GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Mayıs 2017 Salı 09:12

Büyükşehir Meclisi'nden turizm ve kentsel dönüşüm için kritik kararlar

Oturumda İZTAV’a 4 milyon aktarılması oy birliğiyle kabul edilirken, Ege Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesinin ilk etabında, ticaret merkezi, ofis ve konutlardan oluşacak kulenin ihalesi onaylandı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı Başkanvekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleşti.

Ankara’ya giderek Cumhuriyet Halk Parti (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 22 ilçenin belediye başkanı bu yüzden oturuma katılamadı.

İZTAV’A 4 MİLYON AKTARILACAK

Toplantıda İzmir Turizm Tanıtma Vakfı (İZTAV) ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılında iç turizme yönelik 'İzmir'e doyamazsınız' sloganıyla başlattığı tanıtım kampanyasının 2017 yılında da sürdürülmesi kararı alındı.

Bu amaçla belediye ve İZTAV arasında yapılacak protokolün imzalanması için Başkan Aziz Kocaoğlu'na yetki verilmesi ve bütçeden 4 milyon TL'nin aktarılması oybirliğiyle kabul edildi.

EGE MAHALLESİ’NDE DÖNÜŞÜM STARTI

Ayrıca toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Konak’taki Ege Mahallesi’nde 7 hektarlık alanda yapmayı planladığı kentsel dönüşüm projesinin ihale hususu da görüşüldü. 2017 yılında açıklanan ve uzlaşma görüşmeleri süren projede ilk etapta, Ege Mahallesi’nin başlangıç noktasında, Liman arkası bölgesi ile arasındaki geçişi sağlamak üzere ticaret merkezi, ofisler ve konutlardan oluşan kule yapılacak. Kule alanındaki hak sahipleriyle uzlaşan ve tapularını alan Büyükşehir, inşaatlara bu yüksek katlı yapıdan başlayacak. İlk etapta ayrıca belediyenin mülkiyetinde olan arazide yer alan 8 ve 9 katlı iki blok da yapılacak. Ege Mahallesi’nde dönüşümün ilk etap inşaatları sürerken geri kalan alanda başlayan uzlaşma görüşmelerinin tamamlanması hedeflendi. Uzlaşma kapsamında evlerin boşaltacak hak sahipleri için belediyenin rezerv konutlarından tahsis edilecek.

SİZ BELEDİYE OLARAK NE YAPTINIZ?

Öte yandan oturumda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise İzmirimkart ile ilgili eleştirilerini sıraladı. Doğan, “Ulaşım kartı değişimiyle ilgili krizler hala devam etmektedir. İstanbul, Antalya, Manisa gibi şehirlerde belediyeler ücretsiz olarak değişim yapmıştır. Birçok belediye vatandaşa ek yük getirmeden sorunu çözmüştür. Siz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ne yaptınız? Mevzuat şöyle diyor gibi bahanelerle işin içinden çıkıldı. O kadar belediye hukuku mu çiğnedi? O belediyelere bakıldığında şu ana kadar hukuki sorun bulunmadığını görüyoruz” dedi.  

AYDOĞAN’DAN DOĞAN’A CEVAP

Şikayetlerden örnekler veren Doğan, Buca’da Tüketici Hakem Heyeti tarafından 6 liralık değişimin iadesine karar verildi. Alınan tüm kararlara rağmen kopyala yapıştır yöntemlerle işler yokuşa sürüldü. Süreç oyalandı. Size İzmirli hemşerilerimiz adına soruyorum. Tüketici Hakem Heyeti’nin kararlarına uyacak mısınız, yoksa bu tavır devam edecek mi? Belediyemiz devletin bu kararlarını yok saymaya ne kadar devam edecektir? 2 buçuk milyon kişiye 6 lirayı faiziyle ödeyin derse bu para kimin cebinden çıkacak?” açıklamasını yaptı.  

Daha sonra söz alan Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, “Sayın Doğan’a tavsiyem var. Burada hazırladığı bu karınca dualarını grupta okusun. Eskiler der ki 180 kere dahi olsa tekrar ediniz… Ama öğrenmek için politikada değil. Kaç defa oldu 6 lira kart diyorsunuz. O heyet verilen kararın yeri yargıdır diye belirtmiştir. Dinledim sabrettim ama bir yere kadar” dedi.