GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Ekim 2024 Perşembe 18:29

Buca'nın stratejik planına onay!

Buca Belediyesi'nin 2025-2029 dönemine ait stratejik planı onaylandı.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Buca Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci birleşimi Belediye Başkanı Görkem Duman başkanlığında yapıldı. Mecliste, komisyondan gelen raporlar ve 2025-2029 dönemine ait stratejik plan görüşüldü. MHP ve AK Parti grubunun ret oyu verdiği stratejik plan, oy çokluğuyla kabul edildi. 

CHP’Lİ AYDIN: BUCA’YA ÜÇÜNCÜ KENT LOKANTASI GELİYOR
CHP Grup Başkanvekili Uğur Aydın, "Anket yapıldı. 500 bin vatandaşa ulaşıldı. 25 meclis üyesi de ankete katılmıştır. Asli konular olmakla birlikte imar düzenlemeleri, sosyo-kültürel hizmetler gibi diğer hususlar olarak belirlenmiştir. 5 yıllık dönemi içerisinde misyonu, vizyonu amaç ve hedefleri üzerinden yazılmıştır. 
Bakıldığında soyut gelebilir ancak altını dolduracak olan bizler ve başkanımız. 6 ayda yapılanları önce incelememiz gerekmektedir. Bu incelemeyi yaparken belediyemizin asli unsurları gerçekleştirmektedir. Bir de mevcut iktidarın yarattığı sıkıntılar nedeniyle yapması gereken ve belediye kanununda da yetkisi dahilinde üzerine düşenleri yapmaktadır.  En iyi geri dönüş aldığımız konu belediye lokantamızdır. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin karşısında Tarık Akan Kültür Merkezi'nde üçüncü kent lokantasını kuracaktır. 4 kişilik bir aile 2 bin TL’den aşağı lokantadan çıkamaz hale geldi. Sadece bir kebap 300 TL olmuş, mercimek çorbası 140 TL olmuş. Başkanımız 45 TL’ye 4 çeşit yemek sunmaktadır. AK Partili arkadaşlardan daha fazla kent lokantaları kurulması için bakanlık ile birlikte iş birliği yapmaya davet ediyoruz. Bu kent lokantalarına destek gelse de gelmese de bunu sonuna kadar götüreceğiz. Askıda yemek kampanyası başladı. Genel merkezimizin talimatıyla başladık, başkanımız önderlik yaptı. Meclis üyeleri olarak katkı sağladık. O 45 TL’yi ödeyemeyen insanlar var. Meclis üyelerimizden de destek bekliyoruz. Ekonomik olarak biz bir yerlere geldiysek bunun karşılığını da vermemiz gerekiyor. 

‘OKUL MÜDÜRÜ, BELEDİYEDEN DIŞ DUVAR BOYASI İSTEDİ SONRA İPTAL ETTİ’
Buca’da ciddi bir yurt sorunu var ve KYK’larda kayırmaca var. Özel yurtlar orta sınıfın ulaşamayacağı fiyatlarda. Buca’da ortalama bir hizmet sağlayan yurdun yıllık bedeli 160 bin TL. Başkanımızın 150 öğrenciyi ağırlayacağı bu konuk evinde bunun ciddi düşük bir bedelle vatandaşlara sunacağı bellidir. Başkanımız göreve geldikten sonra anaokullarındaki öğrencilerimizi 250’ye çıkardık. Ortalama bir anaokulunun fiyatı aylık 5 bin 500 TL, sabahtan öğlene kadar bırakabiliyorsunuz çocuğu. Buca'da en yüksek anaokulu fiyatı 15 bin TL. Başkanımız okullardaki temizlikle ilgili üzerine düşeni yapıyor. Belediyemiz mevcut iktidarın eksik bıraktığı ne varsa sonuna kadar sağlamaya hazırdır. Hiç kimsenin belediye personelini camiye, okula sokmamaya hakkı yoktur. Bir okul, başkanımızdan dış duvar boyası istemiş. Boyalar elimizde şu an ama müdür arayıp iptal etmiş. Her şey ortada. Biz şov yapmıyoruz, samimiyiz” şeklinde konuştu.

