GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Mart 2023 Perşembe 17:22

Buca’dan kritik karar… 6 kat ve üstü binalarda zorunlu mu oluyor?

Buca Belediyesi Mart ayı olağan meclis oturumunda ‘Başkanlık Önerisi’ dikkat çekti. Buca’da yapılacak yeni yapılarda 6 kat ve üstü yapılarda zeminlerde sismik izolatör zorunluluğu gibi çalışmaların zorunlu hale getirilmesi önerisi meclis üyelerinin oy birliği ile komisyonlara sevk edildi.

EGEDESONSÖZ - Buca Belediyesi Mart ayı olağan meclis oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturuma Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç başkanlık yaptı.

AK PARTİ VE CHP’DEN ÖRNEK DAVRANIŞ
Meclisin açılışında söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özkan Yorulmazbaş, CHP Grubu olarak Mart ayı meclis üyesi maaşlarını bölgedeki depremzede vatandaşlar için bağışlayacaklarını açıkladı. Yorulmazbaş’ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu’da CHP grubu ile birlikte kendilerinin de birer meclis üyesi maaşlarını deprem bölgesine bağışlayacaklarını belirtti.

KILIÇ: UMARIM BİR AN ÖNCE DÖNÜŞÜRÜZ
Söz alan Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Depremin ilk gününde itibaren oradaydım. Gerçekten çok kötü görüntü vardı. Gitmeden anlamak mümkün değil. Anlatılanlardan çok çok daha fazla. Çok çok kötü durumda… Allah bir daha bu kötü felaketleri bize göstermesin. Ancak ne yazık ki coğrafyamız afet bölgesi. Bir çok plakanın, çakıştığı bir bölge Anadolu. Bu depremler çok uzun yıllar olmaya devam edecek. Bizlere bu nedenle çok görev düşüyor. Bir an önce depreme dayanıklı ve yaşanabilir bir kent inşa etmemiz gerekiyor. Bunu için elbirliği ile çalışacağız. İlk planlarımızı meclisimizden geçirdik. Çaldıran kesinleşti, Ova Büyükşehir Meclisinde... Umarım bir an önce dönüşürüz ve bir daha deprem olduğunda kayıpsız atlatırız” ifadelerini kullandı.

BUCA BELEDİYESİ'NDEN 'SAĞLAM YAPI' ADIMI
Buca ilçe sınırında deprem dayanıklı yapıların yapılması için zeminlerde gerekli önlemlerin alınması için plan notu önerisinin açıklanması talebi meclise geldi. Başkanlık önergesi olarak verilen Gündem maddesi ile ilgili söz alan Başkan Erhan Kılıç, "Bunu başkanlık önergesi olarak gündeme getirdik. Yaşadığımız bir deprem var ve önümüzde bir deprem gerçeği var. Ne zaman geleceği belli değil ve her gün bir yerde deprem haberi duyuyoruz. Artık bir an önce yeni yapılacak binalarda depreme dayanıklılığın artırılması için gerekli önlemler alınmalı. Bir plan notu hazırladık ve bunu komisyonlar inceleyecek. 6 kat ve üstü binalarda sismik izalatör zorunluluğu getirmeyi düşündük. Bodrum kat ve perde beton zorunluluğu, radyak zemin gibi öneriler var. Bu önerilerin hepsi komisyonlarımız tarafından değerlendirilsin ve uygunsa ona göre karımızı alalım. Hukuka uygunluk denetiminin de burada yapılması lazım. Benim önerim, söz konusu önergesinin, İmar, hukuk, kentsel dönüşüm, çevre, iklim değişikliği ve doğal afetler komisyonlarına sevk edilsin” ifadelerini kullandı. Başkan Kılıç'ın öerisi sonrası ilgili gündem maddesi İmar, hukuk, kentsel dönüşüm, çevre, iklim değişikliği ve doğal afetler komisyonuna sevk edildi.

‘SCOOTER’ KARARI MECLİSİ GERDİ
Buca Belediyesi Şubat ayı olağan Meclis oturumunda elektrikli scooterların düzenlenmesi önerisi gündeme gelmişti. AK Partili Mustafa İnce'nin scooterlar için işgaliye ücreti alınmasını önermesi sonrası konuyu meclis gündemine alma kararı alan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, konun hukuk komisyonları tarafından incelenmesini ve buna göre karar alınmasına karar vermişti. Önergeyi görüşen ilgili komisyonlar ‘karar UKOME’de’ kararını verirken, AK Partili meclis üyeleri karara tepki gösterdi.

İNCE: SINIFTA KALDIK
Önerge sahibi AK Parti’li Meclis Üyesi Mustafa İnce, “Bu konuda hukuk komisyonu sınıfta kaldı. Sokağa inip vatandaşları belediye önüne dökecektim” dedi.

İnce'nin açıklamasına rağmen CHP’li isimler bu kararın UKOME’nin karar alabileceği bir karar olduğunu vurgularken, Başkan Erhan Kılıç ise ‘Beni de incelediğim kadarıyla konu UKOME’nin. Ancak bunu isterseniz Büyükşehir Meclis üyelerimiz ile UKOME’ye taşıyabilriiz’ ifadelerini kullandı.AK Parti’den gelen tepkiler sonrası ise ilgili gündem maddesi, komisyonlara tekrar görüşülmek üzere geri gönderildi.

DEPREM İZOLATÖRÜ NEDİR?
Yapıda uygun olan kata veya zeminde yer alan kolonlara yerleştirilen yatay hareket eden sismik izolatörler, depremin şiddetinin azalmasına yardımcı oluyor. Yapıda uygun görülen kata, kolonlara veya betorname perdelere yerleştirilen sistemler, deprem ile yapı arasındaki direkt teması kesiyor.