hazırlıklarının tamam olduğunu kaydeden Başkan Tugay, “ilçe belediyesi ile büyükşehir belediyesinin yetki ve sorumlulukları çok farklı. Büyükşehir Belediyesine aday olursanız altyapı belediyeciliği yapmanız gerekiyor. Şehrimizin de bu konuda pek çok çalışmaya ihtiyacı var. İzmir Büyükşehir Belediyesi çok güçlü bir kurum. Göz ardı edilen, üzerine çok konuşulmayan bazı şeyler var. Bunlardan biri atıkları, kirli suyu ile ilgili kanal master projesi… İçme suyu ile ilgili içme suyu master planı var. Ulaşım ile ilgili bir master planı var. Önce bunları bileceksiniz. Trafiğin sıkıştığı noktaların hepsinde nerede, neyin yapılması gerektiği var. Plana hakim olan herhangi birisiyle beraber öncelikleri belirleyerek birer birer hepsine dokunur ve  çözersiniz. Karşıyaka'da bununla ilgili çok konuştuk, bunların hepsini biliyorum. Bu yaklaşım ile İzmir'de şikayet edilen konuları ve neler yapacağımızı biliyorum. Hangi ekiple çalışacağımız belirlemiş durumdayız. Kadromuzun tamamı olmasa da büyük bölümü hazır. Bazı kilit noktalar için çalıştığımız isimler var. Bunlarla ilgili ön hazırlığımı yaptım. Büyükşehir içinde çok sayıda değerli ve çok emek harcamış insanlar var. Onları görmemek mümkün değil. Görevini başarı ile yapan da çok sayıda insan var. İlk yapacağımız değerlendirme mevcut yapı içinde performansı iyi olanları devam ettirmek, konum hatası olan varsa onlarla ilgili bir ayarlama yapmak. Önceliğimiz budur. İdari anlayış olarak, bakış açısı olarak uyumlu çalıştığınız kilit ekip  olmalıdır. Buralarda da kendim ile birlikte oraya taşıyacağım ekip de olacaktır. Buradaki amaç belediyeyi daha üst konuya taşımaktır. Liyakatı olmayan biriyle çalışmayı düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

“ÇEVİK BELEDİYECİLİK” ANLAYIŞI
İlk 6 ayda için acil eylem planı hazırladıklarını belirten Tugay, “İzmir'in genel fotoğrafını çekildiğinde hangi sorunların öne çıktığı çok açık. Körfez kirliliği, koku, deniz taşkını gibi konularda altyapı eksikliği, kentsel dönüşüm gibi konuları masaya yatırdık ve ilk 6 ay ya da 180 gün diyeceğimiz süre içinde acil eylem planımız olacak. Biz buna çevik belediyecilik ismini koyduk. Sonraki vade için stratejik planlara koyacağımız hedeflerin dışında uzun ve orta vadeli hedeflerimiz var. Geçmişte yapılanları yok sayamayız. Var olanların üzerine katarak geliştirip devam ettireceğiz. Halka kulak verirseniz, taleplerini öncelikli alırsanız, kurum hafızasını, geçmişte yaptıklarını ortaya koyarsanız. Bu çerçevede yarım kalmış Opera Binası ile ilgili ne yapması gerektiğini karar vereceğiz. Olmayan belediye hizmet binası ile ilgili ne yapacağımıza karar vermemiz, su fiyatlarını düşürmek ile ilgili neler yapmanız gerektiği ile ilgili konular ortada. Neler yapılacağı aslında belli. Tek sorun tüm bunların finansal yapısının doğru yönetilmesi lazım. Burada iyi bir bütçe disiplini gerekiyor” açıklamasını yaptı.