AK PARTİLİ SEVİL: İRADENİN EN BÜYÜK KATILIM KRİZİ
AK Parti Grup Başkanvekili Burçin Kevser Sevil, şu sözlerle değerlendirdi:

“Somut elle tutulur projelerin olmadığını gördüm. Ne altyapı ne üstyapı ne kadın ne çocuk… Hazırlanırken yasal paydaşları var. 25 meclis üyesi kim? Ankete katılan meclis üyeleri kim? CHP’de 27 meclis üyesi var. Bize kimse fikrimizi sormadı. Buca’nın 5 yıllık planı ile ilgili kimse bir şey sormadı. Aranızdaki 2 kişiyi neden ayırdınız? Bence o 25 kişi de yok. İradenin en büyük katılım krizlerinden birisidir. Biz seçilerek geldik, atanarak değil. Stratejik plan oluşumu itibarıyla eksiktir. Bize nasıl ulaştı? Encümenden çıkmış, 1 hafta olmuş ama belgeler elimize geçsin diye günlerce bürokrasi ovaladık. Stratejik plan bize meclis günü geldi. Biz çalıştık, baktık ama bir diğer kriz de budur.

‘6 AYDIR PANSUMAN BELEDİYECİLİĞİ YAPIYORSUNUZ’
Siz 6 aydır pansuman belediyeciliği yapıyorsunuz. Yapmış olduğunuz hiçbir şey yok. Sosyal medyada videoları paylaşıyorsunuz, yorumları beğeniyorsunuz. Bütün gün misafircilik oynuyorsunuz. 100 gün geçti. Biz 100 günde neyi değerlendirebildik? Hala tebrik kabul ediyorduk. Hala bir yaraya neşter vurup problemi kökünden çözmek için harekete geçmediniz. Olan şey bu aslında. 
Belediye ile ilgili çıkan haberlerde 144. 5 yıl sonunda 190’a çıkaracağız diyorsunuz yüzde 50 artış. Şovun alasını yapıyorsunuz. Okul temizliği ile ilgili ilçe milli eğitim müdürlüğüne gittiniz mi? İlçe koordinasyon toplantısında ne yaptınız? 

‘MİLLİ EĞİTİMİN ÖNÜNE GİTMENİZ GEREKİRDİ’
Milli Eğitim bizi okula almıyor dediniz. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gidip açın okulu demeniz gerekirdi. Samimiyet budur. İki video atıp bıraktınız. Bugün samimiyiz diyorsunuz, inandırıcı değil.
Büyükşehir Buca’da masalevini kapatırken ücretsiz hizmet verdiği yeri kapattı biriniz sesini çıkarmadı. Bugün bu hizmet yok. İZELMAN, Dokuzçeşmeler’de 7/24 yaşayan kitap kafeyi kapattı sesinizi çıkarmadınız ki o kitap kafe Buca’ya 10 ay önce kazandırılmıştı.  Bu gerekçelerle bu stratejik planı için ret oyu kullanacağız.”

BAŞKAN DUMAN: BİZ YAPILANI DA YAPILMAYANI DA GÖSTERİRİZ    
Başkan Duman, AK Partili Sevil’e, “Yerel yönetimler olarak MEB sorumluluğunda olan okulları temizlemek bizim görevimiz değil. O hizmeti biz yapabiliriz yazıyor belediye kanununda. Çocukların kirli, pis ortamda okumasını asla istemediğimiz için belediye kanunun yapabilir kısmından inisiyatif alıp temizledik. 10 okul müdürü yazılı dilekçe gönderdi, 5 tanesine yetiştik üçünü temizledik 2’sinde geri çevrildik.  5 okul da talebini geri çekti. Şov kelimesinin anlamı nedir Burçin Hanım? Şov demek göstermek demektir. Biz yapılanı gösteririz, yapılmayanı da gösteririz. Bundan doğal bir şey yoktur” şeklinde cevap verdi.

