GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Mart 2021 Çarşamba 20:23

Büyükşehir Meclisi'nde 'antikor' çatlağı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı olağan Meclisi'nin ikinci oturumuna 'Antikor' tartışmaları damga vurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı Eşrefpaşa Hastanesi'nde İzmir'deki sağlıkçılara antikor testi yapılması önerisine İYİ Parti ve Cumhur İttifakı üyeleri ret oyu verirken, CHP'li Meclis Üyelerinin oyları sonrası ilgili madde oyçokluğu ile meclisten geçirildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı olağan Meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu yönetiminde gerçekleştirilen oturuma İzmir Adnan Saygın Kültür Merkezi ev sahipliği yaptı.

Meclisin gündemine 14 Mart tarihinde kutlanacak olan Tıp Bayramı'nda İzmir'de görev yapan sağlıkçılara Eşrefpaşa Hastanesi'nde antikor testi yapılması konusu tartışmalara neden oldu.

KAHVEHANECİLERE NAKDİ DESTEK YOLDA
Koronavirüs pandemisi süecinde kapalı kalan ve en fazla maddi zararlardan birini yaşayan kahvehaneciler için İzmir Büyükşehir Belediyesi düğmeye bastı. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yetki sonrası pandemide kapalı kalan kahvehaneci esnafına bin 250 TL'lik nakdi destek verilmesi yönündeki öneri Mart ayı olağan Meclis gündeminde görüşüldü. Konu acil kaydı ile Bütçe, Hukuk, Esnaf Komisyonları'na sevk edildi.

23 NİSAN İÇİN ANLAMLI ÖNERİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında İzmirli çocuklar için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. 23 Nisan günü kutlanacak bayram için 6 ve 15 yaş arası çocukların 17 Nisan ve 25 Nisan tarihleri de dahil olmak üzere İzmir Doğal Yaşam parkı'na ücretsiz girmesi önerisi meclis gündeminde yer aldı. İlgili  "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve bu bayram kapsamında düzenlenen etkinliklerinin ülkemiz açısından önemi nedeniyle farklı illerden ve çeşitli ülkelerden ilimize gelecek olan öğrencilerin (06 - 15 yaş arası) ücretsiz girişlerden yararlanabilmeleri için 4736 sayılı Kanunun 28/01/2002 tarihli ve 2002-3654 sayılı kararnamesine istinaden 17 - 25 Nisan 2021 (Dahil) tarihleri arasında İzmir Doğal Yaşam Parkı'na ücretsiz giriş yapabilmeleri hususunun görüşülmesi" önerisi meclis üyelerinin oyları ile  Bütçe, Aile ve Çocuk Komisyonları'na gönderildi.

MECLİSTE ANTİKOR TARTIŞMASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mart ayı olağan Meclis oturumu gündeminde yer alan "Tıp Bayramı vesilesi ile ilimizdeki aşı uygulaması yapılmış tüm sağlık emekçilerine, İBB Eşrefpaşa Hastanesi aracılığı ile hediye edilerek, kendilerine verilen önem bir kez daha vurgulamak istenilmekte olup; Anti Spike Antikor Kantitatif Testi'ne ait kitlerin satın alınarak, tetkikin İlimizdeki aşı uygulaması yapılmış tüm sağlık emekçilerine ücretsiz olarak yapılabilmesi hususunun; Plan ve Bütçe Komisyonumuzca“Komisyonumuzca alınacak bir karar olmayıp, İ.B.B. Eşrefpaşa Hastanesi bütçesi ile yapılmasında bir sakınca olmadığının” oybirliği ile uygun buluduğuna, Çevre ve Sağlık Komisyonumuzca “Bilimsel olarak konunun yararı konusunda kesin bir görüş olmadığından, halk sağlığı açısından bazı kaygılar yaratabileceği düşünüldüğünden ve ilgili kurum görüşlerinin eksikliği” şeklindeki görüş doğrultusunda oybirliği ile uygun bulunmadığı" tartışmaları damga vurdu.

AŞININ ETKİNLİĞİ ANCAK FAZ ÇALIŞMALARINDA BELLİ OLUR
Maddenin görüşülmesi sırasında söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Elimde plan bütçe komisyonumuzun aldığı karar notu var. Diyor ki 'Plan ve Bütçe Komisyonumuzda alınacak bir karar olamayıp, İBB Eşrefpaşa hastanesinin bütçesinden yapılmasına sorun bulunmadığı' kararı verilmiş. Hangi aşı olursa olsun, etkinlik çalışmaları bitirilmiş, etkinliği test edilmiş ve kabul edilmiş sonrasında da ruhsatlandırılıp kullanıma sunulmuştur. Eşrefpaşa Hastanesi'nin meclisimize atfettiği herhangi bir şekilde aşının etkinliğini test etmesi gibi bir durum olamaz. Aşının etkinliği ancak FAZ çalışmalarında gerçekleştirilen deneyler ile sonucu alınır" dedi.