KOOPERATİF MODELİNİN TAM BEKLENİLENİ KARŞILAMADIĞI DÜŞÜNCESİ İÇİNDEYİM
Kentsel dönüşüm konusu hakkında konuşan Tugay, büyükşehir belediyesi tarafından kooperatif modeli ile ilgili de değerlendirme yaptı. Tugay açıklamasında “Kooperatif modelinin tüm sürecine hakim değilim, ancak sistem biraz ağır işliyor gibi bir görüntü var. Tam beklenileni karşılamadığı düşüncesi içindeyim. İnşaat maliyeti çok yüksek. Bu çerçevede kooperatifler biraz zor ayakta kalıyor. Tüm detaylara hakim olamamakla birlikte projeleri riskli görüyorum. Daha önceden var olan başarılı örnekleri gözden kaçırmamak gerektiğini düşünüyorum. Konut rezervinin sağlanması lazım. Biz önümüzdeki 5 sene için insanlara 25-30 bin konut vaat etmeliyiz. Bunun için 1/25000'lik olmadan kendimize yol haritası oluşturmalıyız. Bizim şehrimizin kalkınması ve zenginleşmesi için bütün potansiyelleri değerlendirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ’NDEN MEMNUNİYET YÜZDE 71
Yapılan son ankette Karşıyaka Belediyesi’nden yüzde 71’lik memnuniyet çıktığını söyleyen Başkan Tugay, “2 sene önce yaptırdığım ankette seçimi kazandığımız yüzde 71'in korunduğu hatta biraz üstünde bir rakam olduğunu söylediler. Çok güvendiğim bir anket firmasını yaptığı anket bu. Yakın süreçte Büyükşehir’in yaptığı ankette yüzde 71 ‘çok memnunum ve memnunum’ diyenlerin oranı. Genel merkezin yaptığı anket ile ilgili bir bilgim yok. Bildiklerim bunlar. Ben 2 yıldır anket yaptırmadım. Seçime yakın zamanda yaptırırız diye düşündüm, çünkü her anket bir maliyet. Biz bunlardan olduğunca kaçınmayı tercih ediyoruz.  Birçok reklam çalışmalarında olduğu gibi maliyetten kaçtıysak bundan da maliyet nedeniyle kaçtık. Karşıyakalılar bizi görüyor. Karşıyaka benim yaşadığım, birlikte soluk aldığımız bir kent… Ben insanların neden şikayet ettiğini görüyorum. Günlük rapor alıyoruz. Hangi şikayetler artıyor, hangisi ne zaman azalıyor bakıyoruz. 5 senedir ben böyle belediye başkanlığı yapıyorum. Benden memnun olduklarından hiçbir şüphem yok. Kişisel ve siyasi nedenlerle elbette memnun olmayanlar vardır. Bunlar büyük boyutta değil. Memnuniyetsizlik duyulan konularda ilçe belediyesinin yetkisi dışında olan konular. Bunları da biz tek başımıza çözemiyoruz” açıklamasını yaptı.

MEMNUNİYET ANKETİ YETERLİYSE DEVAM ETMESİNİ BİZ DE İSTEYECEĞİZ
“Soyer, büyükşehire aday olmayacaksa ben büyükşehire talip olurum” sözünün hatırlatılması üzerine Tugay, “Sonuçta Tunç Soyer, Büyükşehir Belediye Başkanımız. 5 yıldır kentimize hizmet ediyor. Hepimizin bu partili kimliğinden aldığı sorumluluktan kaynaklı saygısının olması lazım. Benim de genel merkezimizin de var. Genel başkanımız da diyor ki önce mevcut başkanlarla ilgili memnuniyet değerlendirilecek. Eğer memnuniyet anketi yeterliyse devam etmesini biz de isteyeceğiz. Bu konuda devam etmesini istediği belediye başkanları da var. Bizim büyükşehir belediye başkanımız ile ilgili henüz böyle bir açıklama olmadı. Bende bu saygıyı duyuyorum. Önce Tunç Soyer değerlendirilsin, eğer partimiz devam etmemesi için karar alırsa ve partinin gelişmesi için başka bir adayla değerlendirme yapmak isterlerse beni de değerlendirsinler diyorum” dedi.

ÇERÇİOĞLU, KILIÇDAROĞLU’NA YAKINDI ANCAK ADAYLIĞI İLAN EDİLDİ
Aday tercihlerinin, kriterlerinin değişim sürecinde alınan tavra göre yapılmadığını söyleyen Başkan Tugay, “Çok yakınımızdaki illerden birinde Kemal Kılıçdaorğlu'nu destekleyen birisi çok büyük ihtimalle Büyükşehir Belediye başkan aday adayı olacak. Sadece buradan bile insanlar şunu çıkarmalı; Sayın Genel Başkanımızın insanları 'Destek verdi, vermedi' diye ayrıştırması söz konusu değil. Özlem Çerçioğlu, Kemal Kılıçdaorğlu'na imza verdi ve ona yakın oldular. Özgür Özel ile ilişkilerini kopardılar diyemem. Nezaket kapsamında Özgür Özel'i o gün karşıladılar, saygı ile davrandılar ancak tavırlarının Kemal Kılıçdaroğlu tarafında olduğu çok açıktı. Bugün aday olarak onun adını telaffuz ediyor Genel Başkanımız... Özlem Çerçioğlu, Aydın’da insanların onayını alan bir başkanımız ve seçimlerde de başarılı olacağını düşündüğü için bu yönde karar verdi” şeklinde konuştu.