AYDIN: GELİN CEZAEVİNİ YEŞİL ALAN YAPALIM
CHP’li Uğur Aydın, AK Partili Sevil’e şöyle yanıt verdi: “Kanunen somut projelerin bulunması zorunluluk değil. Amaç ve hedeflerin olduğu ve gerçekleştirilecek faaliyetlerin altının doldurulacağını söyledim. Toplantı yapılmadı deniliyor. İlk meclislerde dedim, gelin görüşelim. Tabii arkadaşların meclislerde önyargılı yaklaşıp başkan ne söylerse söylesin her projeye ret verdiklerini, asla şans vermediklerini bizzat gördük. Keşke başkanımızı gördüğünüz her yerde gelin şu projeyi görüşelim deseydiniz. Biz bunu yaptık. Aylar öncesinden buna başladık. Mesele gayret etmek. Siz ellerinizi kapatıp oturduğunuz için stratejik plana dahil olamadınız maalesef. Siz bunu söylediğiniz için ben de bu çıkarımı yaptım. Yeşil alan meselesinde, cezaevi alanını açalım, taşın altına elinizi sokun. Gelin, çözün biz de elinizi sıkıp tebrik edelim. Cezaevinin yeşil alan olarak açılmasını istiyoruz.”

Prim borçlarının ödenmesi için ödenmesinde önemli bir payı karşılayacak olan 2 tane taşınmazın SGK’ya verilmesiyle ilgili konuya ilişkin tartışma yaşandı.

AK PARTİLİ SEVİL: BORCUN YÜZDE 50’SİNDEN FAZLASI SGK PRİM BORCU
AK Parti Grup Başkanvekili Burçin Kevser Sevil, “Prim borçlarının ödenmesi için ödenmesinde önemli bir payı karşılayacak olan 2 tane taşınmazın sosyal güvenlik kurumuna verilmesiyle alakalı bir konu. Şimdi burada değinmek istediğim şey aslında şu ki sosyal güvenlik kurumuna ödediği primler ve vergiler. Kimin parası ben bunu anlatmak istiyorum. O sendika sözleşmelerinde halaylar çektiğiniz işçinin, emekçinin hakkı. Bugün tabloya baktığınızda belediye ve bir şirket açısından da büyük bir zafiyetin olduğunu görüyoruz. SGK borcunun 2 milyara yakın olduğunu varsayarsak nereden baksanız borcun yüzde 50’sinden fazlasını SGK prim borcu oluşturuyor. Buca Belediyesi de bir kamu kurumu olduğu için elbette ödenecek mantığıyla düşünmüş olabilirler ama bunun geç ödenmesi, ötelenmesi daha doğrusu belediyenin bütün borçları içerisinde SGK’ya olan borçların ötelenmesi aslında işçiye ödediğinin işte üzüm kart mesai ücreti gibi ücretlerin ötelenmesidir.

