GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Ocak 2024 Çarşamba 20:28

Bornova Meclisi’nde ‘BAL’ gerginliği!

Bornova Belediyesi Ocak Ayı Olağan Meclis toplantısı ilk oturumunu Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ yönetti. Mecliste gündem dışı konuşmalarda, Bornova Anadolu Lisesi’nin koruluğunda gerçekleşen inşaat gündeme geldi. Korulukta mülteciler için anaokulu yapılması ve bu sebeple ağaçların kesilmesi üzerine gündeme gelen iddia mecliste tansiyonu gerdi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bornova Belediyesi Ocak Ayı Olağan Meclis toplantısı ilk oturumu gerçekleşti. Oturumu Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ yönetti.

Meclis oturumu başlamadan yeni yıl pastası kesildi ve grup başkanları yeni yıl dileklerini iletti.

Pasta kesiminin ardından meclis üyelerine 2022 yılında yapılanlara dair sinevizyon gösterildi sunuldu.

Başkan İduğ borçsun geçen senenin ardından, “Ekonomik olarak borçsuz geçen ve kasasında 247 milyon TL ile 2024’e geçiş yapmış oldu” dedi.

SEVİNÇ’TEN İSTİFA SONRASI AÇIKLAMA: ÜST YÖNETİMİN TUTUMUNDAN DOLAYI AYRILDIM
İYİ Parti’den istifa eden meclis üyesi Kemal Sevinç istifasına dair açıklamalarda bulundu. Sevinç, “Kurucusu olduğum İYİ Parti’de il başkanlığında başkan yardımcısı oldum. Daha sonraki seçimlerde büyükşehir meclis üyesi oldum. Bornova ve büyükşehirde partimin grup başkanvekili oldum. Bu yakın zamanda da gördüğüm lüzum üzerine İYİ Parti’den ayrıldım. İzmir’de beraber görev yaptığım il ve ilçe başkanlarının, partinin her kademesinde görev alan arkadaşlarımla en ufak bir sorunum olmadı ve olmayacak. Dostluklar devam edecek. Üst yönetimin tutumundan dolayı ayrıldım” ifadelerini kullandı.

Sevinç’in açıklamasının ardından ek gündem maddeleri gündeme oybirliği ile gündeme alındı.

Ek gündem maddelerinin ardından denetim komisyonu üyeleri gizli oy ile seçildi. CHP Grubu; Kadir Yıldız, Halit Aksu ve Hülya Uğurlu ismini aday olarak gösterdi. AK Parti Grubu ise Sait Tatlı ve Adem Kasacı isimlerini aday olarak gösterdi. Yapılan oylama sonucunda 1 boş oy çıktı ve toplamda 30 geçerli oy kullanıldı. Halit Aksu 30, Kadir Yıldız 30, Hülya Uğurlu 30, Sait Tatlı 27, Adem Kasacı 27 oy aldı.

AK PARTİLİ TATLI: BİZ TAM OY VERİRKEN NE EKSİĞİMİZİ GÖRÜP BİZE TAM OY VERMEDİLER?
AK Parti Grup Başkanı Sait Tatlı, oylamada kendilerine verilen eksik oy üzerine, “CHP’li arkadaşlara biz tam oy veriyoruz ama onlar bize tam oy vermiyor. Ne eksiğimizi gördüler acaba bize oy vermediler merak ediyorum? Aday olan altıncı bir kişi yok. Sadece arkadaş listede. Aday olan beş kişiye oy veriyorlar. Kimin oy vermediğini bilmiyoruz. Biz grubumuz olarak CHP’li arkadaşlara tam oyumuzu verdik. Bunu da not olarak düşelim” dedi. Tatlı’nın ifadelerine CHP’li Meclis Üyesi yapılanın ‘şık’ olmadığını belirtti.

Oylamanın ardından komisyonlardan gelen raporlar görüşüldü.

