GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Temmuz 2023 Perşembe 16:49

Buca'da ek bütçe tartışması... 'Helva yapacak lider yok'

Buca Belediyesi’nin, 490 Milyon TL’lik ek bütçe talebi mecliste tartışmalara neden oldu. Cumhur İttifakı’nın üyeleri ek bütçe talebini sert bir dille eleştirirken, Millet İttifakı’nın üyeleri ise destek çıktı. AK Parti Grup Başkan Vekili Ekrem Gündoğdu ek bütçe talebinde bulunan Erhan Kılıç’a, “Maalesef 15 senedir Bucamızın, unu, yağı ve şekeri var ancak helva yapacak lideri bulamıyoruz. İnşallah 2024 seçiminde helva yapacak lideri buluruz...” cümleleri ile yüklenirken, Başkan Kılıç ise, “Keşke enflasyon olmasa da kimse ek bütçe yapma gereği duymasa” şeklinde yanıt verdi.

Ahmet Can KARATAŞ/EGEDESONSÖZ- Buca Belediyesi Temmuz Ayı Olağan 2’nci oturumu belediye meclis salonunda gerçekleştirildi. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın yönetiminde gerçekleşen oturumun gündemi, 490 Milyon TL’lik ek bütçe talebi oldu.

Buca Belediyesi'nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısının birinci oturumunda meclis gündemine ek önergeler kapsamında 490 Milyon TL’lik ek bütçe talebi ikinci oturumda AK Parti ile CHP’li belediye meclis üyeleri arasında tartışmalara neden oldu. Önerge, AK Partili Üyelerin ret oylarına karşın, CHP üyelerin kabul oylarıyla talep oy çokluğu ile kabul edildi.

BUCA'DA UN, SU, YAĞ VAR HELVA YAPACAK BAŞKAN YOK!
AK Parti Grup Başkan Vekili Ekrem Gündoğdu, ek bütçe talebini eleştirirken, Başkan Erhan Kılıç'ı a, b ve c planı olmamakla suçladı. Gündoğdu, "2023 bütçemizi yaparken 1 milyar 503 milyon gibi bir rakamla en büyük bütçeyi yaptığımızı gururla söylemiştik. Daha önceki bütçeleri incelediğimizde gelir olarak 690 milyon olduğu, gider olarak ise 810 milyon TL olmuştu. 120 milyon açık vermiştik. Gerçekleşme oranı ise geçen sene yüzde 69'u gelir olarak gerçekleşmişti. Gider bütçemizin de yüzde 85 gerçekleşme oranı olmuştu. 490 Milyar TL ek bütçe getiriyoruz bu bütçe ile birlikte 2 milyar gibi bir bütçeye gelmiş oluyoruz. İller Bankası gelir payımızın kesintiye uğradığını beyan etmiştiniz... Burada sizin bir başkan olarak ve Buca'nın bir komutanı olarak öngörüleri görmeniz gerektiğini hesaba katmanız gerekir. Buradan bir şey hesaplarken bir liderin a, b, c planları olur... Biri sekteye uğrayınca diğerini devreye sokmamız lazım. Biz sizden bu özeni göremediğimizi beyan ediyoruz. Bütçeyi geçen sene ki rakamlarla tahhül edeceksek geçen seneki gibi yüzde 67 olacağını düşünüyorum. Belediyenin bu gelir gider makasının daha da açılacağını öngörüyoruz. Burada daha önce de anlattığım gibi size yapılmasını istemediğiniz şeyi başkasına yapmayacaksınız. İlk seçildiğinizde eski yönetimi borç içerisinde bıraktığı yönünde eleştirmiştiniz. Yönetim elimizi kolumuzu bağladı dediniz. Burada belediyenin yapmış olduğu harcamaların afaki olmayacağını görüyoruz. Burada Cumhur İttifak'ı olarak bu bütçenin hayali olduğunu ve somut olmadığını beyan ediyoruz. Maalesef 15 senedir Bucamızın, unu ,yağı ve  şekeri var ancak helva yapacak lideri bulamıyoruz. İnşallah 2024 seçiminde helva yapacak lideri buluruz... Bizim bütçeye oyumuz rettir" dedi.

KEŞKE ENFLASYON OLMASA...
AK Partili Ekrem Gündoğdu'ya cevap veren Başkan Erhan Kılıç, "Sizin dediğiniz gibi geçmiş yönetim elimi kolumu bağladı tarzı hiçbir cümle hiç söylemedim. Gelecekteki yatırımları önce çekmek için belediyeler borç alır. Bu çok doğal dedik. Ek bütçe şu anda hükümette ek bütçe hazırlığında, bu bir gelir gider açığı olarak bakmamak lazım. Bir tahminde bulunulur ve yüzdelik olarak gerçekleşme oranına bakarsın. Geçen dönem gerçekleşme oranımız baya yüksekti. Benim gördüğüm kadarıyla Temmuz ayı içerisinde TBMM'ye yeni bir bütçe gelecek. Memur maaşları en az 22 bin lira olacak dediler bunlar için yeni bütçe yapmak lazım. Keşke enflasyon olmasa da kimse ek bütçe yapma gereği duymasa" ifadelerini kullandı.

İlgili önerge oy çokluğu ile kabul edildi.