KARAR EŞREFPAŞA HASTANESİNDEDİR
Gündem maddesi hakkında tartışmaların yaşanması üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, alınan kararın, kararı hastaneye bırakmak olduğunu belirtti. Kökkılınç, "Ben iki komisyon aradaki konuyu belirtmek isterim. Çevre ve Sağlık Komisyonu meclisin nezdinde uygun görmemiş, plan ve bütçenin de kendi iradesinde olmadı ve hastanenin kendi bünyesinde karar verebileceğini belirtmiş. Biz de burada bir karar almıyoruz ve hastanenin kararına bırakıyoruz. Eşrefpaşa Hastanesi, sağlık bakanlığına bağlı bir hastane. Koronanın başından itibaren bir bilim kurulu var  İBB'de buradan ve Tabip Odası'ndan alınan görüşler sonrası verilen bir karar. Bizim aldığımız karar da bu  karar yetkisinin Eşrefpaşa Hastanesi'nde olduğu yönünde" diye konuştu.

HASTANENİN TEDAVİ SÜRECİNE KATKISI OLMADI
Kökkılınç'ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise Eşrefpaşa Hastanesi'ni eleştirdi. Hızal, "Neyi oyladığımız konusunda da bir tereddüt var. Eşrefpaşa Hastanesi, İBB bünyesinde olan bir alan. Bu hastaneyi mecliste de konuştuk ve bir takım eleştiriler ortaya koymuştuk. 76 hekimi olan bir hastane ve pandemi sürecinde pandemi zincirinin dışına çıkmış durumda. Bu da bakanlıktan değil kendi tercihleri ve İBB'nin kararları doğrultusunda olmuş durumda. Son dönemlerdeki aşılama çalışmaları da günlük 25-30 civarında.  Bir aşının sonrasındaki etkinliği test edecek kurum ne İBB'dir ne de Eşrefpaşa Hastanesi'dir. Zaten bu hastanenin tedavi sürecinde de bir katkısı olmadığını söylüyoruz.  Türkiye'de ve dünyada ilk kez bir aşılama faaliyetli yapılmıyor. Bir kuduz aşısından sonra böyle bir çalışma hiçbir zaman yapılmamıştır. Kaldı ki bu konuda Sağlık Bakanlığının ortaya koymuş olduğu ve tüm tedbirleri alan bir bilim kurulu var. Sağlık Bakanlığı'nın kurmuş olduğu ve takdir edilen çalışmaların zıttı bir çalışma yapılması doğru olmaz diye düşünüyoruz.  İBB bünyesinde bulunan hastanenin bu tarz bir çalışmayı ister sponsor aracılığı ile ister kendi yapsın, mesele bu çalışmanın yapılıyor olması. Madem sponsor arıyorsunuz, yıllık 90 milyon ayırdığınız hastanenin durumunu düzeltelim. Yatan hasta sayısı ortalama olarak 3. Başhekim bir karar alıyor ve bunu bakanlığa gönderiyor. Bilimsel hiçbir temeli olmayan bir konu. İmar meselesinde bir tartışma çıktığında bu meclis çevre sağlık komisyonu kararı doğrultusunda karar almıştı. O gün eleştirmiştik İmar Komisyonu kararı geçerlidir diye ancak art niyetli olarak Çevre komisyonu değerlendirdi demiştik. 3 Tabip arkadaşımız var komisyonda ancak biz bunların kararını bir kenara itiyoruz ancak Eşrefpaşa Hastanesi'nin yapabilmesinin önünü açacak bir karar veriyoruz. Sanki Eşrefpaşa Hastanesi her şeyi yapmış bütün sorumluluklarını yerine getirmiş, şimdi gelmiş testin etkinliğini sorgulayacak" diye konuştu.

GÜNDEMDEN OLUMLU GEÇİRİLMEMESİ GEREKEN BİR KONU
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç ise konuyla ilgili gelen maddenin yanlış olduğunu belirtti. Sevinç, "Bu konu hassas bir konu. Meclisin yetkisinde olmayan bir konuyu meclise taşımamamız gerekir. Gündemimizde olsa bile olumlu geçirilmemesi gereken bir konu. Hastane istiyorsa kendi bütçesinden bunu yapsın ancak meclisimiz bu konuya dahil olmaması lazım" dedi.