AMATÖR KULÜPLERE DESTEĞİN ÇEKİLMESİ TARTIŞMAYA NEDEN OLDU
Bornova sınırları içerisinde bulunan Amatör Futbol ve Spor Kulüplerine bulundukları üst lig ve alt yapılardaki kategorileri de gözetilerek; nakdi ve gayri nakdi (spor malzemesi, forma, araç servis desteği) destek verilmesi hususunun gündemden kaldırılmasına dair madde görüşüldü. Komisyondan oy çokluğu ile gelen madde hakkında Başkan İduğ açıklamalarda bulundu.

BAŞKAN İDUĞ: TÜRKİYE’DE İLK DEFA OLAN BİR ÇALIŞMA BAŞLIYOR
Kulüplere olan desteklerini anlatan Başkan İduğ, Türkiye’de ilk defa var olacak olan bir çalışma başlattıklarını belirterek, “Bornova İzmir’de oynanan 9 bin amatör müsabakanın yarısından fazlasına ev sahipliği yapan bir ilçedir. 1877 yılında ilk futbol maçı Bornova’da oynanmıştır ve İzmir deyince futbol deyince akla Bornova gelir. İzmir’de 270’in üzerinde amatör kulüp varken Bornova’da 54 amatör kulüp var. Bu kulüplere uzun dönemde yaptığımız en büyük destek paradan çok daha kıymetli olan tesis ve saha imkanı sağlamak. Bunun dışında lojistik olarak transferlerine araç taleplerini yerine getirerek destek oluyoruz. Şimdi bir yenisini daha yapıyoruz. Türkiye’de ilk defa olan bir çalışmayı duyacaksınız. Garajın karşısındaki basketbol salonumuzun ikinci katında bir amatör sporcuların ücretsiz iyileşmesine, fiziksel kondisyonlarına destek verecek bir çalışma başlattık. Amatör sporcuların tedavi olabilecekleri bir sağlık kulübü oluşturduk. Bu da ücretsiz. Biz sosyal devlet ve toplumcu belediye anlayışını yerine getirmek için çaba sarf ediyoruz. Amatör kulüplere para vermek bizim bütçemizin binde 12’si kadar verebiliyoruz. Para olarak değil de ayni destek olarak vermek daha mantıklı geliyor. Biz tesis yapmak üzerine çalıştık. Buna da devam ediyoruz. Para benim için ikinci planda. Bu arkadaşlara lojistik destek veriyoruz. Saha, araç gereç taleplerini yerine getiriyoruz. Para da veriyoruz. BAL’da oynayan takıma 25 bin TL ödemişiz, 2023 Ocak ayında. O zamanki 25 bin ile şimdiki 25 bin aynı değil. Yaklaşık 20 takıma 15'er bin TL dağıtmışız. Bir tane takıma 12, 8 takıma da 8’er bin TL verdik. Biz bütçe konusunda mali disiplini ön planda tutuyoruz ama olması gereken çalışmayı da yapıyoruz. 2024 yılı olması gereken asgari ücretteki yüzde 49’luk farkın aynı şekilde yansıması ve hatta üzerine biraz daha yuvarlanarak ihtiyacı olan kulüplere bu desteği vereceğimizi ifade etmek isterim” dedi.

