GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
6 Mart 2018 Salı 08:48

Buğdayda ürküten tablo... Servet yok oluyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar her yıl ülke genelinde kaybettiğimiz buğday kaybının 11 milyonluk nüfusu olan Yunanistan’a yetecek oranda olduğunu belirterek acil çözüm bulunması gerektiği kaydetti.

EGEDESONSÖZ- Geçtiğimiz yıllarda Türkiye tahıl, Konya ve Güneydoğu illeri ise buğday ambarı olarak bilinirken yaklaşık son 3 yıldan beri her yıl ortalama 4 milyon ton buğday ithal ediyor. Kendine ürettiği buğdayın yetersiz kalmasının başlıca nedenleri kaybolan tarım arazileri ve tarım politikaları gibi nedenler gösterilse de en çarpıcı açıklama Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’dan geldi.

Bayraktar açıklamasında Türkiye her yıl ürettiği buğdayın 10 milyonluk nüfusa yetecek oranda olduğunu belirtirken Dolar bazında ise söz konusu kaybın 450 milyon doları aştığını ifade etti. Her yıl 11 milyonluk Yunanistan gibi bir ülkeye yetecek oranda buğdayı üretimde kaybettiğimize dikkat çekti.

DOLAR BAZINDA DEĞERİ 450 MİLYON DOLARI AŞIYOR
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar üretilen buğdayda koca bir servet kaybettiğimizi belirterek “Ürettiğimiz 16,5 milyar liralık buğdayın 1,4 milyar lirasını üretimde ve kullanımda kaybediyoruz. Bu ürünün değeri üretici fiyatlarıyla 1,4 milyar liraya yaklaşıyor. Dolar bazında değeri 450 milyon doları aşıyor. Ülkemiz bu kadar zengin değil. Ürün kayıplarını ne yapıp edip, en az seviyeye indirmemiz gerekiyor” dedi.

“TOPLAMDA 8.3 ORANINDA BİR KAYBIMIZ VAR”
Genel Başkan Bayraktar geçmiş yılın verilerine göre yaptığı açıklamasında “Türkiye, 2016 yılında 3 milyon 620 bin ton makarnalık, 16 milyon 980 bin ton da ekmeklik buğday üretti. Yapılan hesaplamalara göre, üretilen buğdayın yaklaşık yüzde 5,5’i üretimde, yüzde 2,8’i kullanımda kaybediliyor, toplamda 8.3 oranında bir kaybımız var. Kaybedilen buğday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir”  ifadelerini kullandı.

Bayraktar, zararlılar, ayarsız-eski biçerdöverler ve tekniğine uygun olmayan hasat nedeniyle buğdayda dane kaybının, gelişmiş ülkelerdeki dane kaybından hayli fazla olduğunu vurgularken, dane kaybının yüzde 2’yi geçmemesi gerektiğin hatırlatarak “Kaybedilen buğday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir. Nüfusu 17 milyonluk Hollanda, 11 milyonluk Yunanistan, bu kadar buğday üretmiyor” şeklinde ifade etti.

“OPERATÖR BELGELİ  SÜRÜCÜLERE HASAT YAPTIRILMALIDIR”
TZOB Genel başkanı Bayraktar önlem olarak alınması gereken tedbirleri ise şöyle konuştu:
“Ekimden hasada kadar tedbirler almamız şarttır. Arazilerimizde tohum ekim aşamasında arazi iyi tesviye edilmeli ve hasat sırasında meydana gelen tane ve sap kayıpları ile tane hasarlarını en aza indirilmelidir. Biçerdöverlerin ayar ve bakımları çok iyi yapılmalı ve hasat olgunluğuna gelmemiş ürünler kesinlikle hasat edilmemelidir. Hasat zamanında yapılmalı, geç hasadın da tane kaybına neden olacağı unutulmamalıdır. Operatör belgeleri olan sürücülere hasat yaptırılmalıdır.  Arazinin yapısı ve durumu dikkate alınarak tekniğine uygun bir şekilde biçerdöverler ayarlanmalıdır. Ayrıca, biçerdöverin özelliğine, arazinin yapısına, ürünün cinsine göre biçerdöver ilerleme hızı belirlenmelidir.”