GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Temmuz 2022 Pazar 22:05

Büyükşehir, Srebrenitsa Soykırımı için Bosna'da! Soyer: İzmir’in vicdanını temsil ediyoruz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Srebrenitsa Soykırımı’nın 27’nci yıldönümü kapsamında beraberindeki yaklaşık 40 kişilik kafile ile Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna’yı ziyaret etti. Programın ilk gününde birçok etkinliğe katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve kafile, ayrıca Aliya Izzetbegoviç’in kabrine çelenk bıraktı. Kabristanda değerlendirmelerde bulunan Soyer, İzmir’in vicdanını temsil ettiklerini vurguladı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Srebrenitsa Soykırımı’nın yıldönümü nedeniyle beraberindeki heyet ile bir dizi ziyaret için Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’ya gitti.

Günün ilk programında Saray-Bosna ziyaretinin basın mensupları ve STK temsilcileri ile bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir'e, Türkiye'ye burada yaşanan soykırımın farkındalığını hatırlatmak istiyoruz. Bu bayram vesilesiyle İzmirliler hatırlamalılar, farkına varmalılar ki; burada büyük bir katliam yaşandı ve bu unutmamalı. Unutulmamalı ki barış daha erişilebilir olsun, daha ulaşılabilir olsun. Böyle acılar yaşanmasın” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen ziyarete İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra, CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, CHP Meclis Üyesi, Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Atila Baysak, CHP Meclis Üyesi Taner Kozanoğlu, İYİ Parti Meclis Üyesi Sedat Sarı, DEVA Partisi  Nezihi Özuzar, AK Parti Meclis Üyesi Ertuğrul Akgün, AK Parti Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, İBB Dış İlişkiler ve Turizm Daire Başkanı Gökçe Başkaya, Buca Rumeli Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Furkan Atan, Çakmaklı Bosna Hersek Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Nurettin Çam, Halil Beyli Bosna Hersek Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Evcim, İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı ve Konak Belediyesi Meclis Üyesi Birol Özkardeşler, İzmir Sancak Rumeli Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Ömer Ok Bibiç, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Esat Yılmaz, İzmir Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Barbaros Reşat Taşser ve İzmir Basının 12 temsilcisi katıldı.

Öğlen gerçekleşen toplantı sonrası ise ziyaretlere başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi heyetinin ilk durağı Kovaçi Şehitliği oldu. Aliya Izzetbegoviç’in kabrinin de yer aldığı kabristanda Aliya İzzetbgoviç’in kabrine çelenk koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, değerlendirmelerde bulundu.

İZMİR'İN VİCDANINI DİRİ TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ
İzmir'in vicdanını temsil ettiklerine dikkat çeken Soyer, “Aslında komutandan ziya bir filozof... Avrupa tarihi boyunca yaşadığı en büyük katliamlardan birinde mağdur olmuş milletine halkına sahip çıkmaya çalışmış büyük lider. 21’inci yüzyılda Avrupa'nın göbeğinde olması trajedinin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Bu nedenle onu bugün anmaktan hem acı duyuyoruz hem de hatırlatmak gibi bir görevimiz olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz. Biz İzmir’in vicdanını temsilen burdayız. İzmir’in vicdanını diri tutmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kabristan ziyareti sonrası ise Büyükşehir heyeti yanında bulunan dernek başkanları ile Başçarşı Turu, Markale Pazarı Ziyareti, Sonsuz Ateş Anıtı Ziyareti, Ferhadiya Caddesi ve Katedral Ziyareti ve Milli Kütüphane’yi ziyaret etti.

Gün sonu ise Başkan Tunç Soyer, İzmir basını temsilcileri ile birlikte Milli Kütüphane önünde hatıra fotoğrafı çekildi.