AK PARTİLİ TURU: NAKDİ KISMIN KULÜPLER İÇİN ÇOK BÜYÜK ÖNEMİ VAR
Başkan İduğ’un açıklamalarının ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi Mehmet Turu, kulüplerin maddi yardıma daha fazla ihtiyacı olduğunu belirterek, “Nakdi yardımla ilgili olarak belli yardımlar yapıldı ama bu yeterli değil. Nakdi yardımla sınırlı bırakmamak gerekiyor. Yardım oranımız belli. Bu oranı tamamen Bornova Belediyesi Gençlik Spor Kulübü’ne ya da büyük kısmını oraya aktarmak doğru bir hamle değil. Kulüplerin daha çok nakdi yardıma ihtiyacı var. Spora katkı koyan biri olduğunuzu söyledik. Komisyonda görüşüldü ve katıldıkları kategori bazında detaylı bir çalışma yapılarak mantıklı bir şekilde nelerin yapılması konusunda çalışma bu şekilde yürütüldü. Burada 2024 bütçemiz belli. Federasyondan gelen detaylı listeye rağmen onaylamayıp gündemden kaldıralım diyoruz ancak siz nakdi yardım yapılacağını söylüyoruz. Bunu şimdi yapalım ve gündemde bırakalım. Bu ay görüşelim ve rakamları görüşelim. İlk parçanın ödemesini Şubat ayında hatta bu ay içinde karar alıp kulüplere aktaralım. Nakdi kısmın kulüpler için çok büyük önemi var. Tesisleşme en fazla Bornova’da yer aldığını ve en fazla amatör kulübün Bornova’da olduğunu biliyoruz. Bunun bize getirdiği güvenlik görevlisi yükü dahi yok. Sahalarımızda gece de bir güvenlik olsun talebi oldu. Nakdi yardım noktasını hep sona bırakıyoruz. Binde 12’lik yardımın büyük kısmını lütfen 55 tane kulübe verelim. Gerçek amatörler dediğimiz 42 kulübe bu binde 12’yi büyük oranda paylaştıralım. Belediyemizin kulübü de farklı branşlarda faaliyet göstermek durumunda. Belediyemizin takımına hedef koydurtmadan bir nakdi yardımı istedik. Kulüplerimize toplamda 2 milyon 200 bin TL istedik. 10’ar tane de futbol maç topu istedik. Daha çok maç topuna ihtiyaç olduğu yönünde bir talep geldi. Ben de kulüpler birliğinde başkan yardımcısıyım. FIFA’da match agent olarak da dile getiriyorum” eleştirisinde bulundu.

BAŞKAN İDUĞ: PARA DAĞITMAK KOLAY AMA ZAMANINDA DAĞITMAK ÖNEMLİ
Turu’nun eleştirilerinin ardından söz alan İduğ, para dağıtmanın zamanında olması gerektiğini belirterek, “Bizim kurumsal olarak spor müdürlüğümüz var. Ben de uzun yıllar amatör futbol oynamış bir sporcuyum. Yönetim kurulu başkanlarının, kulüp başkanlarının lisans döneminde yaşadığı sorunları bilen biriyim. Parayı dağıtmak kolay ama zamanında dağıtmak önemlidir. Ben lisans dönemlerinde dağıtılmasını ve olması gereken rakamları da yukarı doğru yuvarlayacağımı söyledim. Futbol topu konusu elbette olması gereken şeyler bunlar yapılır. Para tek seferde büyük parça halinde verilirse 3 ay sonra ihtiyaç devam ediyor. Spor kulüp başkanlığı yaptım ve yaşadım bunları. Gerçekten insanlara yılın başında parayı veriyorsunuz üçüncü aydan sonra tekrar talepleri oluyor. Zamanlamasını biliyoruz. Şimdiki rakamlar ile bu seneki rakamlar arasında çok fark var. 2024 yılında lisans rakamları daha da yukarıda olacak. Zamanlamayı ayarlayıp bu paraları göndereceğim. Hiç endişeniz olmasın. Amatör sporu en çok destekleyen Bornova Belediyesi’dir. Endişeniz olmasın” dedi.

Madde oy çokluğu ile kabul edildi.

AK Parti’nin şerhi ile oy birliği ile geçti.

Belediyenin mülkiyetindeki hisseli taşınmazlar, edinme şekilleri gereği (imar uygulaması, hibe vs) envanterinde olup, belediye ile diğer paydaşlarla hisseli taşınmazların, imar planındaki kullanım amacı doğrultusunda diğer hissedarların mülkiyet hakkının tam verilmesi amacı ile ekli listede tapu bilgileri yer alan 51 adet taşınmazdan, 13 (onüç) adet taşınmazdaki hissenin satılmasına dair madde meclise oy çokluğu ile geldi.