KEŞKE GÜNDEMDE BÖYLE BİR MADDE OLMASAYDI
Gündem maddesi ile ilgili MHP adına söz alan Hakan Şimşek ise, "Büyükşehir Belediyesi'nin bir hastanesi, koronavirüs salgını ile ilgili dünya üzerinde kabul görmüş 5-6 aşı var. Bu aşıların güvenirliğini çok güvenilir laboratuarlardan geçiyor ve farklı sonuçlar çıkıyor. Bunlar için yüz milyonlarca dolar yatırımlar yapılıyor. Bunlar ülkelerin kendi dinamikleri içinde test ediliyor. Benim anlamadığım yada İzmirlilerin anlaması gereken, Büyükşehir'in sahip olduğu bir hastanenin bu aşıların ne kadar antikor üretecek bir araştırma yapması ne kadar doğru olur. Bir taraftan bu harcamanın böyle bir konuda harcama yapılmasının biraz popülizm olması ağır basıyor. Keşke Büyükşehir Meclisi'nin gündeminde böyle bir madde olmasaydı" diye konuştu.

KONU EŞREFPAŞA HASTANESİNE GELDİ
Mecliste yeniden söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "Konu Eşrefpaşa Hastanesi'nin tartışılmasına geldi. Gündem oranın nasıl çalışıldığı konusu değil. Eğer o konuya getirirsek, İzmir'deki şehir hastanesi bir türlü tamamlanamadı hala çalışılıyor. Eşrefpaşa Hastanesi'ni zaten önümüzdeki ay faaliyet raporlarında anlatacağız. Ancak bu hastane her zaman bakanlıktan takdir kazanmış pırıl pırıl hastanedir. İyi niyetli hareket ediyor İBB ve Eşrefpaşa hastanesi. Pandeminin başında da maske dağıtılacaktı kimseye dağıtılamadı ancak İBB Maskematikler ile bunları dağıttı. Eşrefpaşa Hastanesi halk için çalışıyor ve sponsor ile faaliyet ediyor. Bu konunun siyaset meselesi yapılacak bir durumu yoktur" dedi.

YANLIŞ BİR ÖNERİ YAPILMIŞ
CHP'li Meclis Üyesi Suat Çağlayan ise grubunun açıkladığı fikrin aksine getirilen önerinin yanlış olduğunu belirtti. Çağlayan, "Biz buna komisyon olarak karşı çıktık. Nedeni de aşı olduk. Bunun için karşı çıktık.  Burada  belediyenin bir bilim kurulu var. Bugüne kadar da epey iş yapmış. En son da sayın başkana böyle bir öneri ile gelmişler. Biz öyle bir şey yapalım ki hem yaptığımız işe yarasın hem de sağlık çalışanların işine yarasın diye. Bana göre çok yanlış bir öneri yapmışlar.  Bilim Kurulu'nun önerisini sayın başkan kabul etmiş. İşin içinde hekim olunca duygusal yön ağır basıyor tabii ki. Bu konuşmalar yapıldıktan sonra, Plan Bütçe'nin önerisi doğrultusunda onaylandıktan sonra, sayın başkana şöyle bir önerisi oldu, 'Çoğu kaygınıza hak veriyorum, yalnız bunu bilim kurulu ile tartışmanız lazım' dedi. Bilim Kurulu'nun bizim görmemiz lazım. Benim soracak 15 sorum var ve eminim ki 13'üne cevap alamayacağım. Bütün arkadaşlarım bu konuyu çok iyi çalıştık" diye konuştu

JEST BAŞKA BİR ŞEKİLDE YAPILABİLİR
AK Parti Metin Yaşar ise, sağlıkçı olarak bu kararı doğru bulmadıklarını belirtti. Yaşar, "Suat ağabeyimizin söylediklerin katılıyorum. Buradaki arkadaşlar özellikle reddediyor ancak, aşının etkinliğini değerlendirmek için bir cümle geçiyor burada. Bu atlanmasın. Böyleyse bu doğru değil. İnkar edilmemesi gereken bir şey var. Biz devlet olarak birçok ülkenin önünde çok çok güzel şeyler yapıldı.  Hekimlere sağlıkçılara böyle bir jest yapılması güzel ancak nasıl bir hekim antikor yapılmasına karşı çıkabilir. Bunun bir etkinliği de yok, gerekliliği de yok. Hepimiz aşılar yapıldık, hangi aşıya karşı antikor yaptırdık? Bunların bilimsel bir gerekçeleri de yoktur. Belediye hastanemiz iyi niyetle bakmış olabilir ancak 30-40 bin sağlık çalışanlarını hangi zamanda başa çıkabileceğini de düşünmüyorum.  Jest yapılacaksa ücretsiz taşımanın yanında başka bir şekilde yapılabilir" dedi.

