GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
5 Ekim 2018 Cuma 13:11

Büyükşehir aday adayı Durak: Ahi başkan olacağım

Karşıyaka’da 10 yıl belediye başkanlığı yapan Cevat Durak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yola çıktı. Aday adaylığını ilan eden Durak, “İzmir’de 30 ilçeye ağabeylik yapacağım. Ahi başkan olacağım” dedi.

EGEDESONSÖZ- Yerel seçime yönelik çalışmalar hızlanırken aday adayları da nabız yoklamaya devam ediyor. Karşıyaka’da 2004-2014 yılları arasında 10 yıl CHP’den belediye başkanlığı Cevat Durak 2019 sürecinde Büyükşehir için yola çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, “aday olmayı düşünmüyorum” sözlerinin ardından kamuoyuna açıklama yapan Durak, süreçteki tavrının nasıl olacağını anlattı.

SONSÖZ TV’de yayınlanan “Günaydın Ege” programına katılan Durak, “Aday gösterilmediğimde ‘aile içinde böyle şeyler olur’ diye bunu sorun yapmadım. Küsmedim, darılmadım, kırılmadım.  Genel başkanımız ve merkez yönetimlerimizle görüşüyorum. Siyaset uzun soluklu bir iş. 41 yıllık partiliyim. Partide artık ağabeylik dönemimiz başladı. Belediye başkanlığının ahisi (esnaf teşkilatında kıdemli, akil kişi) olmak istiyorum.  Aziz başkan bırakacağını zaten söylemişti. Bıraktıktan sonra zaten ben de gereken açıklamayı kamuoyuna değerlendirme yaptım.  İzmir’deki çok arkadaşımız bizi özlemiş. Toparlanma süreci var. Demek ki çıkacak bir ağabey toparlayıcı olacak gibi. Partide görev yaptım, 10 yıllık başkanlığım var. Elbette kırdığım, üzdüğüm insanlar olmuş olabilir. Karşıyaka’da görevim boyunca mükemmel çalıştım. Daha fazlasını yapmak için önüme baktım. Sessizce bir hazırlık yaparak bu işe koyuldum. Partililik, deneyim, liyakat tariflere uyuyorum. Aynı zamanda inşaat mühendisi olarak teknik bir insanım. 30 ilçenin tamamına ağabeylik yaparım. Hiçbir ilçeyi kaybetmeden ilçelerimizin tamamını alırız” dedi.

HAYAL ETMEK DEĞİL GERÇEKLEŞTİRMEK ÖNEMLİ
İzmir’in daha iyi noktalara gelmesi için çalışacağını belirten Durak, “İzmir’i Türkiye’de birinci sıraya getirmek zorundayız. Bunu hak ediyor. Nüfus olarak değil marka olarak bu seviyeye gelmelidir. Bizim projelerimiz hazır.  Bir özelliğim var. Gezerim, eksikleri tespit ederim. İzmir’de yapılan birçok eserde fikir olarak katkım var. Mesela tramvay konusu. Karşıyaka’ya yapıldıktan sonra Aziz başkan gezerken, ‘tramvayın babası Cevat bey’ dedi. Bunları hayal etmek güzel ama önemli olan gerçekleştirmektir. Herkes uyurken Cevat Durak gider gece yarısı dolaşır. Belediye başkanıyken yaptım. Sonrasında da takip ettim. Türkiye’yi, Dünya’yı gezerek çok örnekler edindim, bilgi birikimim zaten vardı” diye konuştu.

HAZIRIM
Durak, 2014 yılından itibaren geçen süreçte boş durmadığını ve sessizce hazırlık yaptığını da belirtirken, “Bizim 30 belediyemiz var. Başkanlarımız ve meclis üyeleriyle birlikte bir ordu gibi. Büyükşehir’in her yıl bir tane projesi olsa dönem sonucunda 150 projeye ulaşırsınız. Ben birikimlerimle belediye başkanlarıma ağabeylik yapacağım. Yaş olarak benden büyük olanlar olabilir.  İl genelinde de partimin il başkanının emrinde olacağım. Partimin sosyal demokrat belediyecilik anlayışını daha üst noktalara taşıyacağım. İzmir’de daha iyi projelerle anılmak istiyorum. Arkamdan ‘Cevat başkan şunu yaptı’ desinler. Ben de bir şey yapmanın hazzını yaşamak istiyorum. Hazırım. İnsanlar “İzmirliyim” diyebilsin istiyorum. Karşıyaka’da görevimiz döneminde “son yüz gülene kadar” diye bir çalışma felsefemiz vardı. Şimdi bu yüz bitmiyor. İzmir’e yaymak istiyorum. İnsanların ‘iyi ki İzmir’de yaşıyorum, bu kentteyim’ demesini arzuluyorum” dedi.

İLÇELERE KARIŞMAYACAĞIM
Durak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilmesi halinde örgüte ve ilçelere yönelik aday belirleme çalışmalarına karışmayacağını söyledi. Durak, “Bizim bir ilçe dahi kaybetmeye tahammülümüz yok. CHP 30 ilçenin tamamına taliptir. Bu konuda üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Aday adaylarımızı tespit ederek sahaya çıkacağız. Daha önceki ilçelerimizin bazılarını kişisel nedenlerden kaybettik.  30 ilçemizin aday adaylarına müdahil olmayacağım. Kim gelirse gelsin onlarla ağabey olarak çalışacağım” diye konuştu.

Durak, 24 Haziran sürecinde olağanüstü kurultay talebinde değişim için imza vermediğini de söylerken partinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ihtiyacı olduğunu söyledi.