AK PARTİLİ TATLI: SATILMAYA DAİR TALEP YOK
Madde hakkında söz alan AK Partili Tatlı, satılmaya dair talep olmadığını belirterek, “Bu konu komisyona geldiğinde çeşitli metrekareler ile ilgili talep vardı. Komisyon olarak talep var mı dedik. Sadece 1 adet talebin olduğu söylendi. Herhangi başka bir talep olmadığını, taşınmazlar ile ilgili bu yerler üzerine Sayıştay Büyükşehir’e bir yazı yazmış ve demiş ki; malınıza sahip çıkın. Cevap olarak şunu soruyorum. Taşınmazlarımıza sahip çıkarken satarak mı sahip çıkacağız diye sorduk. Burada belediye adına 13 adet tapu var. 13 adet tapu 1 tanesi haricinde herhangi bir talep yok” dedi.

İDUĞ: BİR ÇİVİ BİLE SATMADIK
Başkan İduğ, satış konusundaki tavrının net olduğunu belirterek, “Beş yıldır hiç kullanmadığım bir kelime satma kelimesi. Bir çivi bile satmadık diye bir iddiam var. Gördüğünüz yerler 1 metrekare, 3 metrekare, 5 metrekare. Sayıştay’ın talebi; kamunun yükünü azaltıp temizlik yapın. Burada meclisin alması gereken karar şudur; 10 metrekarenin altında ne kadar yer varsa talep gelmese bile temizlemektir. Bu satma değildir, yükü azaltmaktır. Bir dahaki dönemde bunu gündeme getireceğim” ifadelerini kullandı.

TATLI: ÇÖZÜM SATIŞ DEĞİL
Satışların küçük de olsa ileride imar planı değişikliğinde sorun olabileceğini belirten Tatlı, “Yeni meclis geldiğinde keşke onlar karar verseydi. Biz burada şöyle bakıyoruz; 13 adet tapumuz var. Metrekaresi önemli değil. Vatandaştan talep yok. Bugüne kadar vatandaşın talep ettiği bütün yerler ile ilgili biz vatandaşın önünü açmak için hep tamam dedik. Vatandaş talep etmediği halde vatandaşa tebligat göndereceğiz ve burayı alın diyeceğiz. Belediyenin burada alanı var ama parayla satın aldığı parsel değil. Uygulama sonucunda belediyeye kalan yerler. Bunun çözümü satış değil. Talep yok. Depremle ilgili en büyük sıkıntımız imar ile ilgili. Yeniden dönüşüm yapılması için bunun kolaylaştırılması lazım. Desteğimizi verdik. Yarın bir gün imar değişikliği yapıldığında bu küçük yerler yeniden değişecek. Belki terk edecekler belki geri satın alınması gerekecek. Talep gelmeden değerlendirmeyelim” ifadelerini kullandı.

Madde oy çokluğu ile kabul edildi.

AK PARTİ’DEN ŞERH
Bornova ilçesi, Kazımdirik Mahallesi, 31 K IV c pafta, Üniversite Caddesi üzerinde 14000 ada 8 parselde Şehitler Anıtının bulunduğu alanda, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan 30.05.2023 tarih 15884 sayılı karar uyarınca koruma alanı sınırı belirlenmesine yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği yapılmasına dair madde komisyondan oybirliği ile gelse de AK Parti Grubu tescilli alan altında zemin artı otopark kullanımına ilave edilmesi koşuluyla şerh koyduğunu belirtti.

Şerhin sebebini açıklayan AK Partili Tatlı, “Verilen önergeler ve komisyonlar tavsiye niteliğinde asıl karar mecliste. Yeniden otoparka ihtiyaç duyulduğunda imar düzenlemesine gerek kalmadan şimdiden yapalım dedik. Oybirliği verdik, şerh verdik. İhtiyaç olursa otoparka şimdiden imar durumu hazır olsun. İmara otopark olacak desek bile yapamayacağız çünkü anıtlar kurulundan izin gerekecek. Mevzuatı kısaltmak için söyledik” dedi.