HASTANE KENDİ İÇİNDE KARAR VEREBİLİR
Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Bülent Köklü ise alınan kardan sonrası gelinen noktaya şaşkın olduklarını belirtti. Köklü, "Bizim aldığımız karar üzerine buraya kadar geldik. Bizim alacağımız bir karar değil bu. Öneri hastane başhekimliğinden gelmiş. Kendine göre bütçesi var hastanenin. Konunun önemli tarafı, biz plan ve bütçe komisyonuyuz sağlık açısını değerlendirecek değiliz. Biz komisyondan aldığımız kararın arkasındayız, orada açıkça belirtiliyor, karar bizim değil hastane kendi içinde karar verebilir.  Önerge bize gelmiş, bizde komisyonumuza gelmemesi gerektiğini kendi içinde halledebileceğini belirtik. Bizim aldığımız bilgilere istinaden toplam 70 bin kişinin olduğu söyleniyor ve ilk etapta 30 bin kişiye yapılacağı söyleniyor, sponsor ile birlikte bu rakamın aşağıya inmesi bekleniyor. Biz arkadaşlarımıza sormadan hiçbir kararın altına imza atmıyoruz" dedi.

MECLİS GÜNDEMİNDEN ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR
Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, "Testi yapacak olan kurum İBB'nin bir kurumu. Sonuç olarak Eşrefpaşa bütçesi için bizler akara veriyoruz. Bu hastanenin bütçesini bilimsel temellerde kullanmasını istiyoruz. Bu şehirde bir bilim kurulunun kurulduğundan bahsediliyor ancak gönül ister ki bu meclis üyelerinin ve meclisteki sağlıkçıların bu kurulla görüşmesi. Popülizmden bahsediliyor ancak biz böyle bir şey yapmıyoruz. Eşrefpaşa hastanesini biz daha önce de konuştuk ancak önümüzde bir yazı var. Bu Tunç Soyer tarafından gönderilmiş yazı. Bunda 'İlgili testi pek çok sağlık çalışanı kendi imkanları ile yaptırmaya çalışmaktadır' ifadeleri yer veriyor. Sanki bu test yapılmak zorunda ve sanki bunu bakanlık yapmıyor da İBB elini taşın altına sokuyor gibi söylenmiş. Bu doğru bir söylem mi? Bu önerge buradan çıkmış olsaydı Tıp Bayramı'nda tabiplere müjde diye verilecekti. Karşılığı ise hiçbir bilimsel temeli olmayan bir konu. Bilimsel bir karşılığı olamayan bir şeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapması doğru değil diyoruz. Bunu Meclis ve şehrin gündeminde çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Hızal'ın ardından söze giren Başkan Vekili Özuslu, "Bilim kurulumuzu ile ilgili doktor arkadaşlarımız  ile bu konuyu tekrar bir değerlendirip, bu konuyu anladığını, çevre komisyonunun hassasiyetleri üzerine yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi" diye konuştu.

SONUÇ NEDİR GÖRECEĞİZ
Özuslu'nun ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise, "İBB göreve geldiğinden beri katılımcı demokrasiyi önemsedi. Bilim Kurulu İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne görüşlerini aktarmış ve konu belediye ye geldiğinde Çevre ve Sağlık Komisyonu çalışmalarını yürütmüş. Dolayısıyla o gün bu konu belediye meclisi yetkisinde değilse, bu konuda meclis üyelerinin çekinceleri olduğuna göre kendi aralarında bir anlaşma sağlanmış ve bir şekilde kendi aralarında icraata geçirilecek. Bilimde kesinlik yoktur.  Maskematik bu kentin simgesidir, antikor testi de bunlardan biri olabilir. Bunun yapılmasında sonuç nedir göreceğiz, bırakalım Eşrefpaşa Hastanesi gerekeni yapsın. Çok iyi bir niyetle çalışılıyor. 14 Nisan Tıp Bayramı konusunda bir jest yapmayı hedefliyor" ifadelerini kullandı.

Mecliste görüşülen madde İYİ Parti ve Cumhur İttifakı'nın aksi oylarına karşın Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyelerinin oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi. Kökkılınç'ın sözleri üzerine diğer maddeleri oylamaya sunan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, gündem dışı konuşmalarda kimseye söz vermeyerek meclisi kapattı.

Özuslu'nun kararı sonrası AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyeleri karara tepki gösterirken, Başkan Vekili Özuslu'ya seslenen  AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Sizin yaptığınız çok ayıp, yaptığınız size yakışmıyor" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili  Kemal Sevinç'in salondan çıkarken sinirlenerek, "Saçma sapan konuların altına imza atıyorsunuz, yazık günah" ifadelerini kulandığı meclis salonunda duyuldu.