‘TÜRKİYE’DEKİ TÜM BELEDİYELERİN ASLİ PROBLEMİ BORÇ’
Sadece işçinin cebine girmeyen ama işçinin adına bir diğer kamu kurumu olan SGK’ya giren bir para. Şimdi işin diğer boyutundan bahsedeceğim ama bahsederken şunun altını da özellikle çizeceğim. SGK primleri ve bunlar üzerindeki borçlar noktasına siyaset üstü bakıyoruz. Bugün sadece Buca Belediyesi değil tüm Türkiye’deki bütün belediyelerin asli problemlerinden biri borç. Türkiye’de bugün borcu en yüksek olan 3 belediye Cumhuriyet Halk Partili belediyeler. İzmir’e dönüp baktığınızda da İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Çiğli’den başlayıp işte Buca’ya kadar giden ciddi borçlar var. 3 aşağı 5 yukarı topladığımızda bu borçlar nereden baksanız 20-25 milyarları buluyor. Prim sistemi, işsizlik maaşını ödeyen, emeklilerin maaşını ödeyen, dul ve yetimlerin maaşını ödeyen hatta iş kazası sonrasında iş kazasına uğrayan işçilerin de aslında bu kazadan doğan zararlarını ödeyen bir sistem. Dolayısıyla siz burada ödeme yaptığı kişilerin hakkı noktasındaki katkınızı koymamış olursunuz. Dolaylı olarak bu sistemin kaptanı olarak ne yapmanız gerektiğini hatırlatıyorum. Öteliyorsunuz. Emekli mitingi, geçinemiyoruz mitingi düzenliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ AYDIN: BU KONU SGK İLE BELEDİYELER ARASINDA
CHP Grup Başkanvekili Uğur Aydın söz alarak şöyle konuştu: “İnsanlar asgari ücret ile geçim derdinde şu an insanlar ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyorlar. 10 bin TL emekli maaşı vardı. CHP olarak miting yaptık, 2 bin 500 TL artırdılar. SGK borcu elbette belediyelerin borcudur. Neden bu borç bir talimatla ertesi gün görevliler belediyelere gelip bir an önce ödenmezse haciz işlemiyle tehdit edilmiştir? Prim ödemek işçinin emekçinin hakkı değerlendirmesi doğru değildir. Bu konu SGK ile belediyeler arasındadır.  Belediye başkanımız bu borcun arkasındadır ve nispeten değerinde olan bir taşınmaz ile ödemek niyetindedir. Bu olgun davranışa siyasi bir kapıdan bakmayalım ve destek verelim.”

AK PARTİLİ SEVİL: BU KREDİ BİZİM İÇİN BİR BİLİNMEZLİK
Belediye Başkanı Duman’ın belediye meclisinden istediği 197 milyon TL’lik borçlanma için yetki ile ilgili önerge plan ve bütçe komisyonuna oybirliğiyle havale edilmişti.

Önergenin görüşüldüğü mecliste AK Parti Grup Başkanvekili Burçin Kevser Sevil, şunları söyledi:
 “Bu parayla ne yapılacak? Bize gelen bilgi şuydu: Yıllardır Buca’yı yöneten yönetim borç bıraktı. Emlak vergileriyle bunu çözmeye çalıştınız. Neden haciz koydunuz emlak vergileri yüzünden başkan? Çünkü ortada bir problem var ve bunu çözmeye çalışıyoruz. Nereye harcayacağız? İşçi maaşını ödeyeceğiz ama tutar ne kadar? Rutin işleri yaptığınızda bu krediyi nasıl ödeyeceksiniz? Ekonomik çıkmazda şu an Buca Belediyesi. Bugün bu çıkmazı çözmek zorunda olan sizsiniz ama bizi bir bilinmeze sürüklüyorsunuz. Sonra ülkedeki ekonomik kriz diyorsunuz. Yüzleşmeniz gereken siyaset üstü gerçeklik bu aslında. Bu kredi serüveni bizim için bir bilinmezlik.”

CHP’Lİ AYDIN: BU BELEDİYELERİN HİÇ Mİ BORCU YOK
CHP Grup Başkanvekili Uğur Aydın söz alarak  “Daha belediye başkanının birinci senesi dolmadan ilk defa talep ettiği kredi talebini reddetmişlerdir. Bu saatten sonra AK Partili arkadaşlar niyetini bize göstermiştir. İlk defa kredi çeken başkan sizmişsiniz gibi yansıtılıyorsunuz. Senenin sonunda değil senenin başında kredi çekiyor başkan. Son aylarda çekilen kredileri unutmadık, unutturmayacağız. Emlak vergileri, vatandaşların ödeme sırasında en düşükte olan kısımdadır. Bunun üstüne geçim derdi, SGK, vergi vardır. Emlak en sonda yer alır. Vatandaş, belediyenin bir hareketinden sonra gelir, öder. Yüzde 70 en az bu şekildedir. Ankara Belediyesi 2019 yılında kuruldu. Borcu vardı. İstanbul Belediyesi 2019 ‘da kuruldu. O zamanlar hiç böyle akıllarına gelmemiş mi haciz koymak? SGK memurlarının hiç aklına gelmemiş mi biz bir gidelim, alacaklarımızı konuşalım” dedi.

2025 mali yılı performans programı oy çokluğuyla kabul edildi.