BAŞKAN İDUĞ: İADE OYLANIRSA GERİ ALIRIZ
Şerh üzerine konuşan İduğ, “Ben bu maddeyi oylattım. Meclis komisyona iadesini oylarsa geri alırız. Bunu çok tartışmaya gerek yok, gerekli olduğu zamanda bu planlara işlenir. Ege Üniversitesi zaten alan ile ilgili bir çalışma içerisinde” ifadelerini kullandı.

MECLİSTE ‘ANAOKULU’ GERİLİMİ
Gündem dışı konuşmalarda Bornova Anadolu Lisesi’nde yer alan korunun kesilmesi ve mülteciler için yapıldığı öne sürülen anaokulu inşaatı tartışma yarattı. CHP Grup Başkanvekili Bahar Gürsul’un konuyu gündeme getirmesi sonrası sesler yükseldi.

CHP’Lİ GÜRSUL’DAN BAKAN TEKİN’E: DÜNYA GÖRÜŞÜ ORTADADIR
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bütçe görüşmelerinde ‘tarikat ve cemaatler’ üzerine yaptığı konuşmayı hatırlatan Gürsul, “Bornova gündemini 3-4 gündür meşgul eden bir konu var. Bornova Anadolu Lisesinde çocuğu okuyan bir veli olarak… Biliyoruz ki iktidar artık talan iktidarına dönmüş durumda. Bu talanlarla toprağımızı, ormanımızı, suyumuzu koruyamıyoruz. Milli olması gereken Milli Eğitim Bakanı, milli olmayan söylemleri dile getirmektedir. Bütçe görüşmelerinde tarikat cemaat yapılarla 10 tane protokolümüz var, bunlara devam edeceğiz dedi. Bu ifadelerden anlaşılıyor ki Bakan Tekin’in dünya görüşü ortadadır” dedi.

AK PARTİLİ TATLI: YÖNLENDİRME YAPMASIN!
Gürsul’un ifadelerine tepki gösteren AK Partili Tatlı, “Genel siyasete ne gerek var ki! Yönlendirme yapmasın. 2 bin 700 protokol diyor…” diyerek sert çıktı. Bunun üzerine Başkan İduğ, araya girerek, “Kimseye siyaset yapması için müsaade etmiyorum” dedi.

CHP’Lİ GÜRSUL: BU DÜŞMANCA BİR TAVIR
Konuşmasına devam eden Gürsul, “Protokollerden biri olan mültecilere yönelik anaokulu projesi Avrupa Birliğinden mültecilerin Türkiye’de kalmasına yönelik verdiği destek kapsamında eğitim vermesi için… Bu konuda velilerde çok rahatsız, bende bir veli olarak dile getiriyorum. İnşaatın önünde nöbet bekliyorlar. Bornova Anadolu Lisesinin bahçesine anaokulu yapılıyor bu nedenle. Sormak istiyorum; neden Bornova Anadolu Lisesi’nin bahçesi? İzmir’de Bornova’da yer kalmadı mı? Bornova Anadolu Lisesi LGS’den belli bir yüzdelik dilime girmiş olan öğrencilerin yatılı olarak okuduğu lise aynı zamanda. Çocuğumun kaydı zamanı yer sorunu olduğundan bazı öğrencilerin kayıtlarını sildirdiğini öğrenmiş ve çok üzülmüştüm. Yurttan tutun pansiyondan tutun yemekhanesine kadar birçok ihtiyacı varken, bunlar yapılmıyorken, lisenin bahçesine mültecilere yönelik anaokulu yapılmasını ne akılla ne vicdanla açıklayamıyoruz. Ben açıkçası tek bir cevap buluyorum; Bornova Anadolu Lisesinin nitelikli ve donanımına karşı düşmanca tavır olarak görüyorum. Milli Eğitim Bakanının da önceki söylemleri de bunları düşünmeye itiyor. Bakanın Türk gençliğini düşünen bir bakan olmasını diliyorum. Bu inşai faaliyetinin anaokulu değil de okulunun ihtiyacına yönelik bir alana çevrilmesini diliyorum” dedi.

