GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Mart 2016 Cuma 14:27

Bornova’da 101 yıl önceki ruhla…

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü’nde Bornova’da çok özel etkinlikler yapıldı. Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan özel platoda Çanakkale Destanı bir kez daha yaşandı.

Bornova Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yılında 1915’in mücadele ruhu günümüze taşındı.

Anma törenleri saat 10.00’da Bornova 9 Eylül Şehitliği’ndeki çelenk sunma töreni ile başladı. Cumhuriyet Maydanı’nda kurulan Çanakkale Platosu’nda destansı savaş tüm yönleriyle anlatıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinlikleri çok sayıda vatandaşın yanı sıra Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ile birlikte CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ile CHP Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar da izledi. Platoda özel olarak hazırlanan alanlarda savaş sahneleri, Sıhhiye Çadırı’ndaki dramlar, Seyit Onbaşı’nın 215 kilogramlık top mermisini taşıması, Mustafa Kemal Atatürk’ün askerlere, “Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum’ komutunu verdiği an başta olmak üzere yaşanmış pek çok olay yeniden canlandırıldı.

Vatandaşlara duygusal anlar yaşatan etkinlik Beyaz Düşler Tiyatro Topluluğu’nun 20 oyuncusu tarafından sahnelendi. Vatan topraklarını savunan Türk halkının yaşadığı zorluklar ve savaş koşulları çeşitli hikayelerle izleyicilere anlatıldı. Yaklaşık 45 dakika süren canlandırmalı anlatımlar gün boyunca 5 kez tekrarlandı. Vatandaşlar büyük bir ilgiyle izledikleri etkinliklerde gözyaşlarını tutamadı.



Alanda Çanakkale Savaşı’nı anlatan belgesellerin gün boyunca gösterildiği bir çadır da kuruldu. Etkinlikte cephedeki askerlerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek için vatandaşlara çorba ve ekmekten oluşan öğlen yemeği ikram edildi.

Bornova Kent Arşivi ve Müzesi-Dramalılar Köşkü’nde ‘Cumhuriyetimizin Önsözü Çanakkale’ isimli serginin de açılışı yapıldı. Sergide Çanakkale Savaşı’na Bornova’dan katılan ve şehit olan askerlerin isimlerinin yazıldığı bölüm de yeraldı. Oradaydık!” isimli fotoğraf ve obje sergisi ile belgesel gösteriminin de yapıldığı sergi 15 Nisan’a kadar sürecek.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Çanakkale Platosu’ndüki etkinliğin ardından bir konuşma yaptı. 18 Mart’ın tarihin en onurlu günlerinden biri olduğuna dikkat çeken Başkan Atila, “Bu vatanı bize emanet eden başta bütün dünyanın saygı duyduğu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Bugün bize düşen her zamankinden daha çok çalışmak ve önümüze çıkan engelleri inanç ve kararlılıkla aşmaktır. Bu aziz vatanı hep birlikte daha ileri götürmeliyiz. El birliği ve gönül birliğiyle vatanımıza sahip çıkmalıyız. Çanakkale 1001’inci yılında da geçilmeyecektir” dedi.