BAŞKAN İDUĞ: AĞAÇLARIN KESİLMESİ İÇİN RUHSAT VERMEDİK
Süreci anlatan İduğ, “Bize inanılmaz bir tweet geldi. Ağaçların eksilmesi ile ilgili tepki var. Biz Bornova Anadolu Lisesinin içinde ilave okul yapılması ile ilgili ruhsatı verdik. Biz okulun genişlemesiyle ilgili olması gereken izni verdik. Ağaçların kesilmesi için vermedik. Burada mültecilerle ilgili anaokulu yapılması konusu bizim meclisimizin konusu değil. Milli Eğitim Bakanlığı bu kararı aldıysa yapar. İlçe Eğitim Müdürlüğünü taleplerini 5 yılda yerine getirirken bunların içinde 2 tane anaokulu için ruhsat vermişiz. Bizim herhangi bir vermeme ihtimalimiz yok. Biz bunu okulun genişlemesi için hızlı bir şekilde geçirdik. Bizim verdiğimiz ruhsat, Anıtlar Kurulundan gerekli izinleri aldıktan sonra okul olarak ruhsat kestik. Orası sit alanı. Biz olması gereken eğitim adına yapmamız gereken çalışmayı yaptık. Eğitim ile ilgili olması gereken her şeye jet hızıyla cevap veririz. Mülteci konusu ve ağaç kesilmesi konusu bizlere iletilen şikayetlerden” diye konuştu.

AK PARTİLİ KASACI: MÜLTECİ ÇOCUKLARA BİLGİSAYAR VERDİĞİMİZDE BAHAR HANIM NEDEN BİR ŞEY SÖYLEMEDİ?
AK Partili Meclis Üyesi Adem Kasacı ise, “Biz geçtiğimiz zamanda bir protokol yaparak mülteci çocuklara bilgisayar eğitimi verdik. O zaman Bahar Hanım neden bir şey söylemedi? Yanlış varmış gibi gitmeye gerek yok. Hangi tarikata biz ön vermişiz de şimdi vereceğiz” ifadelerini kullandı.

İDUĞ: HEPİMİZ CEMAATLERE KARŞIYIZ!
Son olarak konuşan Başkan İduğ ise, “Biz Bornova Belediyesi olarak… Hepimizin cemaatlere karşı olduğunu biliyoruz. Bu ülkenin cemaatlerle ne noktaya geldiğini biliyoruz. Ben mecliste siyaset yapılmasına müsaade etmiyorum. Bugün bana gelen en büyük tepki tamamen buradaki araç kesilme ve ruhsat söylemi. Biz Bornova Belediyesi olarak Milli Eğitim Bakanlığının talebini yerine getirdik” diye konuştu.

SESLER YÜKSELDİ
Gürsul’un son olarak yine konuyla konuşmasına AK Partili Meclis Üyeleri tepki gösterdi. Gürsul’un konuşmasının tamamlayamaması ve bölünmesi üzerine CHP’li meclis üyelerinden ‘bağırmayın, bırakın konuşsun’ tepkisi geldi.

Bu tepki üzerine AK Parti sıralarında da sesler yükseldi. Başkan İduğ tartışmaların sonlanması için oturumu sonlandırmak istedi.

Söz almak isteye AK Partili meclis üyesi Adem Kasacı’ya Başkan İduğ’un söz vermemesi üzerine Kasacı sesini yükselterek söz vermesini istedi.

Israr üzerine tepki gösteren İduğ, “Seviyeyi aşağıya düşürmeyin. Her şeyin bir hattı hesabı var. Haddini aşma. Ben herkese söz verdim. Kifayeti müzakereyi verdim. Gerekli konuşmalar yapıldı ve kararlar alındı” dedi ve meclisi sonlandırdı.